Profil - Petter Arkesjö

Profil - Petter Arkesjö

Petter Arkesjö kommer gående över fälten hemmavid, för att möta upp oss vid sitt barndomshem, i Mo, i Ockelbo, där han nu bor tillsammans med sin sambo Emilia. Kring honom springer tre av deras hundar, ivrigt och glatt. Petter driver inte bara en rad företag, han är även jägaren, hundtränaren, skogsmaskinisten, tävlingsmänniskan och entreprenören som alltid är öppen för nya möjligheter.  

Det första Petter berättar då vi sätter oss köket i huset som byggdes kring förra sekelskiftet var om sommarens bravader, då han relativt otränad började springa efter en mångårig knäskada, hur han åter fick känningar i knäet och då testade cykla. 

FOTO: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


– Jag lånade en av föräldrarnas mountainbikes och körde en liten runda på sex mil, berättar han och serverar kaffet. 

Infallet ledde till att han efter tre cykelpass deltog i Vätternrundan, 30 mil med 12 timmar på sadeln. Petter skrattar åt sin egen dristighet nu i efterhand. 

Den här historien säger mycket om Petter och hur han tar sig an utmaningar. En vilja och ett driv som han tror härstammar från barndomen då han dels åkte skidor och dels tidigt lärde sig att arbeta för sina mål. 

– Jag var sen i utvecklingen vilket gjorde att jag alltid kom sist på skidtävlingarna. Men jag bet ihop och fortsatte, det tror jag gav mig mycket. När jag var tolv år sommarjobbade jag för 12 kr timmen på ett företag i Gävle, vilket gjorde att jag kunde köpa min första mobiltelefon för egna pengar. Hur många tolvåringar gör det? 

Att han flyttade hemifrån vid 16 års ålder för att gå gymnasiet i Ljusdal gjorde att han tidigt fick ta ett eget ansvar. 

FOTO: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


– Jag gick skogsbruksskolans jaktlinje, där jag också fick en grundutbildning i skogsmaskiner. Det var härligt och hela sista året åkte vi runt och jagade på Gotland, i Jämtland, Småland och lärde oss olika jaktformer och hur det ser ut i vårt avlånga land. Det var en mäktig upplevelse att jaga vildren i Norge. 

– Men att få något arbete inom jakt efter examen var inget jag strävade efter, och dessutom längtade jag hem till Ockelbo. 

´– Som artonåring bestod livet av att spela innebandy, jaga, och åka bil. Oftast var vi ut på fredagsnätterna och åkte och sen dagen efter skulle jag upp tidigt och sätta mig på älgpasset, där jag för det mesta satt och sov. 

När Petter var 19 år hade han fått ett tips av Ulf Westin att det var en skogsentreprenör som sökte skogsmaskinister. Petter ringde sin vana trogen upp och förklarade att han inte kunde köra en skördare men att han var snabb på att lära sig saker. Skogsentreprenören var tveksam men en månad senare ringde han upp. Petter höll sitt ord och var självgående efter ett par veckor. 

År 2007 var ett händelserikt år. För det första arbetade Petter nere i Tyskland och skördade efter den stora skogsfällning som stormen Pär lämnade. Ett arbete som Petter beskriver som väldigt ensamt. Han arbetade tolvtimmarspass i tre veckor för att vara hemma fem dagar, och så fortsatte det i några månader. Dessutom hade han och några vänner planerat att backpacka i Australien i sex månader, ja, de skulle åka dit efter älgjakten förstås. 

– Jag fick tjänstledigt från arbetet, åkte till Australien och kände redan efter några veckor att, nä, Sydney är inget för mig. 

Efter fem veckor var Petter hemma i Ockelbo igen och det första han gjorde var att jaga. 

– Jag flyttade till en lägenhet på Gäveränge och jag kände hur mycket energi jag hade att ge. 

Hemma hade pappa Lars startat upp Älgparken tillsammans med två andra kompanjoner under den här tiden.

– Ganska snart ombildades Älgparken till ett aktiebolag och några år senare köpte jag ut de andra parterna och blev kollega med pappa, det blev ett familjeföretag kan man säga. 

Petter hade massor av idéer vad han ville göra men till slut bestämde han sig för att bygga en stugby i anslutning till Älgparken. Pappa stod för borgen och banken beviljade då en ett lån för bygget. 

– Det var 2010, jag var 24 år och jag ville lära mig företagande, snickra och dessutom var det bra att ha ett boende nära älgparken för långväga turister. 

FOTO: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Samtidigt som allt det här går Petter med nya planer. Han vill köpa föräldrahemmet av föräldrarna och satsa på att bo och leva där resten av livet. 

– Mina föräldrar var ju i femtiofemårs åldern och hade inte några planer på att flytta. Men jag frågade dem och några dagar senare frågade pappa om vi ”kunde ta en fika”. Då berättade han att de kunde tänka sig att flytta, och att jag fick köpa huset och ägorna. 

– Men det var mycket att ta hänsyn till och jag har ju två yngre bröder också, Viktor och Anton, det gällde att alla skulle bli nöjda med lösningen. Men det var väldigt skönt när allt var över och alla kände att de fått vara delaktiga, det var fördelen med att ta över föräldrahemmet redan nu i unga år. 

När Petter precis köpt gården och flyttat in så visar det sig att skogsentreprenören som han jobbade hos och som var hans huvudinkomst skulle avveckla en del av företaget. 

– Jag ser bara möjligheter, jag är inte en person som ser problem, och uppstår det problem då tar jag hand om dem på vägen. Tillsammans med Ulf Westin startade jag ArkWest skog AB, vår egen skogsentreprenad. Vi arbetade på företagskalkylen i månader, Mellanskog blev vår huvudpartner, och vi kunde skaffa vår första skogsmaskin.

I den turades vi om att köra i skift och med åren har företaget vuxit. Idag är vi tio personer inom företaget och vi har fem maskiner. Jag är spindeln i nätet som ser till att allting flyter och fungerar.

Den första egna hunden skaffade Petter 2012, och idag har de sex hundar, tre stycken östsibiriska Laikor, en jämthund, en border bollie och en australian kelpie. 

– Drömmen för många jägare är att skjuta en stor oxe på stånd för egen hund och det fick jag göra med den första hanen. Men sen kan det ju alltid bli en större älg efter det, säger han och ler. 

FOTO: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


En strålande sommardag när Petter var uppklädd i finskjorta och på väg till en fest i Ockelbo rymde en av hundarna. Målet var förstås hägnet i Älgparken. 

– Min gamla jämthundstik Tessan tog sig in och när jag kom fram stod hon och skällde på en av älgarna där inne. Jag satt där och försökte locka henne med en korv, men det gick ju inte. Det blev några timmar sittande på en stubbe, jag tänkte att det här är ju precis som i skogen. Älgen verkade inte ta illa vid sig heller utan stod där lugnt. Då fick jag en idé.

– När jag presenterade idén om att vi kunde låta jägare träna hundar på älgarna var pappa först lite orolig, för han tänkte på älgarnas välbefinnande. Men snart gav han medsig. Sen kom arbetet att få godkänt av länsstyrelsen och efter några års arbete stod allting klart. 

– Idag har vi älghundsträning med både unghundsprägling och rehabilitering av hundar som kanske blivit skrämda. Jägare kommer ifrån hela landet, och i dagarna är till exempel en från Göteborg på väg upp som har en hund som inte riktigt kommit igång än. 

– Att vi har en sådan lång erfarenhet av älgar gör oss väldigt unika på marknaden, vi både vet hur hundarna och hur älgarna fungerar. Sen har vi ett fokus på husse och matte också, att de ska få en bra upplevelse när de kommer hit, det är väldigt viktigt. De kan bo bra och övernatta i stugbyn om de rest långväga.  Det har gjort att vi fått en bra spridningi sociala medier och idag är det nog ingen älghundsägare i Sverige som inte vet att vi finns här i Ockelbo. 

Entreprenörandan är stark och den senaste idén Petter hade var förvärvet av bolaget Pointer jakt, ett företag som sålde telefonbaserat hundpejlingsystem, vilket hade gått i konkurs. 

– Jag föreslog för farsan att vi skulle köpa upp konkursbolaget och han var väl lite tveksam i början, men sen gav han med sig och vi köpte upp konkursen och startade bolaget Pointer jakt Ockelbo AB.

Framtiden ser ljus ut och Petter ska nu satsa på hunduppfödningen med sambon Emilia, som har vallning och lydnad som största intresse. 

– Jag trivs och allt jag gör leder mot samma mål.  När jag är ute och jagar träffar jag människor och knyter kontakter och lär mig saker. Alla som har hund vill ha ett bra pejlingsystem och nu kan de dessutom testa grejerna hos oss när de tränar sin hund. Allt ger synergieffekter.

– Jag skaffade mig ett skogsskifte i Junsele, ringde upp jaktlaget som fanns på marken och presenterade mig. Hyrde en liten kåta och var med på en jaktvecka där jag i början inte kände någon. Men efter första dygnet bjöd de andra jägarna in mig att med dem i deras jaktstuga. När jag fyllde 30 år kom det tretton stycken jägare från jaktlaget i Junsele ner hit till Ockelbo på festen. 

– Jakten förenar.

Jullördag - mysig tradition i Jädraås

Jullördag - mysig tradition i Jädraås

Val 2018: Socialdemokraterna

Val 2018: Socialdemokraterna

0