Babben Larsson - skratten fyller Fyren

Babben Larsson - skratten fyller Fyren

Babben Larsson gästade Norrsundet och Ockelbo med sin föreställning Expedition Babben där hon under två års tid åker till alla landskap i Sverige på sin — självutnämnda — världsturné. 

Kuxabladet var på Babbens föreläsning i anrika Fyren i Norrsundet. Lite mer än 150 personer var det i publiken och några hade åkt långväga för att se föreställningen. 

Det visade sig när Babben gjorde en av många uppskattade publik-undersökningar. Kungsbacka visade sig vara  segrarna i de som åkt längst för att se henne. 

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Men först ut på scenen var den lokale komikern Gävlekomikern Stefan Söderholm som fick värma upp publiken. Han bjöd på rad roliga poänger om hans äktenskap under 26 år, och hur han firat alla hjärtans dag med middag… och skickat bilder på middagen hem till sin fru. Det blev en hel del uppvärmande skratt under Stefans standup men strax var det dags för huvudnumret. 

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Babben körde igång med sin problemmage vid resor till Afrika, tullen vid flygresor före och efter 9/11, och  allt från Trump till Postnord och SJ togs upp. Melania, Trumps fru, fick en del sympatier och Babben menade att hon hellre hade en fästing på läppen än utstå att vara tillsammans med presidenten. 

Babben gjorde en del "publikundersökningar" där publiken fick applådera om de kände sig träffade. Hade någon gett Babben-showen i julklapp? Det var tyst i salongen. ”Nä, ni ger inte julklappar här i Norrsundet inte”, skämtade Babben till publikens gillande. ”Åker ni utomlands något såhär i vintermörkret?” Tyst igen, sånär som på någon som applåderade på högerkanten i pulikhavet. ”Här drar ni åt svångremmen. Jadå..." 

Den modiga utövningen att fråga publiken saker och snabbt spela på deras respons fortsatte sedan under kvällen och Babben visade både en kvicktänkthet och professionalism även när hon kanske inte fick de svar som hon förväntade sig. 

Uppskattade var de små papperslappar hon hade med sig med kommentarer som hon bett om på sociala medier innan föreställningen. På en lapp hade en kvinna som flyttat från Uppsala till Bergby uttryckt sin bestörtning över att i Bergby kör ”bussförare som galningar, internet är jättelångsamt och… värst av allt, det finns inga gångvägar.” 

Välkommen till landet, konstaterade Babben lakoniskt, och publiken applåderade. 

Hon hade också med sig lite "best of" från andra orter hon besökt och där drogs det ner många skratt då det var några riktiga pärlor hon samlat på sig genom turnén. 

Mindre igenkänning än vad Babben kanske förväntat sig var när hon försökte dra upp den, förr vanliga, rivaliteten mellan orterna Norrsundet, Bergby och Ockelbo. Även om det direkta skämtet föll platt tog sig Babben ur det och kom vidare med att det var förr i tiden som Strömmingar och Korvar slogs:

Efter föreställningen som bjöd på många goda skämt, plumpa vändningar och som drog ner både skratt och spontan applåder, tog sig publiken ut i februari-mörkret. Av deras leenden och prat sinsemellan  att döma var det en väldigt rolig föreställning och undertecknad håller med.

KUXABLADET - V6, 2018

KUXABLADET - V6, 2018

Profil - Frida Mörnerud

Profil - Frida Mörnerud

0