Glashyttan i attraktiva Högbo Bruk

Glashyttan i attraktiva Högbo Bruk

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


I Småland och Lessebo kommun ligger det lilla sammhället Kosta. En ort som gjort sig känd över hela världen för sin rika glasproduktion. Bröderna Mikael och Stefan Erlandsson, som föddes in i glasblåsar traditionen och växte upp där, öppnar nu upp portarna till den anrika glashyttan i attraktiva Högbo Bruk.

Uppskattningen av glaskonsten, som under en tid var på tillbakagång under konkurrens av maskinell masstillverkning, har blommat ut igen. Ett nytt intresse spirar för det unika hantverk och den yrkesmässiga skicklighet, som endast ett helt liv av erfarenhet och ibland hemligheter som förts vidare i generationer kan skapa.

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Mikaels beskrivning av sin barndoms brukssamhälle känns igen. Han slutade skolan på en fredag, började jobba på Kosta glasbruk måndagen därpå och blev sedan kvar i 35 år. Hans bror Stefan instämmer med ett leende som skvallrar lika mycket om personlighet som de färgsprakande och fantasifulla glasen i den gamla stenbyggnaden vid ån, där brödernas hytta står.

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


- Alla jag känner och hela min släkt är glasblåsare. Skoltrötta ungdomar välkomnades till glasblåsaryrket med öppna armar då, berättar Stefan.

- Vi är fyra bröder som alla är glasblåsare. Vår yngsta bror startade eget i Norge redan då han var 25 år. Det inspirerade oss till att senare i livet också ta klivet att börja formge våra egna glas

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Under sin karriär har de blåst glas åt bland annat konstnärer som Göran Wärff, Ulrika Hydman Vallien och Bertil Vallien, med flera

- Jag gick den långa vägen. Efter tio år blev jag drivglasmästare och fick tids nog ett eget arbetslag under mig, berättar Mikael.
 

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


2012 tog Mikael och Stefan beslutet att starta eget. Möjligheten dök upp att ta över en hytta i Uppsala och efter noga övervägande bestämde sig bröderna för att göra flytten av verksamheten och familjen norrut.

- Jag och min fru har sju barn att tänka på; det var inte ett enkelt beslut att flytta, betonar Stefan.
Nyligen blev han trots sin blygsamma ålder morfar för första gången. Snart kommer den lille killen upp och hälsar på.

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN ABAtt brödernas rika erfarenhet och ideér nu hämningslöst släpps loss i deras egen glaskonst är uppenbart. De stora fönster som täcker hyttans södersida låter ljuset studsa genom de vackert formgivna glasen, vibrera i alla färger, ut över det enkla trägolvet och vitputsade stenväggarna. Det finns en närhet mellan smältdegeln och de färdiga konstverken på hyllorna. Mikael konverserar med lätthet medan han med olika verktyg formar och arbetar ut en idé i det glödheta glaset.  Det går inte att stanna upp, läggas åt sidan och plockas upp dagen därpå; det måste arbetas klart. Stefan visar och låter oss känna på sanden, och materialen som används för att tillverka, färga och forma glaset. Några nyfikna besökare vandrar liksom Kuxabladet omkring och betraktar. Mikael ställer avslutningsvis in glaset i en ca 500 grader varm ”Kylugn”, där temperaturen gradvis sänks över natten för att undvika att glaset spricker

- Först när det svalnat får vi se exakt hur färgerna blir” påpekar han.

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


- Man blir aldrig fullärd som glasblåsare. Jag gör fortfarande upptäckter i mitt arbete och känner att jag fortsätter utvecklas, konstaterar Mikael stillsamt.

Det har fungerat bra för bröderna att arbeta så nära varandra. Efter fyra år tillsammans kommer Stefan och Mikael nu turas om och dela sin tid mellan hyttorna i Uppsala och Högbo.


- Vi gillar verkligen lokalen här. Den har alla förutsättningar vi kan önska, säger Mikael.


Hyttan i Högbo uppfördes 1666 och är bland de äldsta byggnader med glasblåsning i hela Sverige.

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Verksamheten ska bära sig själv ekonomiskt – det finns inga kulturbidrag eller liknande som hjälper glasblåsarduon. De har ytterligare två anställda varav den ene är Sveriges första lärling inom yrket.


- Hantverkarrådet i Leksand beslutade sig att låta Mårten Pettersson, som gått lärling hos oss i två år, genomgå utbildningen som glasblåsare. Det är han är först med, berättar Mikael.

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Den här dagen, då båda bröderna befinner sig i Högbo, är det Mårten som jobbar i Uppsala. Till sin hjälp har de också Alexander Grahn som hjälper till att slipa och finputsa kreationerna.


- Det kostar ju en del att hålla ugnarna vid liv,” understryker Stefan. Det finns en turbin här, kanske skulle den i förlängningen kunna driva ugnarna.


- Vi har många projekt, både stora som små, säger Mikael.

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


- Vi skapar även verk på beställning av både enskilda kunder och företag, berättar Stefan.


- I större glasbutiker är det mer att man väljer något från hyllan, men hos oss kan man också komma med en egen idé och få hjälp att skapa den.

Vi diskuterar hur synen på hantverk förändrats över tid, och att kvalitet, kunnande och upplevelser är något som många idag söker och uppskattar.

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Stefan återger en anekdot som brodern i Norge brukar berätta. Brodern var mycket skicklig på att skapa vinglas och berättade för sina kunder att han kunde göra 4-5 stycken på en timme. En besökare till hyttan gjorde ett kallt beräknande överslag, byggt på glasens stycke pris.
”Det är en bra timlön du har”

- Jo visst, svarade brodern, men det har tagit mig 30 år att lära mig tillverka dem.
 

Kuriosa


Stefan

  • Spelar gärna Bridge

  • Har en Goldwing motorcykel som han gärna tar en tur på då tillfälle bjuds

  • Gillar att promenera och gå på Bio

Mikael

  • Husse till hunden Lexuz som beskrivs som en del av firman

  • Har ett stort intresse för veteranmopeder och har själv ägt 6-7 stycken

  • Mottagit Pilchuck stipendium som gav honom möjlighet att studera i tre veckor vid Dale Chihulys glasskola i Seattle USA.

Upplev Ockelbos Älgpark

Upplev Ockelbos Älgpark

Herrgårdsfrun öppnar dörrarna

Herrgårdsfrun öppnar dörrarna

0