10 år, 100 böcker, 1000 samtal

10 år, 100 böcker, 1000 samtal

På Wijberget i Ockelbo hålls det bokcirkel under namnet Bokfestarna och det är den hundrade i ordningen. 10 år har de hållit på: Anneli Sjöberg (värd för kvällen), Petra Ferm, Mimmi Ekström, Lena Forsberg och Titta Fältström. 10 år som resulterat i många böcker, middagar och utlandsresor tillsammans. 

Allting startade på Gäverängevägen, i Ockelbo, sommaren 2008 och alla fem tjejer har varit med enda sedan dess och de är överens om att fem stycken i en bokcirkel är ett perfekt antal då alla får göra sin röst hörd och ändå är det fler åsikter om böckerna än om antalet varit mindre. Första boken, det var Potensgivarna av Karin Brunk Holmqvist, det var en bra start som gav mersmak. 

- Ja, tänk om vi börjat med en riktigt dålig bok, säger Petra och skrattar. 

Vad som är bra och dåligt har de i gruppen skilda uppfattningar om. 

- Det har blivit två läger, fortsätter Petra och Mimmi fyller i: 

- Vi, Petra och jag har väl en sorts smak och Lena och Titti har en helt annan, det har utkristaliserats under åren vad vi tycker om. 

Anneli minns just en sådan gång då hon satt på balkongen och läste den bok som var på tur den gången, och hon fick två sms i snabb följd från Lena och Titti som båda älskade boken de då läste. 

FOTO: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Böckerna turas de om att välja i gruppen. Det är då den som väljer ut boken som också köper den i fem exemplar så att alla får den vid nästa tillfälle och de andra får inte ha läst boken. 

- Men eftersom vi läser privat också och då ofta läser de stora böckerna som är omtalade blir det att vi köper kanske mindre kända böcker som kommit ut på pocket, berättar Mimmi. 

- Det var en gång som jag förbjöd er andra att läsa en bok då jag visste att den skulle bli perfekt till bokcirkeln och att ni skulle läsa den själva annars, säger Anneli och skrattar. 

Inspirationen till att hitta böcker är allt från topplistorna på bokaffärerna till exempelvis biblioteket i Ockelbo. 

- De är oerhört hjälpsamma där och personalen är kunniga, säger Petra och hela gruppen håller med.

Det blir många böcker som gruppen aldrig skulle läsa annars och regeln är att alla måste läsa boken. 

- Men det är inte alltid lätt, erkänner Lena. Ibland är det väldigt tunga böcker eller böcker som inte ger någon lust till läsning. Den boken vi ska gå igenom ikväll läste jag ut igår, den var svår. 

- Tärningsspelaren är en bok som försökte läsa förut, den gick inte att ta sig igenom alls, säger Mimmi och de andra skrattar och håller med. 

- Den kommer jag aldrig ta mig igenom, även om tanken finns jag ska läsa den en dag, säger Lena. 

- Men eftersom vi läser så pass skild litteratur blir man medveten om omvärlden och blir mer allmänbildad, som när vi läser en historisk roman eller en självbiografi, säger Petra. 

- Ja, det öppnar upp ögonen för hur det kan vara i andra länder som när vi läste en bok som utspelade sig i Afghanistan, säger Titti. 

När de träffas är den som valt ut boken värd och bjuder på middag. De ses en gång i månaden och med facit i hand har de lyckats hålla det. 

- När vi hade småbarn var det svårare, säger Anneli. 

- Men vi klarade det, säger Mimmi och fortsätter förklara hur kvällen går till. 

- Först äter vi sedan kommer anteckningsblocket fram. Då är ordet fritt och jag skriver ner allas åsikter om boken.

- Mimmi är vår ständige sekreterare, säger Anneli. 

- Sedan betygsätter vi boken från ett till fem och Mimmi lägger upp boken med recensionen på hemsidan, säger Petra. 

- Det var en författare en gång som hörde av sig till oss och ville höra mer om vad vi tyckte om hennes bok då hon sett att vi läst den på våran hemsida, säger Lena. 

Det har blivit många böcker i spridda genrer. Allt från tunga romaner till deckare, från självbiografier till historiska epos. 

- Visst har man haft fördomar om vissa böcker, säger Lena, till exempel när vi skulle läsa Magdalena Graafs självbiografi tänkte jag att den skulle vara ytlig. Men hon var en fantastiskt intressant person och boken hade ett djup. 

Gruppen enas om att man aldrig vet vad man får eller vad som väntar. 

- Det är en stor fördel med att ha en bokcirkel, att jag läser böcker som jag annars aldrig skulle läsa. 

FOTO: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Med det är dags gruppens nästa bok och det är Mimmis tur att presentera en bok. Hon hämtar de fem pocketböcker hon köpt. 

- Den här boken tar upp hur det är att leva i en diktatur. Det handlar om en kvinnas flykt från Nordkorea och den heter ”För att kunna leva” av Yeonomi Park. 

De andra i gruppen tar emot varsin pocket och nyfikenheten är påtaglig. En ny bok och ett nytt äventyr väntar. 

- Det är en bok som jag aldrig skulle läst annars, det här säger allt om fördelarna med att ha en bokcirkel, säger Anneli.

Att de trivs tillsammans märks och umgänget har inte bara stannat vid bokcirkeln. Tillsammans har de lagt undan pengar i en pott, som bara ökat med åren och den har utmynnat i flera resor genom åren. I höst ska de till frankrike. 

Blir ni sugna att veta vad gruppen tyckte om boken? Då kan ni läsa deras recensioner på bokfestarna.com någon gång i slutet av februari.

Kuxabladet - V4, 2018

Kuxabladet - V4, 2018

Profil - Ankie Olsson

Profil - Ankie Olsson

0