Maria Llerena - Sång, dans och glädje!

Maria Llerena - Sång, dans och glädje!

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB.


Den underbara kulturpersonligheten Maria Llerena gästar Kuxaregionen.

- Och vad händer med sköldpaddan som kommer först i mål, frågar Maria Llerena barnen som svarar i kör ”Den vinner!”.


- Nej, han förlorar, betonar Maria. I ett sköldpaddsrace är det den som tar längst tid på sig som vinner!

Kuxabladet har precis ankommit till A-lokalen i centrala Ockelbo där det under veckan hållits ett flertal sköldpaddslopp och glada karnevaler för barngrupper och allmänheten. Takten hålls av rutinerade energiknippet Maria Llerena som slog igenom redan på 60-talet då hon dansade salsa i i det populära TV pogrammet Hylands hörna.


- Livet har inte varit en dans på rosor, jag fick verkligen kämpa för att bli en etablerad del av kultursverige, berättar Maria.

Karibisk karneval anordnas av Ockelbo kommun och att de valt att satsa på just Maria Llerena tycks om man lyssnar till barnens reaktioner med egna öron vara en bejublad succé. Med latinamerikanska rytmer, marracas och congas får barnen uppleva och även deltaga i den interaktiva föreställningen.

Att även få klappa sköldpaddorna inför deras race är en ren bonus. Föreställningen avrundas med att alla deltagare får låna karnevalkläder, dansa och tåga runt i lokalen. Såväl ledare, förskolepedagoger och barn bär leenden från öra till öra.

Maria kommer ursprungligen från Kuba och har turnerat världen över, men Sverige valde hon tidigt som utgångspunkt.

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB.- Här bor mina barn och barnbarn, jag vill finnas nära dem och jag har alltid trivts bra i Sverige. Maria berättar vidare att hon tycker Ockelbo är vackert, med lugnet och vattnet som omger centrum. Hon har spenderat veckan på hotellet i centrum och trivts väldigt bra.

- Jag har ett par föreställningar per dag och sen är jag ledig, jag har tagit en del promenader men det är skönt att ta det lugnt också.

Att faktiskt kunna ta det lugnt är inget den nyblivne 75 åringen(!) visar några tecken på då hon uppträder. Det är full fart och mycket energi.

- Jag brinner fortfarande för detta. Mina barn undrar varför jag inte slutar turnéra. Jag brukar svara att det är bra motion som jag dessutom får betalt för, annars skulle jag i min tur betala Friskis och svettis för att få motion, skrattar Maria.

Hon har ändå dragit ner lite på tempot medger hon, men kommer fortsätta med Baby-Salsa som
är extremt stort i Stockholm och laddar även för sin 27:e raka säsong som underhållare vid
Mosebacke.

Vi frågar Maria om hon känner av några skillnader med att uppträda förr jämfört med hur det är idag?


- Jag var mer unik förr i tiden med mitt utseende, det fanns inte många färgade personer alls i Sverige.

Hon berättar vidare att barnen brukade ställa upp sig på en lång rad för att få titta och känna på henne. Att ge barnen den friheten ser hon som viktigt.

- Detta var längesedan, men barn brukade ta på mig och bli förvånade att jag inte färgade av mig. En gång sade ett barn, i all oskuldsfullhet, att löss bor i svarta människors hår, det har mamma och pappa sagt. Jag spelade förvånad och bad barnet leta i mitt hår. "Det finns inga löss!?", utbrast barnet förvånat. Hälsa det till dina föräldrar sa jag.

Många fördomar skapas hemma vid köksbordet. Maria berättar vidare att hon även brukar
uppträda för äldre och att hon är duktig på att få fart på dem.

- Jag spelar klassiska svenska sånger med latinamerikansk känsla. Jag spelar bland annat Evert Taube, som jag även kände personligen.


- Minnen från musiken är de sista som lämnar oss.

mariallerena-web-small--6.jpg

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB.


Maria Llerena är även aktuell som kandidat till Lyssnarnas sommarvärd i Sveriges Radio. Kuxabladet uppmanar våra läsare går in och lägga er röst på Maria som har en mycket
spännande berättelse som omöjligtvis kan rymmas på ett blad i den här tidningen. Hon har
utlovat lite anektdoter från Gävle och vem vet vilka avtryck Ockelbo har lämnat hos henne? En
sak är dock säker – Ockelbobarnen kommer aldrig glömma Maria!

Livskraft i Eritrianska församlingen - Ockelbo

Livskraft i Eritrianska församlingen - Ockelbo

Modern skogsnäring i Gästrikland

Modern skogsnäring i Gästrikland

0