Årets Julklapp - det återvunna plagget

Årets Julklapp - det återvunna plagget

Årets julklapp är återvunna plagg. Kläder som helt eller delvis tillverkats av återvunna material eller köpts på second hand – uppfyller alla kriterierna för årets julklapp. Kuxabladet besökte Missionskyrkans Second hand i Ockelbo som är en av platserna i regionen där årets julklapp kan införskaffas.

– Nya och fina kläder går åt snabbt, särskilt om originalprislappen sitter kvar, berättar Danne Landström som arbetar på Missionskyrkans Second hand.

Bland andra populära artiklar nämner Danne porslin, fina skålar och diverse husgeråd. För närvarande formligen flyger diverse julartiklar av hyllorna.

– Jag överdriver inte om jag säger att vi hade närmare 90 flyttkartonger med julartiklar inför säsongen och nu återstår 4-5 kartonger. Dessutom brukar vi få in mycket sådant redan i januari, då många är färdiga med julen. Det ser likadant ut varje år.

Det är ett positivt kretslopp då allt överskott som Missionskyrkans second hand får över går till välgörenhet. 

– Nyligen har vi skickat 60000 kronor till ett hälsoprojekt i Kongo och tidigare i höst 21000 till världens barn. Då anordnades en modevisning och hela dagskassan här gick till välgörenhet samt att vi samlade i bössor.

Butiken är öppen onsdag till lördag och lördagsöppet har visat sig bli en succé.

– Trots att vi bara har öppet några timmar lockar vi många kunder på lördagarna.

Även om butiken nått goda resultat hade man kunnat göra ännu mer.

– Vi försöker vara så tydliga vi kan med att man inte får lämna saker här då vi inte är på plats. Vi har tyvärr drabbats av skadegörelse och stöld. Vädret förstör också föremål om de lämnas ute. 

FOTO: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


– Genom dessa överträdelser läggs mer och mer tid på sophantering. Det räcker tydligen inte med att sätta för grindar och skylta tydligt. 

– Vi hämtar till och med hemma hos den som vill skänka något vi kan sälja, det gör vi helt gratis.

Missionskyrkans second hand har även ett avtal med Gästrike återvinnare. En container finns på plats vid återvinningen där man samlar in saker. Även om allt inte går att sälja berättar Danne om flera väl etablerade samarbeten som ger det som doneras även en tredje chans.

– Equmeniaförbundet samarbetar med RIA i projektet ”Hela människan” där hemlösa kan få äta, tvätta kläder, vila och duscha. Allt som säljs i deras butik går till den verksamheten och dit skickar vi saker som vi inte kan sälja.

– På plats hos oss har vi även insamlingsskåp för Human bridge. Det man lägger här behöver inte vara helt och rent; skänk en sko om du bara har en – någon har hellre ett omaka par än inga alls.

– Det finns idag inte en enda textil som går till förbränning om du skänker den till second hand, det som inte är användbart mals ner och görs om till bilklädslar.


Fakta: 

Varje år sedan 1988 utses Årets Julklapp av HUI som ägs av Svensk Handel. Kriteriet är att produkten ska vara en nyhet eller ha ett nyväckt intresse, säljas i stora mängder och representera den tid vi lever i. 


Gör din egen Nötmjölk!

Gör din egen Nötmjölk!

Profil - Håkan Alkberg

Profil - Håkan Alkberg

0