Herrgårdsfrun öppnar dörrarna

Herrgårdsfrun öppnar dörrarna

Ett porträtt av Kristina Åberg, frun på Åbron Herrgårds B&B i Ockelbo, och äventyren som fört henne dit..

Kristina Åberg på verandan till Åbron Herrgård Bed & Breakfast.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Kristina Åberg på verandan till Åbron Herrgård Bed & Breakfast. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Christina Åberg driver Åbron Herrgårds B&B tillsammans med maken Bjarne, och står nu inför ett nytt äventyr, pension, efter ett liv fyllt av flera karriärer, modiga satsningar och flyttar med familjen.

Kuxabladet möter henne på verandan till den anrika herrgården innan hon ska bege sig till en auktion. Hon är på jakt efter nya föremål till sin egna loppis i det charmiga 1700-tals magasinet på tomten.  

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Christina är född och uppvuxen i Oslättfors, som det enda barnet i familjen. Hon gick i byskolan till årskurs 6 och därefter var det pendling till Vasaskolan i Gävle. Christina läste även handel på Borgarskolan i Gävle, som på den tiden var en ettårig utbildning.

‘‘Jag fick jobb på en Tempobutik på söder på en gång, det var så på den tiden.’’

Under den här perioden blommade romansen ut med blivande maken Bjarne Åberg, men inte i butiken, hon kände honom sedan småskolan. Paret firar rubinbröllop i augusti, efter 40 år som gifta.

‘‘Bjarne började i vår klass i mitten av mellanstadiet och bodde också i Oslättfors.’’

Efter några år blev Christina med barn, familjen bodde i de vackra brukskåkarna vid ån. På den tiden var Oslättfors en levande bruksort, Korsnäs drev bruket, och det fanns gott om barnfamiljer och stoj.

Barnen Rickard, Robert, Linda och nyfödde Peter flyttade 1980 till Gammelfäbodarna, i utkanten av Ockelbo. Bjarnes pappa kom ursprungligen från Långfäbodarna och hade påbörjat ett husbygge som av hälsoskäl inte kunde avslutas.

Detalj ifrån ett av de bekväma gästrummen.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Detalj ifrån ett av de bekväma gästrummen. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB‘‘Vi tog över bygget. Jag blev hemmafru, tog hand om barnen och hästarna naturligtvis’’

konstaterar Christina lugnt.

Familjen bedrev en verksamhet med travhästar; Bjarne tränade dem. 1984 tog Christina tillsammans med väninnan Martha Rickardsson över Strömsborgs lanthandel.

Att flytta till en ny ort med stor familj, sköta hästar, åka på tävlingar, vara egenföretagare och vara mamma; Var kommer all kraft, vilja och driftighet ifrån?

‘‘Det vet jag inte riktigt. Pappa var skogsarbetare och mamma hemmafru, jag fick gå min egen väg precis som våra barn fått göra.’’

Christina visar runt i de vackert dekorerade gästrummen i herrgården. Hon har ett öga för detaljer, ett stort intresse för inredning och berättar att hon är glad att hon nu kommer ha mer tid för trädgårdsarbete, ytterligare en passion. Under vår promenad berättar hon mer om sin bakgrund.

1987 skedde nästa stora omställning för familjen. Efter en semester i Halland fattade de tycke för trakten och beslutade sig för att flytta dit. Väl på plats i Hishult jobbade Christina åter i butik och Bjarne körde skogsmaskin. Christina tycker i backspegeln att flytten inte var en stor sak.


"Det var bara att sätta sig i bilen egentligen."


"Peter, vår yngste, hade det lite tufft inledningsvis att förstå kamraternas dialekt berättar hon skämtsamt."


"Han bor numera i Laholm" berättar Christina.

1700-tals magasin och sommar loppis.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

1700-tals magasin och sommar loppis. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

På familjegården i Hishult startades snart nog en bondgårdsverksamhet med köttdjur, svin och höns. Det var svårt att leva på jordbruk, Christina fortsatte jobba i butik. Efter sju år flyttade familjen 1992 tillbaka till Ockelbo; äldste sonen, Rickard, blev kvar i södra Sverige. De bodde i en lägenhet ovanpå nuvarande fastighetsservice på södra Åsgatan nära centrum.

När Christinas mor blev sjuk bestämde hon sig för att utbilda sig inom demensvård.


- Jag ville förstå och kunna bemöta mammas sjukdom på rätt sätt, förklarar Kristina.


Hon genomförde en utbildning vid vårdgymnasiet i Sandviken parallellt med att jobba på timmar och vikariat på Vibacka. Christina trivdes med arbetet.


- Att få hjälpa de äldre och se till att de blir nöjda är belönande. Man ger och får mycket tillbaka.

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


 

Idag skrivs mycket i media om lönebilden inom vården i vår region, i Ockelbo tjänar man betydligt mindre än i exempelvis i Sandviken.


- Det har alltid varit så att man haft någon tusenlapp mindre om man jobbar i Ockelbo. Vi demonstrerade om detta redan då men det hjälper inte, facket måste bli tuffare, menar Christina.


Hon berättar att det i hennes tid inom vården ofta figurerat outbildad personal i arbetet som en direkt konsekvens av de låga lönerna.

 
- Missuppfatta mig inte, dessa personer gjorde ett bra jobb. Men utan ingående kunskap är det svårt att förstå hela sjukdomsförloppet, att ha en helhetsbild och kunna ligga steget före.

- När man arbetar inom demensvård så måste man gå in i den dementes värld för att förstå och kunna bemöta på rätt sätt, så det kan bli många olika roller under ett arbetspass. Det är ett tufft arbete.

2005 köpte paret ett hus i Åbron. Kristina hade alltid varit sugen på att ha ett bed and breakfast och såg platsen som självklar för den drömmen. Det anrika huset anlades 1839 och står på samma grund som en tidigare byggnad, vilken brann ner.

- När jag som vuxen reste till Oslättfors genom skogen tittade jag ofta på det här huset och tänkte att det vore fint att bo där, berättar Kristina drömskt.

- Huset har alltid haft en dragningskraft på mig. När vi flyttade hit kändes det som jag kommit hem.

Sedan starten 2008 har Åbro B & B drivits som ett hobbyprojekt med tillhörande loppis. Gästerna letar sig idag hit ifrån världens alla hörn; amerikaner, brasilianare, pakistanier, tyskar, holländare...

 
- Nu när jag blivit pensionär kan jag satsa mer på detta.

En del gäster är svåra att inte lägga på minnet. Kristina berättar att en del tycker att här är så vackert att de börjat leta boende på orten.


- Turismen här är väldigt väderberoende. Ifjol, när vädret svek, var det dött fram till juli; sedan blev vi helt nedringda.

Bland verksamheter som drar folk nämner Kristina Wij Trädgårdar, Jädraås/Tallås järnväg, Älgparken och under vinterhalvåret Kungsberget. Det är en del av att vara gästgivare att även agera turistbyrå och bidra med lokala tips på sevärdheter. Naturligtvis finns andra typer av gäster som exempelvis är på genomresa eller människor som besöker Ockelbo av andra anledningar. En vinter var det 20 minusgrader och en finländsk tågentusiast och krögare från Helsingfors, som ägde fyra restauranger, fann att Åbron var den perfekta platsen för honom att filma tåg längsmed järnvägen. 

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Att driva ett bed and breakfast medför per automatik att man får brottas med mycket byråkrati. Kristina blev vid ansökan ombedd att installera en personaltoalett i huset vilket gjorde att hon fick kalla fötter.

- Men när jag sa att jag inte längre var intresserade backade de i den frågan, berättar Kristina.

Vi tackar Kristina och tanken slår oss hur mycket kreativa människor vi har turen att möta. Det är extra viktigt för en landsbygd i förändring, att omfamna denna resurs.


Det bästa med att vara pensionär?

  • Att leva här och nu, utan att behöva passa tider.
  • Mer tid över till barnbarnen. Sonen Robert har två barn och bor i Ockelbo.   
  • Ens barn är alltid barn, oavsett hur gamla de blir.

Kristina gillar att resa, även om solsemestrar inte alls lockar.

Läser gärna. Norah Roberts är en av favoritförfattarna - även Tamara Mckinley , Colleen McCullough.

Glashyttan i attraktiva Högbo Bruk

Glashyttan i attraktiva Högbo Bruk

Ungdomsverksamhet hela sommaren!

Ungdomsverksamhet hela sommaren!

0