Konsert - Triakel besöker Wij Trädgårdar

Konsert - Triakel besöker Wij Trädgårdar

Nybildade folkmusikarrangören Folkgävlars premiär nummer ett, gick av stapeln på Wij Trädgårdar i Ateljén.

Vi fick lyssna till Triakel, som består av Emma Härdelin (sång och fiol), Kjell-Erik Eriksson (fiol) och Janne Strömstedt (tramporgel). Medlemmarna är alla kända sedan tidigare inom svensk folkmusik, från Garmarna och Hoven Droven.

Den rutinerade trion framförde sitt purfärska alster som släpptes 22 mars, ”Händelser i Nord”. 

Som de beskriver själva: ”...en djupdykning i arkiven efter visor om jämtländska drunkningsolyckor, knivgäng i Hälsingland, postrån i Norrbotten och livsöden i Lappland. Berättelser om det som hänt och berört eller som man säger i Hollywood- based on a true story.”

...och nog var det mycket dramatik och sorg. Med elegans och briljans. Det är en konst att framföra ett sådant tungsinne med sådan lätthet, och vi i publiken blev tagna. Emma är en fenomenal berättare med sin tydliga textning, och med en nyanserad och klockren röst som skjuter som skimrande pilar in i bröstkorgen. Jannes spel på tramporgeln (som blott är fyra oktaver bred), är den stadiga bottenplattan; ett fundament de övriga två medlemmarna kan vila tryggt på. Orgeln upplevdes som det dubbla antalet med oktaver. 

Kjell-Erik hanterar sin fela som få. Han sätter sinnesstämningar med sitt spel; ibland med långa, skärande toner som går genom märg och ben, som förstärker Emmas berättande. Likväl som han rytmiserar och river loss så man får lust att steppa upp från bänken och svänga loss i en virvlande dans. Tre eminenta individer som smälter samman till en enhet. 

Så var det också det bästa förbandet man kan tänka sig: elever från Kulturskolan, där också lärarna och Triakel medverkade i uppvärmningen. Nog blev vi varma- av fotstamp, glädje och stolthet Hatten av för Kulturskolans begåvningar och dess lärare. 

Det blev en mycket trivsam kväll, där man också fick tillfälle att åtnjuta en härlig buffé i Trädgårdens hus innan konserten. 

Arrangörer: Konst och Landskap och Folkgävlar i samverkan med Wij Trädgårdar, Medborgarskolan och Region Gävleborg 

FOTO: Erik Larsson

Skribent: Jenny Christoffersson

Foto: Erik Larsson


Om Folkgävlar:

Idén om Folkgävlar startades av långtida vännerna, musikanterna och Gävleborna Mikael Lindström och Erik Larsson. Båda har genom åren varit flitiga besökare på olika konserter, stämmor och andra tillställningar. De kände nu att var tiden inne för att ge tillbaka till det lokala musiklivet. Tanken blev till slut att starta en förening som arrangerar folkmusikrelaterade konserter och andra närliggande evenemang i Gävle-området med omnejd. Samtidigt hade en gemensam vän till de båda, Pär Erlandsson i Ockelbo, börjat göra liknande arrangemang. De tre bestämde sig därför för att slå sig ihop.

Planerna är att ha löpande arrangemang, erbjuda både välönskade och oväntade akter, bjuda på kvalitativ underhållning och god stämning.

Röntgensjuksköterska i Kongo

Röntgensjuksköterska i Kongo

Sött utan socker

Sött utan socker

0