Boktips - läsning för och med barn

Boktips - läsning för och med barn

David Svensson, Barnbibliotekarie vid Ockelbo Folkbibliotek & Perslunda Skolbibliotek gör ett nedslag i bra läsning för- och tillsammans med barn och ungdomar.


Rymdpiloterna och kapten Zenoks onda önskan

Magnus Ljunggren

(från 6 år) 

Den här boken utspelar sig långt ute i rymden på en stor rymdstation som kallas för ”Hajen”. På den här rymdstationen bor en brokig blandning utomjordingar, människor och robotar. Här bor också tre barn som heter Kim, Max och Sam som går i skolan där och lär sig att bli rymdpiloter.

När rymdstationens kapten en dag snubblar på en sladd och dör så måste invånarna bestämma vem som ska bli ny kapten. Zenok, som tidigare varit kaptenens medhjälpare, tycker att det är självklart att det borde bli han. Men ingen annan gillar Zenok för han är så arg och skriker hela tiden. Zenok blir galen av ilska för att han inte får bli kapten. Han åker iväg i sitt rymdskepp och svär att han ska hämnas. Efter några dagar återvänder han och har byggt en stor kanon som han försöker skjuta på rymdstationen med. Zenok misslyckas men de förstår att han kommer att försöka igen och att de behöver en plan för att besegra honom.


De dödas sjö

Paul Stewart & Chris Riddell

(från 9 år)

Hjälten i denna bok är en riddare som reser landet runt och letar efter spännande uppdrag att ta sig an eller riddarturneringar att delta i. Han kommer till en avlägsen liten by på landet där han får ett uppdrag som visar sig vara rent livsfarligt. Han ska ge sig ut på jakt efter en gammal kungakrona i guld som ska finnas på en ö som ligger i mitten av ”de dödas sjö” djupt inne i skogen. Han förstår att de som bor i byn är rädda för den här sjön och för vad som kan dölja sig under ytan där men han tänker att det bara är en massa vidskepelse och att det nog blir en ganska lätt match att få tag på den där kungakronan.

Hans mod sviker honom något efter att han har lyckats paddla ut till ön och ser att kungakronan ligger högst upp på en jättehög med dödskallar. Är detta vad som blivit kvar av alla andra som gett sig ut på detta uppdrag? Och vem är det egentligen som vaktar kungakronan? Boken är spännande och lättläst men innehåller några otäcka scener inte lämpliga för de yngsta.


Den hemliga resan

Lowe Aspviken

(från 6 år)

Fantasifull, spännande och rörande berättelse som passar alla som någon gång drömt om det äventyrliga sjömanslivet. Boken utspelar sig förr i tiden när jättestora segelskepp som kallades ”Barkar” fortfarande användes för att frakta varor och människor över de stora haven. Det var ett farligt men spännande liv att vara sjöman på dessa skepp. Och det fanns många berättelser och myter om de märkliga varelser man trodde levde under vattenytan och som både kunde skydda och skada skeppen och sjömännen.

Bokens huvudpersonen är nioåriga Albertina som bor med sin pappa Jeremias i Göteborg. Jeremias brukade vara kapten på ett stort skepp men efter att hans fru (Albertinas mamma) dog i ett skeppsbrott så har han hållit sig på land… Tills en dag då en mystisk främling letar upp Jeremias och erbjuder honom att bli kapten på nytt. Jeremias tackar ja men när Albertina frågor honom vart han ska segla så vill han inte svara henne. Någonting är konstigt med hennes pappas nya uppdrag och Albertina bestämmer sig för att smyga ombord på skeppet och följa med på resan som hemlig passagerare för att ta reda på vad det är som han försöker dölja.


Skärmklipp 2019-12-02 10.26.21.png

Drakar

Peter Bergting

(från 9 år) 

En bok för den som vill fördjupa sig i allt som har med drakar att göra. Vilken bild får du i huvudet när du tänker på en drake? Chansen är stor att det är en bild som kommer från en film du har sett eller en bok du har läst. För är det någon varelse som brukar återkomma i de kändaste fantasyberättelserna så är det just draken. Vanligast är väl bilden av en sorts dinosaurie med vingar som sprutar eld. Själv tänker jag nog först på den otäcka Katla i bröderna Lejonhjärta.

Boken handlar om drakar och om hur de har sett ut i olika kända berättelser. Allt från skräckinjagande eldsprutande monster som Katla till vänligare versioner som Mushu i disneyfilmen Mulan. Boken är full av häftiga bilder i färg på de olika drakarna och kan vara värd att bläddra igenom bara av den anledningen. Men texterna är ganska svåra och lämpar sig nog bäst för en van läsare som är intresserad av fantasy.



Du hittar Ockelbo Folkbibliotek här!

 
Benny Andersson - i all enkelhet.

Benny Andersson - i all enkelhet.

Politiker och företagardialog i Mobygården

Politiker och företagardialog i Mobygården

0