Frank Van Leeuwen - energi din bästa investering.

Frank Van Leeuwen - energi din bästa investering.

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


- En investering i energiteknik är ett mycket bättre sparande än banken, säger Frank Van Leeuwen bestämt när kuxabladet träffar honom.

Frank vet vad han pratar om efter ett liv inom energi och vvs branschen, först via sin fars familjeföretag i Holland och sedan åtta år tillbaka med sitt egna företag, Värme och Rörteknik i Sverige.

- Framtidens teknologi är redan här, serietillverkas och är redo att spara oss tid och pengar. Det är våra kunskaper som konsument som idag sätter begränsningarna.

Det är ingen hemlighet att Frank älskar teknologi men för honom handlar det mycket om att hitta just den teknologi som bäst passar sina kunders behov.

Med modern teknik kan du lätt se pengarna du sparar.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Med modern teknik kan du lätt se pengarna du sparar. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

- Ett par löparskor ger inte per automatik ett effektivt löpsteg; på samma vis är det ofta en kombination av olika tekniker som gör en långsiktig energiinvestering effektiv eller ekonomiskt genomförbar.

- Det handlar om att bygga en fungerande helhet utifrån kundens behov. Det brukar i regel börja med en kopp kaffe hos mig eller ett hembesök.

En tydlig tendens just nu är att många äldre mår väl och vill bo längre i sina hem. De vill byta ut eller anpassa uppvärmningen för att frigöra tid och sänka energiförbrukningen. Kombinationslösningar av solkraft och värmepumpar har blivit mycket effektiva.

Hur ska man ställa sig till den förslagna beskattningen på solenergi?

- Det är verkligen ingenting vi vanliga konsumenter behöver fundera på; det är en obefogad oro. Man behöver komma upp i enorma anläggningar, storskalig industri, för att påverkas utav beskattningen.

Frank anpassar också kök och badrum, byter badkar mot dusch, installerar halkskydd och högre toaletter.

- Det finns väldigt mycket innovationer som används internationellt, men som Svenska kunder just börjar få upp ögonen för. Badkar med dörr för att enkelt ta sig i och ur, höj och sänkbara handfat.

- Det finns värmeväxlare som kan monteras under en duschkabin och som värmer inkommande vatten med det du just sköljt av dig med. Ju mer du duschar desto större energibesparing.

Frank menar att länder som t.ex. Tyskland investerar stora summor och ger skattelättnader för teknik utveckling i miljö och energisektorn.

- En stor anledning att jag valt att bli Viessmann återförsäljare är att de är den firma som investerar mest i forskning och produktutveckling. De bygger, testar och utvecklar sina egna produkter medan många andra kopierar deras teknik.

Framtidsäkrade energiinvesteringar ger mer tid för det du verkligen vill göra. Saskia Van Leeuwen slappnar av vid parets kamin.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Framtidsäkrade energiinvesteringar ger mer tid för det du verkligen vill göra. Saskia Van Leeuwen slappnar av vid parets kamin. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

- Jag hade turen genom att arbeta jämte pappa i Europa, och utbilda mig där, få ett perspektiv på hur saker byggs på olika håll, och vilka normer som styr.

Frank talar utöver Svenska både holländska, tyska och engelska flytande; någonting han har stor nytta utav i dialogen med leverantörer och för att följa med i teknikutvecklingen.

- Min resa till Sverige började faktiskt i Holländska flottan, medger Frank.

Landskapet kring Gnupen och Åmot är en bra utgångspunkt för äventyrslystna.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Landskapet kring Gnupen och Åmot är en bra utgångspunkt för äventyrslystna. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

- Jag hade vänner som for runt med flottan i Karibien, till Australien och exotiska öar i stilla havet. I min tjänstgöring höll vi oss under 2 år till norra ishavet, Färöarna, Island, Skottland och Norge. Jag älskade klimatet och jag och min fru Saskia van Leeuwen-Hooijer började göra resor inom Skandinavien.

- Det är naturligtvis stora skillnader ifrån Amsterdam trakten, där vi vuxit upp, men vi älskar friheten, naturen och oberoendet ett liv här medför. Mina föräldrar förstår också attraktionen av Gästrikland och spenderar nu stora delar av året här.

Frank berättar om sitt första möte med älgjakten. Han hade två Siberiska huskies, draghundar, som han tränade framför en terrängcykel i skogen helt ovetandes om att jakten pågick.

- Det började dyka upp hundar som jagade oss efter skogsstigen. De hade konstiga kragar med antenner och utrustning på! Det taggade mina hundar att springa ännu fortare.

- Lars Arkesjö, som driver Ockelbo Älgpark, har hjälpt oss otroligt mycket under åren. Under vår första tid i Ockelbo hyrde vi hus utav honom. Kanske räddade han mitt liv genom att förklara riskerna med att jaga fram i skogen med hundar under älgjakten. Konstaterar Frank med en stor portion humor.

Har du några andra tips för våra läsare Frank?

- I och med nästa år kommer ny lagstiftning ställa nya krav på vedeldning, braskaminer och pelletskaminer. Det är sådant man bör noga överväga om man planerar att köpa begagnad utrustning eller innan man lägger pengar på att reparera en befintlig anläggning.

Bakgrunden för lagändringen är tilltagna miljökrav.

Frank och hans fru Saskia.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Frank och hans fru Saskia. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

- Jag tror också att många sommarstugeägare skulle må bra utav att se över frysskyddet i sina vatten system. Det kan handla om att till exempel göra systemet enkelt att tömma.

Frank förklarar att kalla vintrar utan mycket snö kan ställa till problem.

- Snön isolerar i sig, och om den inte ligger kring husgrunder når den kalla vinden enklare in under kåkar.

Frank berättar också om bakterier, och av vikten att bygga bort smittorisker ur ett system.

- För en ung och frisk människa kanske kortsiktigt bakterier som legionella inte är farliga, men för äldre och fysiskt nedsatta personer kan riskerna vara enorma.

I äldre hus som kanske byggts om i etapper kan sådana risker vara svåra att enkelt bedöma.

Vill du utvärdera hur just du kan effektivisera dina energikostnader. Bjud gärna in Frank på en kaffe eller besök honom i Gnupen mellan Ockelbo och Åmot.


Upplev gammaldags Järnframställning i Järbo

Upplev gammaldags Järnframställning i Järbo

Upplev Ockelbos Älgpark

Upplev Ockelbos Älgpark

0