När behövs ett bygglov?

När behövs ett bygglov?

FOTO: Dan Meyers

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning (VGS) hade öppet hus på Ockelbo Folkbibliotek under måndagkvällen. Ämnet var ”Planer på att bygga avlopp, bygga om eller bygga till?” 

Gilnaz Mirzajee, Johan Strindberg är byggnadsinspektörer vid förvaltningen och de tog emot allmänhetens frågor tillsammans med Ylva Andersson som är miljöinspektör. 

– Vi handlägger bland annat bygglovsärendet, förhandsbesked, anmälningspliktiga åtgärder ex (installation av eldstad, ingrepp i bärande konstruktion, ändring av brandskydd), tillsyn som ovårdade tomter, ovårdade byggnader och svartbyggen, berättar Johan. 

Gilnaz Mirzajee, Johan Strindberg är byggnadsinspektörer vid VGS och de tog emot allmänhetens frågor tillsammans med Ylva Andersson som är miljöinspektör. FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Sen har vi även rådgivning, som idag, berättar Gilnaz, och hon understryker vikten av att höra av sig till dem i ett så tidigt skede som möjligt. 

– Det är bra att börja kontakta oss redan i början av ett tilltänkt projekt. Vi kan hjälpa till och bistå med mycket. 

 Vid handläggning av bygglovsärenden, granskas den tilltänkta byggnationen mot gällande detaljplan om det finns en sådan som gäller för området. I detaljplanen finns bestämmelser om vad som får göras på marken till exempel  anges vad marken ska användas till exempelvis bostäder, hur mycket som får byggas, utformning.med mera, förklarar Johan. 

En återkommande fråga som ställs är huruvida bygglov krävs för altaner. I dag råder det ett visst missförstånd vad gäller byggnadslov för altaner.

– Många sätter likhetstecken mellan uterum och altan. Invånare som ska bygga ett uterum tror att de inte behöver söka bygglov. Men bygglovslättnaden gäller alltså en altan, ett trädäck på viss höjd från markytan, med ett räcke i en viss höjd, förklarar Gilnaz. 

De förklarar vidare att om en befintlig altan ska glasas in, utökas eller måla om huset och en tillbyggnad ska till på fastigheten behövs det ansökas om bygglov. 

– En ansökning ska bland annat innehålla en planritning, fasadritningar, situationsplan (som ska visa var byggnaden ska placeras), En kontrollplan (ett kontrolldokument som ska innehålla viktiga kontrollpunkter i projektet. 

– Det kan vara grundläggning, dimensionering, fuktsäkerhet med mera, förklarar Johan. 

Kontrollplanen blir ett levande dokument där bland annat sådant som hållfasthet, säkerhet och att projektet följt bygglovet checkas av. När projektet är slutfört skickas kontrollplanen in till kommunen, och ligger till grund för att få ett slutbesked. 

 – När ansökan är komplett fattas ett beslut om bygglov och i enkla ärenden får man även ett startbesked i samma beslut för att kunna påbörja ditt bygge. Det är viktigt att inte påbörja åtgärden innan startbeskedet, påpekar han. 

FOTO: Avel Chuklanov

FOTO: Avel Chuklanov

 När du ska bygga nytt, bygga om eller bygga till så kan du behöva ett bygglov. Kräver ditt bygge inte bygglov kan du behöva göra en anmälan av ditt bygge. Exempel på byggen som kräver bygglov är:

  • Bygga nytt eller bygga till

  • Fasadändring (Måla om huset, byte av dörrar/ fönster, takmaterial)

  • Staket, murar, plank och skyltar

  • Anläggningar

Du kan höra  av dig till byggnadsinspektörerna på VGS om du har några funderingar.

– Ja, varje dag sitter en handläggare och tar emot samtal. Det är bara att ringa, förklarar Gilnaz. (Se inforutan). 
– Nu har vi även 20% lägre kostnad på avgiften under perioden 1 november till 28 februari.


Skärmklipp 2019-12-02 13.38.10.png

Besök VGS e-tjänst


Skärmklipp 2019-12-02 13.42.41.png

Ockelbo Kommuns hemsida


DEBATT - Ockelbogårdars ägardirektiv är kontraproduktivt!

DEBATT - Ockelbogårdars ägardirektiv är kontraproduktivt!

Benny Andersson - i all enkelhet.

Benny Andersson - i all enkelhet.

0