Boktips - för unga

Boktips - för unga

David Svensson, Barnbibliotekarie vid Ockelbo Folkbibliotek & Perslunda Skolbibliotek delar aktuella boktips med Kuxabladets läsare. Denna gång ett nedslag i bra läsning för- och tillsammans med barn i lågstadieåldern.

Familjen skurk på inflyttningsfest

Anna Hansson

(från 6-9 år) 

Familjen skurk är en rolig serie med böcker som passar bra för lästräning i lågstadieåldern. Familjen som är huvudpersonerna i böckerna kommer från en annan planet och försöker så gott de kan passa in här på jorden. De menar väl men de missförstår lätt hur saker fungerar på vår planet vilket leder till att de ofta gör bort sig. I den här boken så ska de gå på inflyttningsfest hos sina nya grannar. Men de vet inte riktigt hur man gör. På familjen Skurks hemplanet så betyder inflyttningsfest att gästerna hjälper till att inreda det nya hemmet. Därför bestämmer de sig för att välkomna grannarna genom att rita en fin häst på deras tapet med kritor, snickra en skranglig hylla och sy en kudde av pyjamasbyxor. De går också ut i parken och samlar småkryp i en glasburk så att grannarna kan få lite nya husdjur. Till familjens förvåning så uppskattas inte hjälpen så värst mycket.


Skurkpappan

David Walliams

(från 9-12 år)

Den engelske författaren David Walliams blandar i sina böcker spännande historier med en stor portion humor och är skicklig på att skapa knasiga och minnesvärda karaktärer. Skurkpappan handlar om Frank och hans pappa Brian som är en hyllad racerförare. Frank är sin pappas största beundrare och han brukar smita ut på kvällarna för att i smyg se på när han tävlar. En kväll är pappan med om en otäck krasch där han blir så allvarligt skadad att han inte kan fortsätta som racerförare längre. Och eftersom han har svårt att hitta något annat jobb går han snabbt från att vara stadens hjälte till att knappt ha råd med mat för dagen.

För att betala av sina skulder måste pappan arbeta för stadens otäcka gangsterboss som tvingar honom att vara flyktchaufför vid ett bankrån. Men allting går fel och det slutar med att han hamnar i fängelse medan de riktiga skurkarna går fria. Nu måste Frank flytta in hos faster Flip som lagar

jätteäckliga pajer och alltid vill läsa upp tråkiga dikter som hon skrivit själv. Frank försöker komma på ett sätt att få ut sin pappa ur fängelset och få in gangsterbossen där istället. Historien berättas i snabbt tempo och är väldigt underhållande.


Intressesfären går på Wrestling

Intressesfären går på Wrestling

Flora återfunnen - två veckor bland vargar och lodjur.

Flora återfunnen - två veckor bland vargar och lodjur.

0