Göteborgsläraren - tar eleverna med till hembygden.

Göteborgsläraren - tar eleverna med till hembygden.

Ina och Lakshmi FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Ina Ingelsson är mellanstadielärare på Bergsgårdsskolan i Hjällbo, Göteborg. Hon växte upp i Ockelbo och tog initiativet till att 19 sjätteklassare från skolan skulle få genomföra en skolresa till hennes hemort under projekt namnet Meet Norrland. Vi träffade henne och hela gruppen vid Åbyggeby landsbygdscenter.

Hur kom idén till att genomföra denna resa?

– Jag upptäckte att det fanns ett intresse och en nyfikenhet för hur livet ser ut i Ockelbo. Varje gång jag hade varit hemma på besök ville barnen alltid höra vad jag gjort och att jag skulle visa bilder. Det var där någonstans som vi också började diskutera hur olika uppväxter kan se ut, berättar Ina.

Avkoppling med “Kubb” FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Vilka är det som står bakom Meet Norrland? Ekonomiskt och ideellt.

– Eleverna har själva samlat in pengar genom försäljning av saffran. De har även haft en marknad där de hållit i lekar, sålt fika och egentillverkade saker. För detta engagemang att samla in pengar har de även fått stipendium och bidrag till klasskassan.

– Bergsgårdsskolan har sen tidigare ett samarbete bostadsbolaget Poseidon i Göteborg. Poseidon bidrar med en summa pengar för att eleverna i åk 6 och 9 ska få möjlighet att genom en resa, lära sig om demokratiska processer och elevinflytande.

– Sedan är det främst flera lokala enheter, företag och privatpersoner i Ockelbo som med hjärta och engagemang har gjort denna resa till ett minne för livet för alla dessa barn.

– Ockelbo kyrka och integrationsenheten har under hela besöket i Ockelbo varit tillgängliga och erbjudit transport. Vi har även fått besöka kyrkan, gått upp kyrktornet och lyssnat på spännande berättelser om historiska föremål som finns i kyrkan.

– FN-föreningen i Ockelbo och Åbyggeby landsbygdcenter är de som gett ekonomiskt stöd för att kunna finansiera två övernattningar i stugorna vid Åbyggeby. Under torsdagen fick vi också träffa en representant från FN-förbundet i Stockholm. Hon mötte oss på Perslundaskolan där vi tillsammans med en årskurs 6 från Ockelbo fick föreläsning och workshops.

Åbyggeby Landsbygdcenter FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Stugor för övernattning vid Åbyggeby Landsbygdscenter FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

– Det är skolköket i Åbyggeby och skolköket på Perslunda som sett till att vi fått i oss lunch under resan. Skolköket i Åbyggeby har även gett oss högklassig frukost varje morgon. Även den lokala ICA-butiken sponsrade oss med lite mellanmål.

Bland aktiviteterna som stod på schemat var ett besök hos Ockelbo Ryttarförening där eleverna fick möjligheter att träffa hästar prova att rida. Ett besök till älgparken var också en stor upplevelse för eleverna. Höjdpunkten var att får klappa älgarna på mulen.

Hur ser vardagen ut för dessa ungdomar i Göteborg?

– Dessa barn går i skolan som alla andra men där man kan se en skillnad är på fritiden.

– I de miljöer där dessa barn växer upp finns det begränsad mängd av fritidsaktiviteter. Min iakttagelse är att flickorna erbjuds mindre alternativ till fritidssysselsättning än pojkarna. Detta gör att många barn kan upplevas understimulerade. Naturliga intressen för exempelvis sport och andra aktiviteter har svårt att växa fram.

Barnen åker skateboard med Rönnåsen i bakgrunden FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Bland de vuxna på plats finns tre personal och fyra anhöriga. Ahmed Semmo är en förälder som följde med på resan och vi möter även skolutevecklaren Eva Loström.

– Det är skönt att vara här och känna lugnet, det är verkligen en stressfri miljö, berättar Ahmed.

– En fin kontrast för barnen, med stora ytor att röra sig på, menar Eva.

– Det är inte bara en utflykt utan det är utbildande också. Barnen har fått planera och samla pengar själva.

Ahmed berättar att han sett tydliga skillnader i sin dotters prestation i skolan innan resan.

Ahmed Semmo, förälder. FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Eva Loström, skolutvecklare. FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

– Hon har verkligen vuxit på alla plan. Skötte hon sig inte i skolan så skulle det inte bli någon resa.

I miljöerna där barnen kommer ifrån förekommer en annan problematik än i Ockelbo. Våld och narkotikaproblem är mer synliga. Men det finns även likheter mellan Hjällbo och Ockelbo.

– Alla känner alla där vi bor, och så verkar det vara även i Ockelbo, säger Eva.

Ina avslutar intervjun med att ge en stor eloge till sina vänner och familj som gjort ett otroligt jobb för att detta skulle kunna bli möjligt.

Ida Lärare samt Lakshmi förälder FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Derby - Norrsundets IF mötte Ockelbo IF

Derby - Norrsundets IF mötte Ockelbo IF

Ljusskyggt mode - för vampyrer

Ljusskyggt mode - för vampyrer

0