Upptäck naturens skafferi

Upptäck naturens skafferi

Äntligen är bästa tiden på året här! Våren är magisk när allt blir grönt och luften är krispig och klar med ljumma vindar som omfamnar oss. Jag har i omgångar skrivit om ätbara växter i naturen och vad man kan göra med dem och denna tid på året kan vi gott låta bli att handla bladspenat, machetesallad och isbergsallad i butiken, ät ogräset i rabatten istället! 

Man måste dock veta att allt inte är bra för oss. Det finns växter som vi kan bli sjuka av så det är av största vikt att man vet vad man plockar och tar med sig hem. En annan viktig sak som är viktig att komma ihåg är att välja de växter som inte blivit förorenade av avgaser eller annat. Så skippa dikeskanterna och dynghögarna!

FOTO: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Kirskål är en av de växter som snabb kommer upp när snön har smält. Man brukar känna igen den bra då den breder ut sig i täta mattor där det är näringsrik jord. Den växer ofta i parker och trädgårdar och kan vara ett av de ”ogräs”

Under medeltiden odlades kirskål för att användas till mat, medicin och djurfoder. Den innehåller mycket c-vitamin, kolhydrater, mineraler, klorofyll och lite protein.

Växten smakar bäst under våren och försommaren och är väldigt användbar. Man kan med fördel använda den i soppor, sallader, stuvningar, pesto eller i smoothies och gröna drinkar.

Kirskål växer gärna med andra oätbara växter så var vaksamma och ta gärna en god bok till hjälp. 

Brännässla är en annan favorit och kanske vår mest erkända vilda grönsak som används i matlagning. Nässlor kommer också tidigt om våren och även dem smakar bäst under vår och försommar.

Växten innehåller mycket vitaminer och mineraler bland annat B-, C- och K-vitamin, kalcium, magnesium, järn och folsyra.

Man plocka brännässlor bäst genom att ta mitt på bladet, det minskar risken för att ”bränna” sig. Men om man vill vara på den säkra sidan kan man använda tunna handskar.

Den klassiska nässelsoppan känner många till men det går också att torka bladen och mala till pulver för att använda i bakning och annat.

FOTO: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Maskrosen är en näringsrik rackare som bland annat innehåller antioxidanter, kalium, kalcium, järn, vitamin B-, C- och D och fosfor. Man kan använda hela blomman, allt från roten till självaste blomman. Den smakar, lika som de andra, bäst på försommaren då den inte är lika besk. Annars är just beskheten som gör maskrosen till den smakrika delikatess det är.

Man har i urminnes tider använt växten för att stärka lever och matsmältning, mot förstoppning, inflammationer, trötthet och depression. De sägs även verka vätskedrivande och renande.

Maskrosens blad kan användas som sallad och med fördel i din gröna drink eller smoothie. Om du tycker att de är för beska kan du låta dem dra i vinäger och honung. Drick te av blommorna och lägg in knopparna som kapris.

Björk är enligt mig det vackraste trädet dem alla. De är så magnifika med sin vita stam och sina ljust klargröna löv. Tidigt på våren, då tjälen släpper i backen, tappar man saven. Förr i tiden sa man att man gick till skogs för att dricka märg i ben. Vilket man kan tolka som att väcka kroppen efter vintervilan. När de små knopparna börjar formas till blad behöver trädet saven själv. Då passar det

utmärkt att plocka av de små spröda och kladdiga bladen som innehåller otroligt mycket C-vitamin.

FOTO: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Detta är bra att göra under majmånad, för ju längre in mot sommaren man kommer desto mindre näring finns kvar i löven. Använd dem till att göra pesto, som smaksättare i olika rätter, mixa ner i din smoothie eller torka dem och använd i ditt eget örtsalt.

Björkens löv innehåller även saponiner, vilket är ett tvättämne som renar kroppen såväl på insidan som på utsidan. 

Man kan med enkla medel göra eget schampo av löven, det enda som behövs är en flaska, löv och vatten. Blanda lika delar med löv och vatten som du sedan skakar tills det börjar löddra! Tänk bara på att fråga markägaren om lov innan ni tappar sav! 

Jag önskar er en fantastiskt härlig start på denna ljuva, grönskande tid som stundar. Ut och plocka, smaka och prova er fram i de vilda ätliga växternas värld!

FOTO: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


RECEPT: 

Vild Wok

  • 3 nävar kirskål

  • 3 nävar nässlor

  • 1 gullök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 röd paprika

  • 1 dl strimlad vit- eller rödkål

  • 4 cm färsk ingefära

  • 2 tomater

  • ½ dl vatten

  • ½ msk honung

  • 1 msk tamarisoja

  • Cayennepeppar

  • Svartpeppar

  • Örtsalt

Skölj och grovhacka alla grönsaker. Bryn på nässlor, gullök, vitlök och vitkål i en stekpappa. Tillsätt

sedan kirskålen, den hackade paprikan, ingefära och tomater. Häll på ½ dl vatten och rör i tamarisoja,

honung och krydda med cayennepeppar, svartpeppar och örtsalt efter smak.

Toppa med färsk koriander. Servera till pasta, ris eller annat tillbehör.


Pesto

  • ½ l brännässlor

  • 1 dl späda björklöv (kan uteslutas)

  • 1 dl mandel

  • 1 klyfta vitlök

  • 1 dl vegetabilisk olja

  • 1 dl parmesan

  • Smaka av med örtsalt och svartpeppar


Förväll nässlorna i någon minut och låt dem rinna av. Torrstek mandlarna under omrörning(för

smakens skull, kan uteslutas). Lägg nässlor, björklöv, mandlar och vitlök i mixern och mixa till en slät

smet. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa. Häll upp i en glasburk och förvara i kylskåp. Se dock

till att ytan är täckt med olja, annars blir peston dålig. Servera med fördel till pasta men funkar

väldigt bra som pålägg eller som tillbehör till annan måltid.


Smörstekta maskrosknoppar

  • 3 dl maskrosknoppar

  • 50 gram smör


Skölja och torka knopparna noga. Bryn smöret i stekpappa och stek knopparna på mellanhög värme

tills de fått en fin gyllenbrun färg. Smaka av med örtsalt och eventuellt annan krydda av din egen

smak.


Dessa godingar passar perfekt som tillbehör till olika maträtter. De gör sig bra tillsammans med

hackade hasselnötter, getost och lite honung.


Maskros och björkté

  • 3 utslagana maskrosblommor

  • ½ dl späda björklöv

  • ½ pressad citron

Koka upp vatten och låt svalna av en stund. Häll vattnet över maskrosblommorna och björklöven.

Pressa sedan citronen i vattnet. Njut i solen av ditt renande vårté


KUXABLADET - 143 - 2018

KUXABLADET - 143 - 2018

Släpp Kossorna Loss - Det är Vår!

Släpp Kossorna Loss - Det är Vår!

0