Linda Hellström - den kreativa trädgårdsmästaren

Linda Hellström - den kreativa trädgårdsmästaren

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Ett stenkast från gammelbron i Ockelbo, på Izaksvägen befinner vi oss när vi besöker Linda Hellström, trädgårdsmästaren och trädgårdsarkitekten, som flyttat hit till Ockelbo från Älvkarleby. Här anlägger hon sin egen trädgård och med fem hektar mark har hon och sambon Rickard en stor trädgård att fylla, men de har också lika stora planer. 

– Folk blir förvånade att jag hunnit med en sådan trädgård sedan inflytten i november, men vänta några år säger jag. Då blir det riktigt fint! Drömmen vore ju ett orangeri, där vi kan anordna bröllopsfester och där allt som serveras har odlats på gården. 

Linda Hellström på altanen. FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Linda är uppväxt i Älvkarleby men kom till Ockelbo första gången 2009, då hon gick trädgårdsmästarprogrammet. 

– Jag växte upp i Älvkarleby, det var jag och mamma Rosmarie, som hade tre utflugna barn sedan tidigare, och pappa Ragnvald. De båda hade sin trädgård och jag fick hjälpa till med odlingen. 

– Mamma var mycket bättre än mig på att ta hand om och förädla grönsakerna. Jag tyckte det var ett slit att odla, då på den tiden. 

– Men min mamma dog när jag var sju år gammal så jag växte upp med pappa. Som det var på den tiden gick jag hem och var ensam hemma efter skolan, och försökte hjälpa till med hushållet. Jag försökte laga mat och det blev ju oftast samma rätter. 

Linda minns att hon ofta spenderade tiden med att teckna och skriva. 

– Jag kunde läsa redan från det jag var tre år gammal och när jag började första klass frågade läraren om jag inte skulle gå upp två klasser men jag hade ju alla mina vänner från förskolan, så det ville jag inte. 

– Men när du har det där läshuvudet blir det lätt att du inte anstränger dig. Jag pluggade ju alltid så jag precis klarade proven. Men hade jag viljat hade jag nog fått fulla poäng. Läshuvudet var ju skönt när jag studerade när jag var äldre, det blev ju en hel del teori, att skriva en tenta om fotosyntesen och allt vad det var. 

En av Lindas favoriter. Kan du gissa vilken växt det är? FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Färglada morötter ur landet. FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Detalj från trädgårdens arbetsbänk. FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

I gymnasiet gick Linda på ekonomilinjen på Borgarskolan i Gävle. Hon hade siktat på att komma in på Reklam och dekoration, men snittbetyget räckte inte till. 

– Men ekonomilinjen var inget för mig och jag hoppade av gymnasiet. Istället fick jag jobba som lärarassistent på min gamla högstadieskola, för bildläraren där tyckte att jag var så bra på att teckna. 

– Du måste gå konstfack och bli bildlärare, sa han hela tiden. Men när jag fick höra att det var åtta års studier, då backade jag. 

I tjugoårsåldern tog Linda upp allt det som hon visste att hennes mor var bra på. 

– Jag brukar säga att jag hade min pension under tjugoåren, för jag målade korgar, virkade, höll på med korsstygn och målade kurbits. Ja, allt det som en kvinna skulle klara av, tänkte jag då. 

– Idag vet jag inte vad jag höll på med, men jag lärde mig massor som jag fortfarande har nytta av idag. Mamma var ju förebilden. 

Under åren har Linda testat på det mesta. 

– Jag har varit målare, men jag kände att jag inte kunde skrapa tak hela livet. Jag har kollat  på folks räkningar på postgirot, men jag tycker inte om att sitta inne på ett kontor hela dagarna. Jag var även skogshuggare för skogsstyrelsen. 

Efter flera år med olika arbeten började Linda jobba på handelsträdgårdar. 

– Det var i den här svängen som trädgårdsmästarutbildningen dök upp och jag tänkte söka den. Men eftersom jag inte var behörig, eftersom jag hoppat av gymnasiet, fick jag arbeta en hel del för att komma in. 

Bland annat kontaktade Linda sin gamla lärare som hon arbetat som lärarassistent åt. 

– Han fick skriva ett intyg och rekommendationsbrev där han förklarade att jag hade gott sinne för färg och form och hade ett estetiskt sinnelag. 

– Det var arton stycken liknande bilagor till mitt CV och jag kom in på utbildningen för att jag hade reell kompetens, det var jag väldigt stolt över. Jag hade inte ens gjort högskoleprovet. 

– Men om du vill något tillräckligt mycket, då går det. Det brukar jag alltid säga. Likaså, går det inte då vill du det inte tillräckligt mycket. Eller kort och gott: lyckas man inte — vill man inte. 

Linda kom till Ockelbo 2009 och bodde då kvar i Älvkarleby. 

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Balkongen och frukträden. FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

– Det kändes lite motigt att pendla sexton mil varje dag men efter några dagar gick det bra för jag tyckte om det jag höll på med så mycket. 

Inför utbildningen hade Linda lånat och läst alla böcker om odling, skadedjursbekämpning, om dammanläggningar och allt där i mellan på biblioteket. 

– Jag tänkte att nu kommer jag få lära mig ännu mer. Men så blev det ju inte. Första kursen om ekologi var dessutom så långt från myllan du kunde komma. Då tänkte jag: Det är här de sållar agnarna från vetet. Vi var sexton stycken av trettiotvå elever som gick ut två år senare. 

– Det är en annan sak att studera när du är äldre och tar studielån. Då vill du krama ur de absolut sista dropparna ur utbildningen för att verkligen utnyttja studielånet. 

Under utbildningen var det många som kom till Linda med frågor, eftersom hon hade sådan lång erfarenhet innan kurserna. 

– Sen blev jag faktiskt headhuntad. Vi skulle presentera våra förslag på en trädgårdsdesign för vandrarhemmet. Jag hade en skiss och ritningar på en ”Månskenspromenad”, ett tema jag utarbetat. 

– Hon som tog emot förslaget frågade vilka jag skulle arbeta för efter utbildningen och jag sa som det var att jag inte hade några planer ännu. Då ordnade hon en intervju med sin chef och efter arbetsintervjun fick jag jobb på Rönngren Mark och Trädgård, där jag blev trädgårdsdesigner. 

– De hade ett samarbete med plantagen där kunder erbjöds trädgårdsdesign, det här erbjöd de i hela mälardalen-området. 

– På det här viset blev det en hel del resande i hela regionen, och jag fick verkligen lära känna Stockholmsområdet. 

– Ibland kunde jag möta fyra kunder på en dag, som alla ville ha sin egna trädgård ritad och designad av mig. Det är inget att ta lättvindigt på att rita en trädgård åt någon, den ska ju passa deras behov och deras smak.

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

– Ofta ville en typisk kund i Stockholm ha det precis som grannen, och gärna få växter, en välkrattad grusgång och en välansad häck. Men det råder en missuppfattning där, för ju renare du har det, desto mer jobb är det att hålla trädgården fin. Desto fler växter du har, desto mindre jobb blir det. Jag har massor av ogräs i min trädgård men den syns inte! 

Linda berättar att det då gällde att presentera något för kunden som passade dem och som hon själv trodde på. 

– Men jag var väldigt oerfaren i början. När jag ser tillbaka på det insåg jag ju att det inte går att rita hur som helst, någon ska ju bygga trädgården också. Mot slutet hade jag en helt annan kunskap. Det blev tvåhundraelva trädgårdar som anlades efter mina planer under de där fyra åren. 

Linda såg Rickard, som är snickare, på Linkedin och hon såg att han bodde i Ockelbo. Hon tänkte att han kunde bygga pergolas till hennes projekt. 

– Men så såg jag hur snygg han var, så andra frågan var om han var singel och om han ville gå på en dejt med mig. Och det ville han! Jag blev lite stolt över mig själv att jag ställde frågan. 

Rickard ägde huset och marken som paret nu bor på, ett renoveringsprojekt, fem hektar mark med full potential för framtida planer och drömmar. För planer, det har Linda gott om. 

– Vi är sådana båda två, fullt med idéer. Nu har jag min köksträdgård här med tolv bäddar, där jag odlar  med växelbruk. Den kommer att utökas och jag vill ha ett majsfält, det har jag plats för nu. 

– Mina barn som bor i Älvkarleby i veckorna är ofta här på lov eller lediga stunder och de hjälper gärna till i trädgården. 

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Linda visar upp ritningarna från den gamla gården i Älvkarleby, där hon planerat de olika bäddarna, för att sedan skifta odlingsplats för grödorna år efter år. 

– Det är en hel vetenskap, men vissa växter har breda rotsystem, andra djupt gående och de luckrar jorden på olika sätt. 

– Många som kommer hit och handlar, och det får man gärna göra, är imponerad av att jag kommit så här långt sen november, men då ska de komma om några år när det blivit riktigt fint! 

Många som kommer kommenterar också om Linda verkligen är trädgårdsmästare och om hon fäller träd med de naglar hon har. 

– Det råder ju en stereotyp att ekologiska trädgårdsmästare ska gå i mörka yllekläder men sån är inte jag. Jag vill gå i trädgården med diamanter och vackra kjolar! Jag älskar att fixa naglarna och sminka mig, det går alldeles utmärkt att kombinera med att odla och arbeta i trädgården. 

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Nu nätverkar Linda med ortsbor som vill handla. Hon ser gärna att folk kommer och besöker hennes trädgård, handlar och frågar om tips och råd. 

– Jag vill verkligen dela med mig! Jag hoppas att Wij trädgårdar och jag och andra i trakten gemensamt kan dra turister och trädgårdsintresserade hit till bygden. 

– Sen skulle jag gärna få ansvar för trädgårdar och utomhusmiljöer i kommunen, jag har en stor erfarenhet och jag riktigt brinner för att dela med mig av allt jag kan. 

Linda räknar upp alla idéer hon har, hur hon vill locka turister från hela världen till vackra Ockelbo och till hennes trägård, hur de kan ha allt från bäversafari vid den närliggande Testeboån till Orangeri med bröllopsmiddagar med närodlade, nyttiga och vackra grönsaker. 

– Ingen kommer ligga på dödsbädden och ångra att de inte städade mer, det är nu vi lever och det är nu vi kan skapa något som vi tycker är roligt att hålla på med.

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB


Skärmklipp 2019-08-23 14.19.03.png

Trädgårdsministern


Så här hittar du till Lindas Köksträdgård och Loppis

 
Boktips - för unga

Boktips - för unga

Ockelbo Lundgren - 100 år del II

Ockelbo Lundgren - 100 år del II

0