Lina Sjöberg - Mjölkbonde, Bikinifitness och Glamourmodell.

Lina Sjöberg - Mjölkbonde, Bikinifitness och Glamourmodell.

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Kuxabladet besöker Lina Sjöberg för ett samtal om livet som singel, bipoläritet, fitness, Big Brother, och livet som bonde.

Det tar inte lång stund innan vi sitter i fikarummet vid ladugården i Bergby. Det luktar ko och ladugård, som det ska göra, och det bjuds kaffe.

- Ta en kaka, säger Lina, själv är jag på diet.

Lina är uppväxt på landet, med en far och farbror som ägnat sig åt att föda upp köttdjur. Hon utbildade sig inom smådjur på gymnasiet och att hålla på med djur i någon form har alltid varit självklart. Allt det här skriver Lina om på sin blogg piganlina.se.

-Jag är brutalt ärlig, säger Lina för att beskriva sig själv. Det är något som nog många uppskattar, inte minst de som läser min blogg.

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Den började jag skriva 2009. Folk säger att jag är i verkliga livet, som jag är på bloggen. Jag skriver om allt och jag svär — även fast mamma inte tycker om det, säger Lina och ler.

Lina berättar om hur hon började blogga om arbetet när hennes pappa, Lennart och farbror Tomas, gick över från köttproduktion till mjölkkossor.

-Där skrev jag om allt, rakt upp och ner. Hur vi byggde upp företaget och alla svårigheter som vi stötte på.

-Det är inte alls som ”bonde söker fru”, det är så tillrättalagt på tv. I verkligheten kan en ko bli sjuk och måste avlivas. Det är sådant som kommer med i min blogg. Det uppskattas av många och jag får fler och fler läsare, som får ta del av både motgångar och framgångar.

Plötsligt tittar Lina ut genom fönstret, mot infarten till gården, och förklarar att hon måste ut en sväng.

-Det är kadaverbilen, två kalvar har dött. En plötslig död och en dödfödd, förklarar hon medan hon tar på sig skorna och springer ut på gården.

När vi kommer ut har lastbilen med containern backat upp. Lina möter upp chauffören, de småpratar. I skopan på traktorn ligger de döda kalvarna.

- Är du vaken Zeb? ropar hon till hunden som springer fram och hälsar.

Efter en stund har Lina gjort upp med chauffören och han tar hand om kadavren med en stor gripklo.

-Det är väldigt ovanligt, men tyvärr sånt som händer, säger Lina. Det tog en och en halv timme att förlösa den ena kalven som levde när vi fick ut den, men strax kom dödsryckningarna. Fast vi gjorde allt för att få liv i den gick det inte.

Det är en del av livet som mjölkbonde. Det är mer än att bara mjölka och utfodra; massor av utmaningar, oförutsedda saker, och utöver det är det småsysslor som tar upp all tid. Linas dagar går från halv fyra på morgonen, till ett, och ibland — som idag — kör hon eftermiddagspasset inpå småtimmarna, också.

-Säg till om du blir singel, ropar Lina glatt till chauffören som generat ler tillbaka.

profil-LinaSjoberg-web-small-5610-2.jpg

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Varför är alla snygga killar upptagna? frågar hon då vi åter går in till fikarummet. Lina är singel och är ganska nöjd med det.

-Det som händer händer, menar hon.

Men visst skulle hon kunna tänka sig en kille, men efter att hon varit med i Big Brother på tv tycker hon att många bara är intresserade av henne för att få någon slags status.

-Att jag sökte till Big Brother var mest en grej, en idé som dök upp på skoj under ett ekonomimöte. Vi behövde pengar och jag sa mest på skämt att jag kunde söka till Big Brother och vinna prispengarna. Istället för att skratta bort det sa de andra, min far och mor bland annat, att jag aldrig skulle våga söka. Dom tog det inte på allvar.

-När någon säger till mig att jag inte kan göra något, då gör jag det. Det triggar igång mig.

Sagt och gjort ansökte Lina till Big Brother för ett och ett halvt år sedan. Två auditions senare (där mamma Maria ställde upp som chaufför till Stockholm) och en inspelning av trailers för programmet, stod Lina där i huset, inlåst med tjugo andra personer.

- Det är många som säger att de förstår när jag förklarar hur det är att vara med. Men de förstår inte.

Lina berättar om hur första veckan är ganska enkel, då lär man känna människor, allting är nytt och det finns alltid något att göra.


- Från början var jag väl inte så glad över de andra deltagarna, jag trodde de skulle vara ett gäng översittare, men när man väl lärde känna dem så var de ju bara vanliga människor de också.

Lina berättar att den där nyhetens behag snart försvinner och andra och tredje veckan står man inför verkligheten, att man är inlåst i huset och du själv måste komma på saker att göra.

-Det är bara två timmar om som det händer något, som produktionen fixar fram. De andra tjugotvå timmarna får du ägna dig åt dig själv och de övriga deltagarna.

- En vecka skulle vi gå på någon diet, fick bara proteindrinkar. Det var ju för att göra oss hungriga
och lättirriterade. Bara för att skapa någon slags konflikt.

När det var åtta deltagare kvar bad Lina de andra rösta ut henne. Hon hade fått nog.

- Jag var där 61 dagar av 70. Mamma sa att jag inte alls
var mig själv. Några prispengar blev det inte heller.

-Jag kan ju ångra mig såhär i efterhand, men det var inte värt att vara kvar. Det psykiska tog stryk. Men ändå finns tankarna om att ansöka till ett nytt tv-program.

- Jag har sagt om jag ska vara med i Bonde söker fru, då ska det inte vara så jävla tillrättalagt. Då ska de visa verkligheten också.

Som de dödfödda kalvarna?

- Precis. Ja, det är ju förjävligt, men det är en del av livet här. Jag såg ett gammalt Facebook inlägg som jag skrivit för några år sedan. Det handlade om en kviga som genomgått en svår kalvning. Då kan de bli aggressiva och den här kon försökte ha ihjäl kalven, vilket ledde till ett brutet ben. Syster och jag åkte till veterinären med kalven och skulle röntga och gipsa.


-Det skulle vi aldrig göra idag. Tyvärr avlivar vi en sådan kalv, det ser ju ut så.

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Lina skriver aktivt i bloggen piganlina och hon är även aktiv på andra medier på nätet, som snapchat, facebook och instagram.

- Det har ju lett till några dejter, men det är slut med det nu.

Hon driver även en annan blogg på sidan av med inriktning på glamour och striptease.

-Det är inget jag hymlar med, jag gör det för pengarna. Man går in i en roll, helt enkelt.

Nu står siktet inställt på en tävling i bikini-fitness. Tävlingen går av stapeln i Alingsås om sju veckor. Lina ser över sin kost och tränar på gymmet.

- Det är många som är besvikna på mig, från den tiden jag var med i Big Brother och var helt emot att mäta kalori-intag, till idag då jag börjat med att räkna på kosten, och med dieter. Jag har gått ner i vikt och mår mycket bättre. Både fysiskt och psykiskt.


-När jag får siktet inställt på något då gör jag det. Många kommer fram till mig och säger att de också vill färga håret, tatuera sig, eller ta en piercing. Men de vågar inte. Sedan jag gick ner i en depression för några år sedan och tog mig ut på andra sidan, vågar jag stå för vem jag är mycket mer. Jag kör mitt eget race.

Men en slags förklaring till hennes impulsivitet fick Lina under hösten 2016.

- Det var en anonym kommentar på bloggen, under en period där jag öppet skrev om hur illa jag mådde, som förklarade att jag nog var bipolär och att jag borde kolla upp det hos en läkare.

Kommentaren gjorde intryck på Lina som alltid tyckt att något varit fel i grunden. Hon fick hjälp av mamma Maria och de åkte till sjukhuset där hon fick kontakt med läkare och en utredning påbörjades.

-Jag ville inte leva, men jag ville inte dö heller, om du förstår. Det är svårt att förklara. Men läkarna gjorde en utredning och där kom det fram att jag är bipolär. Det innebär att jag kan vara hur glad somhelst och hyperaktiv ena stunden och sedan, som i en handvändning, väldigt nere och deprimerad över en natt.

-När jag är hyperaktiv arbetar jag oavbrutet, från morgon till kväll, vill vara social och ringer folk på natten. Jag började till exempel tapetsera hemma och jag jobbade långt in på natten, hittade projekt överallt. Fast jag färdigställde aldrig något...

-Nu går jag på medicin och mår mycket bättre. Jag har fortfarande samma impulser, toppar och dalar, men de är mycket mildare.

I framtiden hoppas Lina på att hitta en pojkvän och kanske ha barn.

- Men jag brukar säga att hur skulle jag kunna ta hand om ett barn som inte kan ta hand om mig själv, säger Lina och ler.


- Om jag fick välja mellan kärleken och korna, då väljer
jag nog korna. Jag trivs så bra med det jag arbetar med
och kan inte tänka mig något annat.

Smultronställe - Mårtensklack 273 m.ö.h.

Smultronställe - Mårtensklack 273 m.ö.h.

Det finns fler fantastiska svenska musiker än Kent och Håkan Hellström

Det finns fler fantastiska svenska musiker än Kent och Håkan Hellström

0