Barnkulturdagarna i Ockelbo - förenar ungdomar ifrån Sverige, Norge och Finland

Barnkulturdagarna i Ockelbo - förenar ungdomar ifrån Sverige, Norge och Finland

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Det är fullsatt den 2 Juni, när deltagarna i Nordiska barnkulturdagarna håller konsert. Både bland publik och deltagare I Perslundaskolans aula i Ockelbo, sorlas det under spänd förväntan. Instrument stäms, noter ses över, en del ungdomar är både trötta och fnittriga men avslappnade, från intensivt bus och musikövningar under långhelgen.

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Nordiska barnkulturdagarna är ett samarbete mellan Ockelbo och vänorterna Kurikka i Finland och Melhus i Norge. 55 musicerande ungdomar i åldrarna tio till sexton år deltar. Kuxabladet pratar med Patrik Fliesberg, Kulturskolechef i Ockelbo, som berättar mer.

– Nu är slutspurten här. Vi har haft fullt drag sedan i torsdags kväll - ja om man inte räknar in all planering tidigare under året naturligtvis, skrattar Patrik. Det är lite att hålla reda på.

Barnkulturdagarna arrangeras vartannat år och flyttar mellan vänorterna. Alla besökande bor tillsammans med ledare i Perslundaskolan, där fritid och skoj varvas med musikövningar. 

– Det är ett stort spann på ålder och kunskapsnivå. En del ungdomar har spelat sitt instrument i kanske bara ett halvår, och någon annan kan ha spelat i tio år. Det är ett fantastiskt utbyte och får ungdomarna att växa och inspireras.

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

– Vare sig lärare eller elever vet på förhand vilka låtar som skall övas in och spelas under konserten. Det får de reda på först under fredag morgon. 

– Det är alltid tre låtar som alla grupperna skall spela tillsammans; sedan övar de också in egna låtar som framförs. Mycket hänger därför på att musikarrangemangen är klockrena ifrån början, att alla stämmor ligger rätt och så vidare, eftersom de framförs tillsammans först när publiken väl är på plats. Jag är väldigt glad över att vi har så starka arrangörer de olika i grupperna.

Grupperna som Patrik pratar om är slagverk som leds av Patrik Englin. Pianogruppen med Tove Lindström. Amanda Sjöberg leder sånggruppen. Fenomenala Åsa Pettersson med stråk. Leif Olsson med gitarr gruppen och fantastiska Johan Pyykkö på brass och träblås. Alla är personal vid den mycket omtyckta kulturskolan i Ockelbo.

– Vi tog också in Clara Persson för en grupp med blockflöjt. Vi har många blockflöjtsspelande ungdomar i Ockelbo, det är vi stolta över, ingen annan har det, berättar Patrik.

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

– Lokalföreningen i Ockelbo för Riksförbundet Unga Musikanter sponsrar och hjälper till med arrangemanget. De har bland annat hand om Cafét, informationsdisken, och hjälper till att städa och hålla ordning. Patrik Holm som är ordförande, tror jag faktiskt har deltagit sedan Barnkulturdagarna startade i Ockelbo 1990, då han själv var i skolåldern, konstaterar Fliesberg.

Temat detta är just ”Svensk Musik”.

– Ja, bland annat så spelar vi en lokal traditionell folkvisa ifrån Åmot. ”Dans på kolbotten”. Det är en låt som dyker upp på Kulturskolans repertoar, men det är fint att dela med sig och sprida folkmusiken vidare.

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Konserten börjar och ungdomarna imponerar. Den sista låten är ”Without you” av den nyligen och alldeles för tidigt bortgångne svenske artisten Avicii. Publiken jublar och numret spelas två gånger. Scenen lämnas öppen för barn och vuxna att fortsatt spela ihop under kvällen.

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

KUXABLADET - Nr 169 - 2019

KUXABLADET - Nr 169 - 2019

Lingbo Hembygdsgård - Nationaldagsfirande när det är som bäst.

Lingbo Hembygdsgård - Nationaldagsfirande när det är som bäst.

0