odla - som ett proffs

odla - som ett proffs

Wij Trädgårdars Ylva Huizinga hjälper skribent Hanna Norling att få ett försprång på odlingssäsongen.

Trädgårdsmästare Ylva Huizinga.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Trädgårdsmästare Ylva Huizinga. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Nu är det dags att börja så, om du i sommar vill skörda dina egna grödor. För många börjar planeringen av vad som ska sås, hur man ska göra och i vilken ordning, redan efter jul.

Jag önskar att jag själv hade den kunskapen. Jag vill också ha möjligheten att gå ut till mitt egna lilla land och hämta in mina egna grönsaker som jag följt och stöttat från frö till ätbar läckerhet. Tillfredställelsen och inspirationen jag får av att äta det någon odlat hemma är obeskrivbar. Varför gör inte jag det här? Varför odlar jag inte själv? Tänker jag varje år. Denna vår slår jag slag i saken och lär mig hur man gör. Med tips och inspiration från Ylva ska jag göra egna papperskrukor och så mina fröer. Blir du också sugen?

Ylva möter upp på farstubron till sitt charmiga hem i Ockelbo.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Ylva möter upp på farstubron till sitt charmiga hem i Ockelbo. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Min vän Ylva Huizinga, en Ockelbo-tjej med rötterna i Holland, är en energirik inspirationskälla med mycket sunda tankar kring att leva hållbart. Hon har gått en ettårig utbildning på Capellagården, Öland, där hon fått lära sig om ekologisk trädgårdsodling. Utbildningen erbjöd mycket praktiskt arbete som gjorde att hon var redo att jobba direkt där efter. Idag arbetar Ylva som trädgårdsmästare på Wij Trädgårdar och får hålla på med det hon älskar och brinner för varje dag.     

‘‘Jag kan inte förstå att jag faktiskt får arbeta med det jag älskar!’’

Säger hon och ler stort.

‘‘Det var ett utav de lyckligaste ögonblicken i mitt liv’’ berättar Ylva om fotot när hon plockar morötter på en rengnig åker.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

‘‘Det var ett utav de lyckligaste ögonblicken i mitt liv’’ berättar Ylva om fotot när hon plockar morötter på en rengnig åker. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Ylva har alltid varit ute mycket i naturen, det är en del av henne. För några år sedan, när hon gick igenom en jobbig tid, hittade hon lugnet och harmonin i att så och arbeta med sina händer i jorden. Ylva kände direkt att hon ville utbilda sig inom sin nyvunna passion och blev tipsad som utbildningen på Öland av en vän.

Om man vill lyckas med sina plantor har man en hel del att tänka på, förstår jag när jag pratar med Ylva. Först och främst måste du bestämma dig för vad du vill odla. En bra regel är att man börjar sätter sina fröer fem till sex veckor innan du planerar att plantera ut dem i ditt land eller i krukor. Ett smart, enkelt och miljövänligt tips är att göra egna krukor av tidningspapper. Till hjälp använder du en krukmakare eller så rullar du egna och trycker till i botten. Fördelen med dessa små krukor är att du kan plantera dem direkt i jorden då det är dags. Papperet förmultnar och du slipper ha massor med plastkrukor liggandes och skräpa hemma.

Gör dina egna krukor av återvunnet papper. Vackert, miljövänligt och om du använder Kuxabladet, innehållsrikt.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Gör dina egna krukor av återvunnet papper. Vackert, miljövänligt och om du använder Kuxabladet, innehållsrikt. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Då du sått dina fröer i pappkrukor och vattnat på, ställer du dem varmt och ljust, täckta med plastfolie med små lufthål i. Ett bra tips kan vara att ställa dem på toaletten om du har golvvärme. Annars hittar du en plats där det är mörkt och gosigt, så dina blivande bebisar kan gro och växa.

När plantan har börjat ”resa sig” från jorden vill den ha ännu mer ljus. Hitta då en plats där den får mycket dagsljus men inte allt för mycket värme. Risken vid för mycket värme, som om man placerar plantan i ett fönster, är att den blir lång och ranglig. Det är även bra att tänka på att temperaturen inte växlar för mycket, vilket den också gör i ett fönster. Om man vill satsa allt och bli en superodlare kan det vara bra att skaffa sig en växtlampa så man kan ge plantorna det ljus de behöver. Man kan även göra en egen lampa genom att klä insidan med aluminiumfolie. Det gör att ljuset reflekteras och effekten blir bättre och starkare.

Med lite folie och kreativitet kan du enkelt göra en värmelampa för dina plantor.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Med lite folie och kreativitet kan du enkelt göra en värmelampa för dina plantor. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Sedan är det bara att hålla koll på dina bebisar, ge dem vatten och kärlek. Börjar plantan se lite gul ut kan det ofta tyda på näringsbrist. Därför är det viktigt att plantera om den i en lite större kruka med grönsaksjord.

När du sår kan du använda dig av så-jord eller grönsaksjord och det är viktigt att den är rumstempererad. När jag träffar Ylva håller hon precis på att ”värma upp” sin jord genom att rulla en glasflaska med varmt vatten över den. Uppfinningsrikt, tycker jag.  Hon berättar lite om hur man ska tänka när det gäller jorden man ska plantera i.

Att värma jorden, som kanske legat ute i ditt garage, ger dina frön en skuts.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Att värma jorden, som kanske legat ute i ditt garage, ger dina frön en skuts. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

‘‘Så-jorden är ganska näringsfattning och det behövs till en början då fröet ska ”vakna” i jorden och börja gro. Men plantan mår inte bra av att stå i så-jord för länge, utan bör planteras om i mer näringsrik jord… så som grönsaksjorden. Självklart ska den vara ekologisk också!’’

Säger Ylva.

Att värma kroppen med en kopp kaffe eller te, skadar inte heller.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Att värma kroppen med en kopp kaffe eller te, skadar inte heller. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

 

Efter besöket hos min nya ”kom igång att odla”-guide känner jag mig väldigt entusiastisk och inspirerad att sätta igång! Mina visioner över vad jag ska åstadkomma med mina odlingar denna vår och sommar är höga. Kanske kommer jag att grilla mina egna tomater på grillen i sommar och kanske kommer ja kunna hoppa i mina träskor, gå ut i landet och hämta in min egenodlade grönkål när jag ska göra min morgondrink? Med mina nya kunskaper känns det inte helt omöjligt!

Lycka till med era odlingar!   

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Ungdomsverksamhet hela sommaren!

Ungdomsverksamhet hela sommaren!

Wij Valsverk 2.0

Wij Valsverk 2.0

0