Flora återfunnen - två veckor bland vargar och lodjur.

Flora återfunnen - två veckor bland vargar och lodjur.

FOTO: Helena Schön

Treåriga Flora var under cirka 12 dagars tid bortsprungen i Ockelbo. Flora, av rasen Chinese Crested, försvann ifrån sin köpare i Ockelbo. Efter ett stort engagemang hos många djurvänner återfanns hon och är nu återförenad med sin uppfödare i Laxå.

Helena Schön, uppfödaren i Laxå berättar:

– Det är ett mirakel egentligen!

– Flora var obekant med köparen och omgivningen och det är ett område där det finns både varg och lodjur. Efter en vecka tänkte nog många att - nu finns hon inte mer. 

– En stor eloge till alla dem som hjälpte till och som inte gav upp. Utan dem hade detta aldrig slutat lyckligt.

Helena är uppfödare av Chinese Crested sedan ungefär två år.

– De är tillgivna och envisa - det har kanske bidragit till att hon överlevt, konstaterar Helena.

Louise Urhus var en av många lokalt engagerade i sökandet.

– Jag fick meddelandet av en granne att Flora saknades på morgonen den första maj och började knacka dörr och sätta upp lappar.

– Det kom en del tips, bland annat att hon skulle ha setts av några ungdomar nere i bostadsområdet Marstrand i centrala Ockelbo.

Chinese Crested är primärt en gladlynt sällskapshund med kvalitéer för agility och freestyle men utseendemässigt en udda fågel. Det är en så kallad nakenhund, men rasen finns både med päls eller delvis pälsklädnad (källa: Svenska Kennel Klubben). 

– Vi fick ett tips av några i ett sommarstugeområde att ”en vit albinoräv med skabb” setts och då kunde vi ringa in området hon rörde sig i.

– Stefan Gustavsson ställde upp med sina spårhundar och efter att vi konstaterat att det verkligen måste vara Flora som rörde sig där hjälpte han till att rigga en fälla.

Stefan Gustavsson berättar:

– Hon var alldeles för snabb att kunna fångas, men jag fick god hjälp av mina spårhundar labradoren Doris och taxen Tomas.

– Vi ställde ut en fälla med lite korv och köttbullar, och efter två veckor kunde hon nog inte motstå frestelsen, berättar Stefan.

– Det hade knappast en annan heller, skrattar Stefan.

Louise urhus fortsätter:

– Stefan kom med Flora hem till mig. Hon var undernärd och var full av fästingar. Hon fick äta lite kokt torsk, och tog ett bad och sedan låg hon i knät på mig i cirka tre timmars tid, berättar Louise empatiskt.

Helena Schön uppfödaren, hennes make Samuel och ena dottern Mi, hade då gjort flera vändor upp till Ockelbo för att delta i sökandet.

– Jag har nog aldrig gråtit sådana lyckliga tårar förutom när jag fick mina två barn, berättar Helena.

Flora är nu tillbaka i Laxå hos sin uppfödare, hon mår bra och håller på att återhämta sig.

– Jag är oändligt tacksam för alla som ställt upp för Flora. Genom upplevelsen har jag fått nya goda vänner, till exempel Louise. Ockelbo är en plats jag aldrig glömmer och känner bara positivt inför.

Flora återhämtar sig. FOTO: Helena Schön

Boktips - för unga

Boktips - för unga

Corvetteträff på lördag - och en återblick

Corvetteträff på lördag - och en återblick

0