Skolsmart - en smooth start på hösten

Skolsmart - en smooth start på hösten

FOTO: Sofie Davidsson

Jag är en smoothie fantast och älskar att blanda i det som finns i kylen för att ta till vara på mat men också för och att testa olika smaker och kombinationer.

Nu går vi mot höst och både skol-och arbetsstarter är här. Med dom så brukar även förkylningar komma som ett ”brev på posten”. Vi vistas på mindre utrymmen, inomhus och bakterierna får fäste. Så, därför vill jag tipsa om tre olika smoothies som är goda och dessutom fullproppade med både vitaminer och antioxidanter. 

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Sofie Davidsson

Just nu finns både blåbär och hallon att plocka ute i våra skogar vilket jag gärna tar tillvara på. Härliga bär som stärker immunförsvaret och som dessutom är goda. Min 2-åring här hemma älskar att få vara med och blanda sin egen smoothie och vi dricker ofta en till frukost hela familjen. Jag kokar ägg till och har på sidan om men som småbarnsförälder vill jag ibland att det ska gå snabbt och då blandar jag i råa ägg i dessa godingar. 

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Att blanda i havregrynen gör dessutom att dessa smoothies inte blir så rinnig i konsistensen och du håller dig mätt längre. Havregryn innehåller dessutom både vitaminer och mineraler. För mig är det viktigt att servera mat som håller blodsockret på en jämn nivå, det gör att vi alla orkar mer under en dag. 

Jo, jag vet att många drar på ögonbrynen vid tanken av råa ägg, men mitt tips är verkligen att våga prova. Särskilt bra är att ge det till barn som har svårt att få i sig frukost eftersom ägg är ett komplett livsmedel och innehåller mycket näring. Ni kommer inte att känna smaken av ägg. 

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Sofie Davidsson

Dessa smoothies kan med fördel ätas till frukost, mellanmål eller varför inte till kvällsfika. Jag har valt att göra mina smoothies på havremjölk men ta det ni har hemma och gillar. Jag kan varmt rekommendera att använda yoghurt och då lite fetare variant, blir smoothien för stabbig så spä med lite vatten. Jag använder uteslutande ekologiska, närproducerade eller svenska råvaror. Dessutom älskar jag att toppa mina smoothies med kakaonibs, ekologiskt jordnöts eller mandelsmör och kokosflingor. 

Hoppas ni gillar recepten!

RECEPT:

Gröning med sting, 1 glas

2 nävar bladspenat

1 apelsin

1 dl fryst mango

1/2 citron (köttet)

1 liten bit ingefära

1/2 tsk gurkmeja

1 1/2 dl havremjölk eller exempelvis vatten. 


Hallon eller blåbärs smoothie

1  1/2 dl havremjölk

1 banan

1 dl frysta bär, hallon eller blåbär

1 1/2 msk citron el limesaft

1 liten bit ingefära, efter smak och tycke


Om Sofie Davidsson:

Jag är utbildad Hälsovetare och brinner för holistisk hälsa (hälsa ur ett helhetsperspektiv). 

Jag lagar mat från grunden, fri från socker och tillsatser. Jag älskar Norrlands natur, fjällfiske och drivs av utmaningar och nya projekt. 

Till min familj hör min man, två barn och ett gäng glada griffoner.

ÅMEK - integration och sysselsättning i landsbygden

ÅMEK - integration och sysselsättning i landsbygden

Lokalderby på Lindövallen

Lokalderby på Lindövallen

0