Profil - Tony Holm

Profil - Tony Holm

FOTO: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Tony Holm är hårdrockaren, sångaren, familjefadern och hantverkssvetsaren som bor med sin familj i Åbyggeby i utkanten av Ockelbo. Utsikten är storslagen med sädesfälten, skogarna och längst bort Rönnåsen som den här eftermiddagen vilar mot en regnmolnstung bergshorisont. 

- Ja, det är inte bara hårdrock jag lyssnar på, säger Tony då han rastar hunden Doris på en kort promenad mellan skurarna.

Barnen har utfodrats — som han benämner det skämtsamt —  och det är snart dags för deras nattning. Själv har dagen ägnats åt arbete på Hz rostfria i Sandviken, där han jobbat sedan 1998. 

- Visst har det hänt att man längtat till något annat jobb, genom åren, men jag trivs bra. De ger mig utrymme att skapa och bygga egna saker där, på min egen tid.  Vänta ska du få se. 

I mobilen visar Tony en skulptur föreställande en hand i stål som gör Heavy metal-tecknet, som han gjort med rostfria rör som han svetsat ihop och sedan polerat. 

- Det är min egen hand som stått modell, säger Tony och ler stort.  Det är en piphållare som han ska ge i present i helgen. 

- Det är också en anledning att jag trivs på arbetet, att det är flexibelt. Idag gick jag in och kunde ta semester till imorgon, fredag. 

FOTO: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Tony Holm bor i Åbyggeby sedan fem år tillbaka och för ett halvår sedan flyttade sambon Jeanette in tillsammans med sina två barn. Tillsammans har de fem barn från sina tidigare förhållanden.

Tony är Ockelbobo, även om han föddes i Bollnäs 1975 flyttade han med mamma Ingmarie till Ulvsta i Ockelbo redan som treåring. Hans far, berättar Tony, hade alkoholproblem. 

- Jag vet att det är ett problem som många runt omkring oss har, men man talar inte högt om det. Jag älskar min pappa och det har varit jobbiga perioder, säger Tony och fortsätter.

- Alkoholismen är en sjukdom och även om både jag och min syster flera gånger försökt få honom att sluta dricka… Tony blir tankfull.  

- Det måste komma från en själv att sluta dricka, det räcker inte med påtryckningar utifrån, säger Tony. 

Uppväxten i Ockelbo var därför med mamma, låtsaspappa och två halvsyskon. 

-Men när jag blev lite äldre var jag nästan aldrig hemma, jag var mest hos vänner och sällan hemma, berättar Tony. 

- Under uppväxten var jag storväxt och ganska osynlig. Jag brottades väl med dålig självkänsla. Jag var aldrig mobbad även om vissa kanske retade en, men jag var aldrig sedd heller, säger Tony.

- Men jag sjöng alltid och jag hade musiken med mig. Det var dels mammas skiva med Boppers som jag sjöng till, det är ett tidigt minne — och Abba, mamma lyssnade alltid på Abba, minns Tony.  

- Sedan minns jag att min brorsa Bengan spelade Iron Maidens skiva Somewhere in Time. Då var jag fast! 

Blygheten har  Tony tampats med hela uppväxten. 

- Det är inte bra när man ska stå på scen och sjunga. Vi var några tonåringar som hade en replokal i A-lokalen vid Kuxahallen i Ockelbo i början på 90-talet. Christer på trummor, Kent på bas tror jag, Robert på gitarr. 

- Jag var så nervös att jag stod med ryggen mot publiken när jag sjöng, berättar Tony och ler stort. 

FOTO: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB

Först i gymnasiet tog Tony tag i sin övervikt och började springa. 

- Det var andra året i gymnasiet. Jag var trött på att inte bli sedd — framförallt av tjejer då — och jag började springa och senare även gymma. Med det kom även självkänslan. 

- Jag kan nog säga att jag hittar mig själv mer och mer ju äldre jag blir. 

Efter gymnasiet testade Tony på att bo i Stockholm en sväng då han tog jobb hos sin farbror. 

- Det var väl lite tjejer inblandade där också som gjorde att jag flyttade ner. Men det blev bara tre månader i Stockholm och jag kände att tempot i Stockholm var alldeles för högt. 

Sedan blev det svetskurs med AMU i Gävle. 

- Det är väl där jag känner att jag började bygga saker. Vi skulle svetsa ihop två plåtbitar på kursen, men det dög inte för mig och jag tillverkade ljusstakar istället. 

- Jag har till exempel gjort våra förlovningsringar. Det tog ett tag med olika prototyper och tester och sedan när jag väl hittade hur jag skulle göra då formade och designade jag dem under tre veckor, berättar Tony. 

Tony och sambon Jeanette träffades på nätdejting. 

- Jag hade separerat och hade aldrig testat nätdejting förut och det hade inte Jeanette heller, men vi hade en del gemensamt. Främst hårdrocken då och att vi båda tränade på gym. Hon bjöd in mig till en fest hon ordnat för sina vänner och vi skulle alla se ett hårdrocksband, Corroded.  Men hon insåg väl att hon inte kände mig så vi sågs vi på ett kafé i Sandviken innan festen istället. 

- Jag föll direkt, ska jag väl erkänna, eller jag blev väldigt intresserad men jag visste inte om jag vågade tro det skulle leda till någonting. För Jeanette var det en längre process, förklarar Tony.

FOTO: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Jeannette är med i samtalet och flikar in detaljer och rättar honom. Det är viktigt att det blir rätt och gemensamt kommer de fram till hur kärleken växte fram med tiden. 

- Men nu bor vi ihop i huset, med mina tre barn som jag har deltid och Jeanettes två barn, säger Tony och han utvecklar vad Jeanette har betytt för honom. 

- Hon har verkligen fått mig att strukturera mitt liv och ge mer ordning till tillvaron. Även om jag nog sågs som ordningssam förr var det nog mer av en fasad. Jeanette har gjort att jag skärpt till mig och det ökar ju även tryggheten för barnen när det är rutiner och struktur, förklarar Tony. 

Dessutom har hon även infört en rad nya vänner och bekantskaper till hans liv, då hon har ett mycket större kontaktnät än honom. 

- Det är folk vi träffat och lärt känna på festivaler eller personer som kommer från Jeanettes vänskapsband. Ibland är det fullt här i huset, det har ju lett till ett rikare liv, berättar Tony.

Jeanette och Tony diskuterar att han förr nog levde i vad som kan kallas social isolering, något som nog många småbarnsfamiljer kan känna igen sig i och hur många av Tonys gamla vänner försvunnit genom åren. Även om vissa förstås finns kvar även om de ses mer sällan, menar Tony. 

- Sen har jag alltid varit dumsnäll. Där har Jeanette lärt mig att vara lite cynisk ibland eller kanske snarare lärt mig säga ifrån.  Jag tror alltid gott om människor, men det behöver tyvärr inte alltid vara sant. Det har lätt till en del ”brännor" genom åren och folk har utnyttjat att jag alltid ställt upp och de har tagit av min energi. Men jag går vidare och jag glömmer, förklarar Tony. Det är ingen idé att älta saker. Men… säger han eftertänksamt: 

- Snäll det kommer jag nog alltid vara. 

Det är en del arbete och inte helt enkelt att få ihop två familjer till en. 

- Det är lite krångligt för att olika familjer har olika rutiner, men barnen börjar lära sig att det fungerar lite olika hos mamma respektive pappa och det märks att de börjar vänja sig vid det och det blir deras liv. 

Jeanette och Tony diskuterar och kommer fram till att det viktiga är att man ser att barnen är individer som ska bli vuxna, och att man förbereder dem för vuxenlivet genom att ge dem mer ansvar och ger barnen utrymme att utvecklas.

Deras stora gemensamma intresse är musiken och de har åkt på många festivaler genom åren. 

- En favorit är Skogsröjet, i Rejmyre. Ett gammalt glasbruk mitt i skogen där det håller festivalen varje år och de lockar stora band inom hårdrock och metalscenen, förklarar Tony.  

- Airborne är nog de största och mest välkända, men även tyska Doro har spelat där, berättar Tony. 

- När vi åker ner tar vi och ett helt gäng bussen som Jeanette är delägare i. En tio ton och tio meter lång buss från 1954. 

FOTO: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


I en snar framtid ska Tony och Jeanette gifta sig. De pratar glatt om att de känner en i ett hårdrocksband som gärna vill spela på bröllopet. De ser ljust på framtiden och Tony ser både fram emot att rusta upp och få igång musikstudion under vintern och att komma igång med en musikgrupp i Gävle. 

- Jag trivs med livet, jag har en blivande fru, barn och villa, jag får skapa och sjunga, det är bara att vara tacksam.  

Profil - Conny Blom

Profil - Conny Blom

Nytändning i Norrsundets Arbetarteater

Nytändning i Norrsundets Arbetarteater

0