Fantasifulla Smoothies

Fantasifulla Smoothies

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Frukt, bär, grönsaker, nötter och lite fantasi är grunden till en bra smoothie. Ett enkelt och bra sätt att få i sig mycket råa nyttigheter på samma gång. För mig funkar de även som snabbmat. När du är på språng och inte riktigt har tid att fokusera på lunch är det perfekt att plocka upp drinken du mixade hemma i morse.

Idag pratar alla om smoothies och vi är många som mixar och dricker. Eftersom jag gärna utesluter laktos och tar in så mycket som möjligt från växtriket brukar mina smoothies vara baserade på nötmjölk, kokosmjölk eller vatten. För att den ska ge mättnad tillsätter jag ofta avokado eller blötlagda nötter.

I media läser man ofta om ”superfood” eller ”supermat” i samma mening som gröna drinkar, smoothies och råa juicer. Begreppet ”superfood” innefattar specifika livsmedel med ett högt näringsinnehåll så som naturliga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Några av de mest kända är: chiafrön, gojibär, rå kakao och aloe vera. Dessa är livsmedel som under många århundraden använts som basföda i andra delar av världen och har under det senaste decenniet hittat till vår del av jordklotet.

‘‘Vi får inte glömma att vi i Norden också har vår egna ”supermat” att vara stolt över.’’

I Sverige har vi bland annat nässlor, havtorn, lingon och blåbär. Honung och bipollen är också två superlivsmedel vi har förmånen att handla lokalt.

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


För att få till en bra smoothie som mättar bör man tänka på att inte bara tillsätta kolhydrater i form av frukt och bär. Avokado innehåller mycket nyttiga fetter och fibrer som är bra för oss. Om man gillar nötter, vilket jag gör, kan man använda sig av blötlagda nötter eller fröer.

Anledningen till att nötterna ska blötläggas är för att vår kropp lättare kan ta upp alla näring i dem samt att det blir lättare för magen att smälta.

‘‘Blötlagada nötter är en riktig energikälla som gör dig mätt och ger din drink en bra konsistens.’’

Eftersom chia också är ett frö, ska även det blötläggas. Om du tar två matskedar chiafrön och rör ut det i cirka en deciliter vatten som får stå över natten, har du en bra grund till din smoothie.

Recepten som ni får ta del av i detta nummer är framtagna av mig och utifrån vad jag gillar. Prova dig fram och byt ut livsmedel, frukt och bär tills du hittar en smoothie som passar dig. Boosta gärna din drink med någon ”superfood” och bjud hela familjen.

‘‘Min ettåring äter minst en smoothie om dagen då jag tycker att det är otroligt bra att han får i sig massor med näring och vätska, dessutom älskar han smaken!’’

Så, låt din blender eller stavmixer gå varm i hemmet. Om du hittar en grym kombination eller ett bra recept du vill dela med dig av, maila gärna oss på redaktionen.

 

Äppelpaj deluxe

1 dl blötlagda nötter 1 dl vatten
1/2 tsk kanel

1 stort äpple 1 dl kokosmjölk Färsk riven ingefära 1/2 tsk kardemumma 1/2 tsk vaniljpulver

Tillsätt 1/2 msk honung för sötare smoothie

 

En fräsch och mättande bärdrink

2 msk svällda chiafrön 2 dl vatten
1/2 dl blåbär
Färsk riven ingefära

1 mogen avokado
1 dl hallon
1 msk hampafrön 1/2 tsk vaniljpulver

 

Rå yoghurt, utmärkt för de små

1 banan
1 dl valfria bär 1/2 dl vatten

1/2 mogen avokado 1 dl kokosmjölk
1/2 dl kokos

En exotisk kokosdröm

1 dl blötlagda cashewnötter

1 apelsin
1-2 msk havtorn
1 dl vatten
1/2 tsk vaniljpulver

1/3 ananas
2 dl kokosmjölk 1 tsk gurkmeja

Ha det gott

Wij Valsverk 2.0

Wij Valsverk 2.0

Sveriges modernaste skola?

Sveriges modernaste skola?

0