Upplev Ockelbos Älgpark

Upplev Ockelbos Älgpark

Älgkon Moa visar stolt upp sin kalv för besökare.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Älgkon Moa visar stolt upp sin kalv för besökare. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Redan inom några meter ifrån entrén till Ockelbos unika älgpark har du möjlighet att på nära håll möta skogens konung, öga till öga.

Grusgången knastrar under fötterna i den svalkande skuggan av de höga granarna och öppnar upp sig till det rustika ”torg” där två utav parkens enorma hägn, bodegan och grillplatsen möts. Det utgör med sina många sittplatser och reception en naturlig utgångspunkt för besökare att planera sitt besök eller återhämta sig och byta upplevelser med varandra.

Hela parken är omsorgsfullt planerad och tillgänglig för rullstolar och barnvagn. I alla detaljer andas platsen äkthet och den kärlek och omsorg för både djur, natur och hantverk som under tio år format den unika attraktionen. Utsmyckningar och möbler är bland annat tillverkade av grenar där barken tuggats bort utav älgarna själva.

Horn och råa, barkklädda plank; allt bidrar till den genuina, och unika upplevelsen i älgparken.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Horn och råa, barkklädda plank; allt bidrar till den genuina, och unika upplevelsen i älgparken. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Några av de timrade och av solen naturligt grånade stugorna pryds utav tidigare säsongers älghorn, och korta historier och fakta om djuren som burit dem. Allting andas tillgänglighet och otvungenhet, ifrån storleken på parken, urvalet i bodegan, och det oftast är ägarna själva som hjälper dig eller svarar på frågor vid ditt besök. Någonting som är mycket ovanligt i turistnärning.

- Tror du att en älg är dum, då är du dum själv.

Orden är Petter Arkesjös svar på tal om den okunskap och de fördomar Skogens Konung ibland utsätts för. Petter är sonen i far och son duon som tillsammans driver älgparken och dess kringverksamheter i Mo utanför Ockelbo.

Petter Arkesjö vid rastplatsens rustika grill. Petter bedriver även träning utav jakthundar, en verksamhet som lockar deltagare ifrån hela världen.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Petter Arkesjö vid rastplatsens rustika grill. Petter bedriver även träning utav jakthundar, en verksamhet som lockar deltagare ifrån hela världen. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

- Älgkon Moa har varit med längst och är idag nio år, berättar pappa Lars Arkesjö.

Vid Moas sida står en säsongsfärsking på långa, smala ben och yvig ljusbrun päls. Kalven, som är en kviga, observerar oss nyfiket. Den har tidigt vant sig vid människor och äter obesvärat av maten som rullats ut framför oss, innanför hägnet vid torget.

Var med och tävla och vinn ett gratis besök för dig och din familj med privat guidad visning utav älgparken. Läs mer och fyll i talongen i slutet av artikeln.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Var med och tävla och vinn ett gratis besök för dig och din familj med privat guidad visning utav älgparken. Läs mer och fyll i talongen i slutet av artikeln. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

- Moa har alltid varit oblyg och kalvar ofta nära hägnets utkant, något som är individuellt väldigt olika, avslöjar Petter.

Individer var det ja. Vi ställer frågan till både Lars och Petter om hur de skulle beskriva sina älgar.

- En älg gör inget överilat. Den begrundar, iakttar och funderar länge, berättar Lars.

Älgparkens grundare, och guide deluxe: Lars Arkesjö.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Älgparkens grundare, och guide deluxe: Lars Arkesjö. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

- Man kan aldrig ha bråttom när man jobbar med älgar, säger Petter med ett skratt och samstämmer i Lars analys.

Att älgar är intelligentare än de verkar är något älgparksentreprenörerna med personal kan slå fast. Du får inte en älg att böja sig ner för att äta en tappad bit banan då den vet att den istället kan få en till. (Älgar älskar, som ni kan lära er under ett besök, banan)  De är mycket uppmärksamma. Spänner du upp en sytråd i dess väg så kan du räkna med att den vänder och lommar tillbaka från där den kom.

Tilliten till människor växer fram och redan under sensäsongen äter årets nyfödda ur händerna på personalen.

Vad är det bästa med det här jobbet, undrar vi. Lars funderar länge och bestämmer sig till slut:

- Det är under kalvsäsongen när någon saknas vid matning, då höjs pulsen... Har vi fått en kalv?!?

berättar Lars med sin självklara karisma och närvaro. Hans entusiasm är lika inspirerande som mötet med djuren i sig och det är lätt att känna sig avundsjuk på de många natur och besökar upplevelser han gärna delar med sig utav.

Petter Arkesjö är jägare och uppskattar också mycket de gånger andra jägare deltar i de guidade visningarna.

- En jägare kan redan mycket om djuren, älgarna imponerar, men inte på samma vis som för de besökare som kanske för första gången möter en älg. Det delas rövarhistorier och erfarenheter, vilket är otrolig kul för alla.

Utrymme för rekreation på Bodegans veranda.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Utrymme för rekreation på Bodegans veranda. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Det har skrivits mycket om älgparken. Om kändisbesöken, om älgarna döpta efter Kronprinsessan och prinsen, om hitte-kalven Kalle som omhändertogs och som senare blev ett offer för byråkrati och avlivades på plats.

- Det var en otrolig uppslutning för att rädda Kalle. Vi fick blixtsnabbt 4000 medlemmar i Facebook gruppen och intervjuades via telefon i direktsändning på nyhetsmorgon, minns Petter.

- En dag vill jag föda upp en egen kalv med flaska.

- Tiden med kalven Kalle var alldeles speciell. Han var så tillgiven och livfull när han väl börjat återhämta sig, berättar Lars synligt berörd.

Moa och kvigkalven lommar iväg uppför backen från vilken de kom för att äta, solen strålar mellan träden över de majestätiska djuren.

Har hon inget namn ännu, funderar vi?

- Nej hon har inte fått något namn än, utbrister Petter.

Lite försynt frågar vi om inte våra läsare kan få namnge henne, vilket Petter tycker är en utmärkt idé.

- Vi kan göra en tävling av det, den som vinner får ta med sig familjen och komma på en gratis guidad rundtur, säger Petter.

Missa inte den chansen! För såväl sommargäster som fast boende är älgparken är en otrolig upplevelse. Vi hoppas ni deltar i namngivningstävlingen för att döpa Moas kalv.

I butiken säljs ett smakfullt urval av kvalitativt hantverk jämte souvenirer och tilltugg.  Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

I butiken säljs ett smakfullt urval av kvalitativt hantverk jämte souvenirer och tilltugg. Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Petter ursäktar sig, det är dags för Sveriges ödesmatch mot Belgien i fotbolls EM. Vi stannar kvar med Lars, så länge vi vågar utan att känna oss i vägen och tar bilder. Solen går inte ner, myggen känner vi inte av, vi jobbar vidare – i älgarnas egna lugna takt.

 


Älgparks Fakta:

  • Parken öppnade 2007, det är alltså 10:e säsongen i år!
  • Då fann 3 älgar på plats.
  •  
  • 2012 startades stugbyn som erbjuder övernattningsmöjlighet.
  • Idag finns 4 stugor med totalt 16 bäddar.
  • 2015 invigdes grillkåtan som rymmer 30 personer och kan bokas för event och liknande.
  • Här finns en bodega där man bland annat kan köpa genuint hantverk, handgjorda knivar, djurskinn, souvenirer och glass.
  • Grillplats finns med försäljning av hamburgare på plats.

VINN PRISER MOTSVARANDE 2000 SEK!

Delta i Kuxabladets namngivningstävling för älgparkens nya kalv.

Namn *
Namn
Vinnaren tilldelas fri entré för två vuxna och upp till tre barn samt en guidad tur på parken. (till ett värde av ca: 2000 sek) Vinnaren utses den 24/7 2016 NOTERA TÄVLINGEN ÄR REDAN AVGJORD!!

Frank Van Leeuwen - energi din bästa investering.

Frank Van Leeuwen - energi din bästa investering.

Glashyttan i attraktiva Högbo Bruk

Glashyttan i attraktiva Högbo Bruk

0