Profil - Katarina Lindgren

Profil - Katarina Lindgren

Katarina Lindgren är småbarnsmamman med många järn i elden som vi besöker denna solgassande majdag. Det fjärde barnet på 8 månader, tar sin dagliga sovstund och mamman passar på att berätta om sitt liv och om hennes nya satsning att bli företagare som konditor med extra fokus på specialtårtor!

Vi sätter oss på altanen, vid huset i Gammelfäbodarna där Kattis och sambon Alexander har bott sedan tre år tillbaka. Kattis berättar att hon har tre barn sedan ett tidigare förhållande och att de bröt upp för cirka fyra år sedan och att hon strax därefter blev tillsammans med Alexander. 

FOTO: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


– Vilket ställer till det lite för en av barnen heter ju också Alexander, men de kallar sambon för pappa eller för Storalex, förklarar hon.

Kattis berättar om sitt liv och hur hon var uppvuxen i Åkerby, några kilometer utanför  Ockelbo. 

– Jag hängde mycket med pappa Christer och var med i garaget, jag var inte så mycket med mamma Anna-Lena i köket, berättar Kattis. Jag var med där ute och kanske hjälpte honom med ett bildäck. Men mest var jag bara med och tittade. 

– Jag och pappa är väl lite likadana. Vi har svårt att sitta still och om inget finns att göra då skaffar man sig det. Det är nog mycket därför jag nu vågar satsa på det egna företaget.  Och vi gillar att prata, säger Kattis och skrattar. 

– Det är mycket ”Ingenting är omöjligt” men också ”Kan själv”.

– Sedan är pappa och mamma sådana klippor med barnen också, hittar på saker och ställer upp! Det där med att kunna själv har nog mina barn också fått, för jag vill ju visa hur saker ska göras men det är inte så populärt, säger Kattis och ler stort. 

Barnen är Alexander tio år, Joline på åtta,  Oscar på fyra år och minsta flickan Madeleine på åtta månader. 

– Nu vid fjärde barnet har jag mer erfarenhet, men visst blir det att man får ägna mindre tid åt sina egna intressen, naturligtvis.  

– Jag skjutsar till dans och till fotboll och jag tränade mycket förr, gym fyra gånger i veckan och sprang, men nu får det bli ett pass i studsmattan med barnen eller flåsande försöka hänga efter när tioåringen tar en joggingtur, säger Kattis och skrattar. 

– Jag gillar ju att spela gitarr och sjunga. Jag har en hel pärm fylld med allt från barnvisor till Takida. Men jag spelar också piano och tvärflöjt. Jag sjöng i Ceciliakören och sedan i Konvaljerna där jag varit från och till under åren. Senast jag sjöng med Konvaljerna var för fem månader sedan då var minstingen 3 månader och var med på genrepet inför en konsert. Det hade nog inte skett vid det första barnet, man blir lite mer avslappnad och erfaren, konstaterar Kattis glatt. 

Skolgången hade Kattis själv på Raboskolan i Ockelbo. Båda föräldrarna, förklarar hon, arbetade i Ockelbo och då var det enklast att släppa av henne där, tänker hon. Det var en bra skolgång utan några problem och hon spelade även fotboll upp till tjugotre års ålder. 

– Alla år spelade jag med Ockelbo IF fram till sista året då jag spelade med Åbyggeby FK, men då började jag bli gammal kände jag och var väl mer som en morsa i laget. 

Biskvierna som Kattis bakat smälter nästan bort i solen och det gör vi också. Vi flyttar ner i skuggan på gräsmattan. 

– Sådana här dagar är det ju fantastiskt att bo här i Gammelfäbodarna. Det blåser aldrig här och hittills — ta i trä — har vi inte speciellt mycket mygg.  Men i vintras när det skulle skjutsas ungar, snövallen skulle skottas bort och skottas bort igen, ja, då var det inte enkelt. Men det gick ju! 

Efter gymnasiet arbetade hon på Telia i Gävle och förmedlade texttelefoni. 

– Då provade jag på att bo i Gävle och kompisar vill gå och shoppa, det är det värsta jag vet! Och snål är jag också! Nej, stan var inget för mig. 

Men något annat lockade. Kattis började gå en lärlingsutbildning via Gästrike lärling som konditor på Lido i Gävle. 

– Intresset för att baka och den där kreativa sidan i kombination med det, som när man får göra små figurer till en tårta, som Bamse eller Babblarna, det är det roligaste jag vet. 

– Jag bakade alltid tårtor till födelsedagar så intresset har alltid funnits där. Jag minns en gång när jag gjort en strålande fin tårta och mamma råkade tappa den rakt ner i golvet då hon skulle ut med den på balkongen. Då var de bara att börja om!

– På Lido var det fantastiskt roligt, och jag var där i två år. Det är ju en viss jargong bland de där äldre gubbarna som jobbade där, men det var alltid hjärtligt och de var fantastiskt roliga. Men visst hände det att jag bet ifrån ibland, men det hörde ju till. De var aldrig elaka eller så. 

Men efter två år i Gävle flyttade Kattis tillbaka till Ockelbo började arbeta på Hanssons konditori i Hofors.

– Det var nog den roligaste arbetsplats jag någonsin haft. Men pendlandet, de tidiga morgnarna och att alltid jobba, det tog på krafterna. Mot slutet bröt chefen benet och blev sjukskriven och jag jobbade då sex dagar i veckan. Men då tog det stopp och jag var tvungen att sluta. 

2010 började Kattis på Fortum.  

– Jag tänkte, ska jag sitta på en stol och få betalt? I bageribranschen jobbar och sliter man ju hela tiden nu skulle jag sitta på en stol och prata med kunder i telefon och jag älskar ju att prata! Men sen tipsade en kompis om att det fanns en tjänst ledigt på Sandviken energi och jag sökte och fick den, där har jag jobbat sedan dess och trivs jättebra! 

Under den här perioden började planerna på att starta en egen firma som konditor att gro för Kattis. 

– Idén hade funnits länge. Men hur går man tillväga? Vad är det för papper som behövs och vad krävs?  Jag gjorde en mind map över min affärsplan och gick till Mimmi  Ekström på kommun. Men hon sållade genast bland alla mina idéer och sa att de spretade. Men till slut kom jag fram till att baka unika tårtor och kaffebröd är en bra och enkel affärsidé. 

– Men kan man vara hemma? Det var massor av sådana där praktiska frågor som dök upp, berättar Kattis. Men svaret är att man måste börja någonstans. 

Hon kontaktade livsmedelsinpektörerna som inspekterade hennes kök. 

– Jag var inte orolig när de var här. Jag har ju arbetat i professionella kök och vet vad som krävs. Det gäller ju att ha koll på allergener och bakterietillväxt så att kunden får en bra och säker produkt. Jag bakar ju till exempel bara efter när barnen lagt sig. 

I skrivande stund håller Kattis på med en storbeställning från kommunen. En tårta med Ockelbotema. 

– Det blir en orange skoter som åker ner i en snöbacke, en basketboll ska dit, Wij trädgårdars logga i marsipan med rosor och prästkragar och förstås en kungakrona på toppen. Det är roligt när jag får ett tema av kunden som jag får vara kreativ kring men det är också bra om de kommer med förslag. 

– Om någon gillar hästar är det inte lätt att veta om det ska vara en häst eller ett stall som är själva tårtan, säger Kattis och skrattar. 

Ett ännu större tårtprojekt har hon redan fått inbokat till sommaren. 

– Då blir det en sjuvånings bröllopstårta för trehundra personer som dessutom ska levereras till Segersta! Men det löser jag! 

Kattis berättar att det har rullat in mycket beställningar både av tårtor men också av fikabröd som hon levererar till företag.  Som en motpol till allt det söta har hon också ett stor intresse för Raw food. 

– Jag gör och levererar även Raw food och kan till exempel rekommendera chokladbollar gjorda på dadlar sötade med honung. De innehåller inget industriellt socker alls och är supergoda. Till och med min sambo Alexander, som först var väldigt skeptisk till dem, gillar dem, förklarar hon glatt. 

FOTO: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


När Kattis blickar framåt hoppas hon att företaget växer och att hon i framtiden har råd med en budbil och kan leva på företaget. 

– Det vore skönt att kunna ägna sig åt företaget till hundra procent efter föräldraledigheten är slut om ett och ett halvt år. 

– Men vi får se. Först hoppas jag förstås att jag är fullt frisk och barnafödandet är jag i alla fall klar med. 

Kattis trivs i Ockelbo och hon känner inget behov av att vara någon annanstans. 

– Jag har ju gjort mina utomlandsresor genom åren. Men jag känner inget behov av det längre. Här i Ockelbo finns ju allt. Här finns butiker, skolor och även om alla känner alla är jag jättedålig på namn och är lite i min egen bubbla. Det är väldigt skönt, säger hon och skrattar. 

– Favorittårtan för min egen del? Det är en marängbottnad Schwardswaldtårta.

Ockelbo Sommarmarknad - 38:e upplagan

Ockelbo Sommarmarknad - 38:e upplagan

Val 2018: Vänsterpartiet

Val 2018: Vänsterpartiet

0