På "Kryssning" i Lingbo

På "Kryssning" i Lingbo

Skribent Jenny Christoffersson besöker den lokala klassikern “melodikrysset” i Lingbo.

Den 28 september  svänger jag  in på parkeringen vid Lingbogården, där  är nästan alla parkeringar upptagna. 

Jag kliver in i lokalen och möts av en doft som gör mig nostalgisk, då jag i princip är uppväxt i ett bageri, och jag hör ett sorl av röster i olika oktaver. Det är dags för Melodikrysset vid Lingbogården i Lingbo. 

FOTO: Jenny Cristoffersson

FOTO: Jenny Cristoffersson

FOTO: Jenny Cristoffersson

— Wow! Så här många har vi aldrig varit... Det växer, oh så kul!” hör jag Elisabeth Lindblom utbrista, en av de driftiga själarna i Lingbogårdsgruppen. 

Frukostkön är lång. Jag går och paxar en plats vid Helena Lundh och Majvor Fors; två Ockelbobor som tycker denna gemenskap är så trevlig. 

Jag ser att Melodikrysset börjar om femton minuter, så det är bäst att ställa sig i den där långa frukostkön. En vill liksom ladda upp med den där ”hotellfrukosten”, och göra sig redo till prick kl 10:03. För då ska det vara tvärtyst samt fokus på Eldemans radioröst... och tuggas go’frulle mellan låtarna. 

— Ja Jenny, nu vet du ju att jag vill ha ögonkontakt med dig! Känn inga förväntningar...” så ett busigt skratt från Anitha Bäck.

Jag Jenny, råkar ju vara musiker. Vilket innebär i mitt fall, att jag har noll koll på modern musik... Den kunde Anitha. Så det blev en bra utväxling mellan oss. Det är ett stort team work, den där Melodikryssfrukosten. Fast i smyg, på något vis. 

— Vad ska det vara på lodrät 11?!” kan det viskas rätt så högljutt i örat.

Alla hjälps åt, just med högljudda viskningar. Skratten flödar rejält, dessutom. Likaså hyssjen. ”Hyyysssj! Vad frågade han efter?? Jag hörde inte...” Så höjer sig någons röst och ropar ut frågan igen.

Helt plötsligt står det äppelkaka och vaniljsås på bordet. Ok, det här är bättre än hotellfrukost...

FOTO: Jenny Cristoffersson

Jag blickar mig runt. Där sitter utflugna som besöker barndomshemmet över helgen, ”gammelgäng” i byn som alltid har umgåtts, unga familjer, folk som reser från grannbyarna, och människor som kanske är ganska ensamma till vardags. 

— Det här är otroligt trevligt! Vi får en chans att träffas. Det finns ju ingen naturlig mötesplats i byn. Men det går att träffas ändå!, säger Åke Löfstrand, när han och jag går ut för att få oss en nypa luft under nyhetspausen.  

Jag håller med Åke, det är otroligt trevlig. 

FOTO: Jenny Cristoffersson

Eldeman fick in ca femtio rätta kryss från Lingbogården, denna lördag. Unga, gamla, medelålders och småknattar löste det tillsammans. 

Traditionen med “Melodikrysset” har för övrigt; 54 år på nacken.


Lingbo är en levande bygd både sommar som vinter. Läs mer på Lingbos hemsida vi länken bredvid.


Ockelbo IF satsar på ungdomarna

Ockelbo IF satsar på ungdomarna

Skogsdagen och forskning i Jädraås försökspark

Skogsdagen och forskning i Jädraås försökspark

0