Profil - Ida Gerdemark

Profil - Ida Gerdemark

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Publicerat: 2019-05-13

Ida Gerdemark - Den dansande designern

Det var Ida Gerdemarks bror Robert som tipsade om huset som låg ute till försäljning. Ett stort och pampigt hus från förra sekelskiftet vid namn Dunderbergsgården, i Ockelbo. 

– Jag tänkte att det vore roligt att bara få gå in i ett sånt där hus. Vi trodde aldrig att vi skulle få köpa det, men det fick vi och helt otroligt känns det! 

Nu bor designern och konstnären Ida Gerdemark med sambo i huset, och arbetet har bara börjat. 

– Huset behöver tid och kärlek och det ska vi ge det. 

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Vi slår oss ner i den stora öppna salongen där Ida visar att det första de gjorde var att öppna upp en av väggarna till sidorummen, och mycket riktigt dolde sig ett par dubbeldörrar inbyggda i väggen. Där inne ligger katten Elsa på sängen och tar igen sig från sin första utenatt. 

– Elsa har ju varit en innekatt tidigare men nu får hon gå ut som hon vill och idag verkar hon vara lite trött, säger Ida och skrattar. 

Ida Gerdemark kommer ursprungligen från Tierp och hade en lugn och trygg uppväxt med mamma Gunilla och pappa Mats, som alltid stöttade och var kärleksfulla. 

– Jag har även fyra äldre syskon, och är lite av en ”sladdis”. Det gjorde mig nog lite lillgammal till sättet eftersom jag alltid umgåtts med äldre. 

Uppväxten bestod mestadels av studier och fotboll. 

– Jag började spela i Strömsbergs IF som forward och senare blev jag mitten mittfältare. Jag var nog en bra spelfördelare…

Då smäller det. Ett kraftigt ljussken. Katten springer iväg. Det dundrar en åskknall. När chocken lagt sig går vi runt i huset för att se att inget brinner eller att det uppstått några andra skador. Huset Dunderbergsgården gör skäl för sitt namn. 

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

När vi väl finner oss åter i soffan och intervjun tar Ida vid där vi slutade. Fotbollen. 

– Jag tyckte om att träna och jag är lite av en tävlingsmänniska, men när kraven på att prestera ökade försvann det roliga i sporten. Jag slutade när jag var 18 år. 

Ida studerande på designprogrammet i Uppsala under gymnasiet. Där fick hon ett stipendie för sitt elevarbete i grafisk design.

– Det fanns även ett specialiserat program på skolan i grafisk design, men de valde mitt arbete av alla elevarbeten, fast jag gick det mer allmänna designprogrammet. Då fick jag en bekräftelse på att jag var på rätt väg. 

Vägen kändes som den var utstakad och efter gymnasiet sökte Ida till flera förberedande utbildningar inom konst och design med sina arbetsprover. 

– Men jag kom inte in någonstans. Det inledde en väldigt tung period i mitt liv, som jag med hjälp tog mig ur efter en tid.

– Den perioden gjorde mig tacksam över att må bra i livet och gav en förståelse för psykisk ohälsa. 

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

I Linköping kom hon in på betyg på en utbildning i slöjd, hantverk och formgivning. 

– Det var ett kandidatprogram på universitetet och de tre åren fyllde mig med erfarenhet.  

Ida tog sin kandidatexamen i juni, 2013 och hade länge haft tankarna på att starta eget och bli frilansande designer. 

– Jag startade eget företag efter examen. De första åren arbetade jag deltid som golvläggare och drev företaget under tiden. 2015 flyttade jag till Gävle för en nystart. I samband med det fick jag jobb som gymnasielärare i bild och form i Sandviken där jag jobbade ett år medan jag drev företaget.

Det egna arbetet har mestadels handlat om papper. Ida visar upp de olika verken hon skapat på sin hemsida. Det är stilfulla, sobra, majestätiska, enkla, stringenta, känslosamma, fridfulla och balanserade former om vartannat. Oftast i den enklaste av papperets färger: vitt. Det gör att omgivningen färgar verket, att verket formas av spelet från ljus och skugga. 

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

– Jag skär ut och formar skulpturer i papper som är strax över en meter i omfång, säger Ida och måttar med händerna. 

– Jag är designer men ibland säger jag även att jag är konstnär. Jag mår bra av att skapa, att bearbeta ett enkelt och anspråkslöst material till något komplicerat. 

Här dyker katten Elsa upp och även den andra katten i huset, Kiizi. De har lugnat ner sig efter blixtnedslaget och åskan. 

Ida berättar att hon också håller workshops i hårflätning. Hon visar bilder på olika hårkreationer som hon skapat. Tankarna går både till bröllop, fest, fantasyfilm och Ida skrattar glatt åt liknelsen. Det märks att hon brinner för sitt skapande. 

Sedan 2017 är Ida deltidsanställd som designer på Gävle kommun. 

– Avdelningen jag arbetar på heter Svea Ateljé och går under Välfärd Gävle. Det är SFI undervisning i kombination med design och hantverk, där deltagarna lär sig språket genom att koppla ord med aktivitet. 

– Jag fick vara med och bygga upp Svea Ateljé från grunden. Köpa in alla möbler och tänka igenom formgivningen som löper genom hela verksamheten, från inredning till produkter till Instagram.  

– Jag är bra på det konceptuella och att tänka visuellt. 

– Det är ett fantastiskt givande och roligt arbete. En stor del av tiden går till att producera instruktionsfilmer till deltagarna där de lär sig hur man tillverkar olika produkter, främst i textil. Men jag deltar även i hantverksprocessen i ateljén och administrerar. 

Ida Lestander, Idas sambo som arbetar som förskollärare, dyker upp en sväng för att presentera sig. Paret träffades via en grupp på Facebook, där Ida hade en presentation. Ida L eller ”Umeå Ida” som hon kan kallas ibland för att underlätta i samtalen, skickade ett långt svar till Ida och på så vis fick de kontakt. Huset de nu flyttat in i tittade de på under dejtingperioden i förhållandet. 

– Vi ville inte flytta ihop i en lägenhet, säger Ida. Nu har vi plats för våra intressen. 

Ida L har ett stort intresse för växter och att vistas i trädgården. På många sätt är vi lika, båda har katt, är kreativa och båda gillar att gå på loppis, förklarar hon. 

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

– Vi flyttade hit mitt i vintern, berättar Ida L. Jag flyttade ner från Umeå och känner inte så många här. Men vi har träffat flera av grannarna. 

– Ja, de är verkligen superfina, säger Ida. 

– Ja, speciellt kossorna, säger Ida L och de båda skrattar. 

Lite senare sitter vi åter i soffan och samtalet tar sin egen väg. 

– Jag kände en viss ambivalens inför den här intervjun, för just nu vet jag inte vad jag vill fokusera på inom mitt egna skapande. Jag har alltid drömt om att få ta hand om ett hus på landet och det vill jag ägna min tid åt nu. Det gör att mitt andra skapande får stå åt sidan, men det gör inget. 

Huset har redan fått ett nytt tak, luftvärmepumpar, verandan har rätats upp, pärlspont har tagits fram och innertaken har rivits för att ta fram den ursprungliga takhöjden. 

– Huset var vid försäljningen daterat till 1904, men på en vägg i källaren står det 1892. 

Ida tar även fram en gammal bild som de fått från Ockelbo Expo, det är huset och herrskapet som bodde där och bilden är daterad 1903.

Ida berättar att hon också tänkt över sitt liv inför intervjun, att den person hon var i ungdomen inte längre är den hon är idag. 

– Jag var nog väldigt noggrann med allt, något jag ärvt från pappa, det var nog viktigt vad andra tyckte också, förr. 

– Idag är jag fortfarande en noggrann person, det är svårt att släppa på det. Men ”Du ska inte ta saker så allvarligt”, hade jag nog sagt till den där tjejen jag var då.

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxabladet.se

– Jag har en spirituell sida och jag känner att det finns en universell kraft, att det finns en mening i det som händer, och att det kommer bli bra. I det vill jag fortsätta utvecklas. 

– Hur kan jag bli den bästa versionen av mig själv? Sann, genuin, en person som ger energi. Om jag mår bra, då kan jag ge andra energi. 

– Jag tränar gärna löpning och jag gick på Kundaliniyoga under våren, som hölls av Malin i Åbyggeby, hemma hos henne. Hon hade en öppen brasa och det var så fantastiskt att få komma hem till henne och känna den värmen och träffa så fantastiska personer som deltog. 

– Sen gillar jag att dansa. Det började med en kurs i jive för tio år sedan och nu älskar jag att bugga, och dansa foxtrot på folkparker. 

I framtiden vill Ida ägna mer tid åt sitt egna skapande och företaget. 

– Jag har en hel del idéer om att tillhandahålla design som en tjänst och inte som en produkt. Idag har vi många som mår psykiskt dåligt och vi har miljöproblematiken. Det öppnar upp för andra kreativa koncept än fler fysiska produkter. Jag vill inspirera andra människor, ge estetiska upplevelser, skapa miljöer som inspirerar. 

Som ett hus på landet?

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Besök Idas hemsida via länken brevid: www.Idagerdemark.com

Recept - härliga rågfrallor

Recept - härliga rågfrallor

Älghundar och stövare - i ridhuset

Älghundar och stövare - i ridhuset

0