Älgparken i Ockelbo - hundträning med Svenska Vita Älghundsklubben

Älgparken i Ockelbo - hundträning med Svenska Vita Älghundsklubben

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Det är fullbokat i Älgparken i Ockelbos stugby och i hägnen med älgar tränar medlemmar ur Svenska Vita Älghundsklubben. Det är tredje året klubben återkommer till anläggningen, och flera av deltagarna deltar i hundutställningen för älghundar och stövare i Ockelbo ridhus. Allt under helgen 26 - 28 April.

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Stugbyn i ÄLGPARKENs tränings och besökanläggning. FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Thomas Norberg, nytillträdd ordförande i Svenska Vita Älghundklubben sedan december 2018 är här med två utav de unika och vackra vita älghundarna. 

– Vi återkommer gärna hit! Det är servicemind som gäller här och kunskapen tränarna har att rehabilitera och få igång hundarna i Ockelbo Älgpark är fantastisk.

– Det är Roger Lindberg ifrån Hofors, som har styrt upp och samlat klubben här.

Tomas berättar lite om de Vita Älghundarnas bakgrund.

– Det är från början en Svensk ras med sitt ursprung i jämthundar under 40- och 50- talet. Det är en utpräglad älghund men används framgångsrikt till både björn och vildsvins jakt. 

– Hundarna är lugna och trygga i psyket, och klarar svåra prestationer. 

– En del säger att dem är som Jämtar var förr, konstaterar han.

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Thomas Norberg, ordförande Svenska Vita Älghundsklubben. FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Tomas har åkt ifrån samhället Bergforsen vid inlandsälven och tagit två hundar med sig till träningen. En ettåring och en nioåring.

– Klubben har cirka 200 medlemmar idag fördelat i Sverige, men även Norge och Finland. Så det går utmärkt att höra av sig till klubben om man vill träffa djuren på olika håll i landet. Vi är även med på mässor - Älmia, Tullgarn och Västgård, i Jämtland och i Sunne. Där har vi med oss hundar så folk får träffa både valpar och äldre hundar.

Petter Arkesjö, från Älgparken, berättar lite mer om hur träningen och arrangemanget går till.

– Vi har folk ifrån Sörmland ända upp till Tornedalen hos oss den här helgen. 12 hundar tränar här denna gång och det är jätteroligt. Det är full fart i älghägnen, och stugorna har kompletterats med både husbilar och husvagnar.

Det är paus i träningen och fler hundägare ansluter i solen utanför kåtan där det grillas korv och bjuds på kaffe.

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

– På kvällarna träffas alla här, byter erfarenheter, grillar och kanske öppnar en öl. Det hör till.

Jag frågar Petter lite mer om hundarnas egenskaper.

– Den vita älghunden har generellt mer förar kontakt över lag. Den är inte lika långt följande eller skalltider som en jämte eller gråhund. Kanske inte optimalt för den envise jägaren som vill vara ute en hel dag, utan den är lite mildare på de bitarna. Sen finns det alltid individer som sticker ut, naturligtvis. Det är ju likadant bland människor, skrattar Petter.

– Vill man ha en nära kontakt med sin hund är det ett jättebra alternativ, en trevlig hund med kortare sök.

– Det är en unik ras. Tror att det fötts ca 80 individer det senaste året. Det är en liten klubb. De brinner för de här djuren och det finns ett fäste för dem här i Gästrikland.

Hur arbetar ni här i Ockelbos Älgpark?

– Vi är den enda anläggningen i Sverige som enbart jobbar med älg - det gör att det inte finns några andra dofter, inga vildsvinsdofter, eller andra hjortdjur, utan hundarna kan fokusera på älgarna. Det gör oss unika bland konkurrensen. 

– Vi har två olika träningshägn, vilket gör att vi kan ta emot ganska många hundar samtidigt, utan att det blir för långa väntetider för varje hund.

– Vi försöker göra träningen och besöket här smidigt och komplett för våra besökare. Det tror jag uppskattas. Vi har möjligheten till stuguthyrning, att kunna ta hit ett stort sällskap, grillkåtan och vår butik pointerjakt ligger också här, och snart kompletterar vi med en konferens och kurslokal för föreläsningar.

– Just den här klubben planerar sitt årsmöte här till nästa sommar, och då kommer vi behöva ta hjälp av närliggande Åbyggeby fritidscenter för att komplettera med stugor och kanske Mobygården som möteslokal.

Petter Arkesjö, Älgparken i Ockelbo. FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Staffan Karlsson, Svenska Vita Älghundsklubben. FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Staffan Karlsson, en meriterad ledhundsexpert, har hämtat en kopp kaffe och delar sin erfarenhet av de vita älghundarna.

– I Norge används rasen flitigt som ledhundar; själv började jag 2014 med det. Jag hade en femårig tik som varit löshund. Första dagen i band, fick jag skjuta älg med henne!! En domare som dömde ledhund frågade: är hon tyst? Jo, det är hon väl. Ja men anmäl till prov då. 17 dagar senare tog hon tre första placeringar som ledhundschampion. 2016 vann hon inofficiella SM för ledhundar. 

– Ungtiken jag har tagit med mig hit har aldrig varit lös tidigare. Hon blev ledhundschampion nu i december 2018. Nu är jag här och provar henne. Och hon skällde älg första gången hon fick vara lös.

Staffan skrattar hjärtligt och tillsammans med Roger Bratt promenerar vi ner mot stugorna för att träffa hundarna.

Roger Bratt med en av sina hundar. FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

– Den lilla jag har med mig är fjärde generationen vit älghund som jag har. Jag har tre generationer med mig hit, berättar Roger. 

– Det är mormor och barnbarn du hälsar på nu, fortsätter han och låter hundarna komma fram och hälsa.

– De är duktiga på att jaga björn också, ska du veta, berättar Roger stolt där han står omgiven av sina hängivna hundar.

– Nej, nu ska vi gå och se om det blev någon korv över säger Staffan och tittar uppåt kåtan - men de brukar inte snåla in på det här stället.

Korvgrillning i kåtan. FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Roger Lindberg tog initiativet till klubbens besök i Ockelbos Älgpark.

Läs mer om:

Föreläsning - Livet blir bättre

Föreläsning - Livet blir bättre

Recept - härliga rågfrallor

Recept - härliga rågfrallor

0