Sommartips - smaksensationer

Sommartips - smaksensationer

Vilken kickstart på sommaren! De varma vindar och den gassande sol som gästat vårt avlånga land från mitten av maj, har fått oss att, snabbare än vi trott, plocka fram sommargarderoben och göra vår årliga premiär på stranden för ett dopp eller två.

I takt med att värmen kommer kan man räkna ut med lilltån att även glassförsäljningen ökar! För är det något som hör den svenska sommaren till så är det just det, en stor härlig glass som avnjuts med andakt i skuggan.

Därför tycker jag att det passar alldeles utmärkt att jag delar med mig av några svalkande och goda recept som jag brukar göra hemma hos mig under den här tiden på året.

Det är så otroligt enkelt att göra egna varianter av glass! I mina recept hittar du frukt och bär och andra nyttigheter. Alla ä laktos- och glutenfria och utan vitt socker. Det betyder att detta är glass du bör äta mycket av i sommar.

Låt er väl smakas, njut i solen och kom ihåg solskyddsfaktorn!

Fotografen ger banan och jordnötsglassen till vänster högsta betyg! Sorbén är en riktig smakrik, frisk och fräsch upplevelse! FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB


Kokosglass med varma hallon

  • 1 paket fet kokosmjölk

  • 4 st äggulor

  • 1 msk honung

  • 1 tsk äkta vaniljpulver

  • 2 dl hallon

Värm kokosmjölken i vattenbad och tillsätt honung och vaniljpulver. Rör till dess att honungen löst upp sig, låt svalna.

Vispa äggulorna, rör sedan i kokosmjölksblandningen försiktigt. Vispa allt ordentligt till en lätt porös smet.

Häll smeten i en behållare för frysen. Rör om i smeten en gång i halvtimmen i ca tre timmar eller till önskad konsistens.

Om du har en glassmaskin kan du använda den med fördel, det tar ca 30min.

Servera din färdiga kokosglass med varma hallon.

Denna glass är fantastiskt god, len och krämig. Precis som en vaniljglass ska vara!


rönnåsen_vandring_2018-4.jpg

FRÄSCH

ANANAS OCH KOKOSDRINK

Ananas och Kokosdrink

  • 1 ananas

  • 2 dl kokosmjölk

  • ½ tsk äkta vaniljpulver

  • 2 dl krossad is

  • ½ pressad lime

Skär bort den övre delen på ananasen och gröp ur. Mixa fruktköttet tillsammans med kokosmjölk,

pressad lime och vaniljpulver till blandningen blir slät.

Servera i två stora glas med krossad is. Späd ut med mineralvatten och du vill ha den tunnare.


rönnåsen_vandring_2018-7.jpg

FRISK

BÄRSORBÉT

Bärsorbé

  • 4 dl frysta bär (Jordgubb, hallon, blåbär)

  • 1 banan (gärna fryst)

  • Ev. ½ msk honung


Lägg allt i en hög skål som du mixar med en stavmixer eller i en blender.


Banan- och jordnötsglass

  • 3 st skivande och frysta bananer

  • 2 msk jordnötssmör

  • 3 st kletiga urkärnade dadlar

  • 1 tsk kanel (gärna ceylon)

  • Ev. 2 msk kakao

Lägg allt i en hög skål som du mixar med en stavmixer eller i en blender.

Tips!

Skär din favoritfrukt i passande bitar, stoppa in en glasspinne och frys in.

Ät den som isglass eller använd som kylare i dryck. Både festligt, enkelt och smarrigt!


rönnåsen_vandring_2018.jpg

Svalkande

ISKAFFE

Svalkande iskaffe

  • 2 dl kallt svart kaffe

  • 2 dl växtbaserad/nöt mjölk (kokos, mandel, havre, cashew)

  • 2 dl krossad is

  • 1 msk agavesirap eller honung

  • En nypa cayennepeppar (kan uteslutas)

  • Smaksätt med kakao, kanel, vaniljpulver eller kardemumma.

Krossa isen och häll upp i två stora glas. Blanda kaffe, valfri mjölk, agavesirap eller honung och de

kryddor du föredrar. Om du använder honung, rör tills att den löser upp sig i blandningen.

Mixa med fördel i en blender så blir blandningen något skummad.

Häll kaffeblandningen över isen och servera med lite krydda på toppen!


rönnåsen_vandring_2018-5.jpg

LEKFULLT

FRUKT ISGLASS

Sätt glasspinnar i frukt och frys ner dem - perfekt för soliga dagar! 

Val 2018: Moderaterna

Val 2018: Moderaterna

Val 2018: Liberalerna

Val 2018: Liberalerna

0