Folkmusik - i fantastiska Oklagård

Folkmusik - i fantastiska Oklagård

Lördagen den 17 augusti anordnar Föreningen Ödmårdens stavkyrka/Kultur Oklagård evenemanget ”Folkmusikd(r)ag”. Ett gratis tillställning som är öppen för allmänheten med spontant spel, dans och sång samt möjlighet att prova på så kallad ”kulning”.

- Vi har haft ett liknande arrangemang i form av en spelmansfrukost tre år i följd, berättar Anders Woxberg som ansvarar för projektet.

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Anders Woxberg står sällan med armarna i kors, men Kuxabladet lyckades fånga honom i familjegården. FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Vid Kuxabladets besök träffar vi inte bara Oklagårds grundare Anders Woxberg utan även dottern Julia Woxberg som kommer hålla i visstuga och kulning på folkmusikdagen.

– Kulning var en röstkommunikation mellan människorna och djuren i fäbodskogen. Man kunde meddela olika saker via näverlur och horn, förklarar Anders.

Julia fortsätter:

– Jag har fördjupat mig i vallmusik och fäbodtradition. Vallmusiken är speciell, man kan höra på en visa om den har rötter i vallmusik vilket också det mesta av vår folkmusik har. 

– Den går tillbaka till tiden för Kristi födelse, fyller Anders i. 

– Som naturmänniska känns det häftigt med musik som kommer från naturen, säger Julia. 

Under folkmusikdagen kommer även Kerstin Rozgoni och Bernt Lindström, båda riksspelmän på horn, att deltaga med fäbodtoner. Det bjuds på spelmansbrunch i form av kaffe och matig macka. En så kallad ”visstuga” där man sitter tillsammans och delar med sig av visor som man sedan sjunger tillsammans kommer också anordnas.

– Visstugan kommer äga rum eldhuset vilket jag tycker är gårdens pärla, berättar Julia.

Vi passar på att göra ett nedslag i eldhuset tillsammans med Anders och det är en otrolig mysig och tidsenlig miljö. Anders har varit mycket noga med att använda sig av gamla metoder och det gedigna hantverket skiner verkligen igenom. Under somrarna arrangeras guidningar på Oklagård där man bland annat kan ta del av timringskonstens utveckling under 1000 år. 

Anders Woxberg i eldstugan. FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Detalj ifrån Oklagård. FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

– Det kommer både bussar och intresserade människor utifrån på besök, företrädesvis äldre men även yngre visar intresse. Sommargäster och campare passar gärna på att göra ett besök då de är, berättar Anders.

- En annan verksamhet på gården är gårdstur med fäbodfrukost (lunch), där det serveras delikatesser ur fäbodkulturen som ostar, sill och potatis, nässelsoppa, drycker av älgört, björksav och granskott

Föreningen Ödmårdens stavkyrka/Kultur Oklagård grundades 2004 och har idag ett 70-tal stödmedlemmar. 

–  Planerna på stavkyrkobygget har funnits länge och projektet inleddes 2008 med att jaga rätt virke.

FOTO: Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

– Från början fanns ingenting här på Svalbacken, som var en beteshage. Nio av tretton byggnader har vi flyttat hit, helt eller delvis, men medeltidslängan/fäboden är uppbyggd av nytt timmer. Det har varit många turer under åren!

Folmusikdagen är gratis, men föreningen tar emot frivilliga avgifter vilka uteslutande går till verksamheten på gården och till stavkyrkan. Föreningsalliansen med Lena Hammarlund i spetsen står bakom ansökan till Leader Gästrikebygden som bidragit med resurser till ”Folkmusikd(r)ag” i vilken även ingår färdigställande av golvläggning och stentrappan.

En större sak för utvecklingen av stavkyrkan, som ska invigas den 20 augusti 2020, är de nyss  beviljade medlen från Jordbruksverket.

– Vi har ansökt hos dem ett flertal gånger men alltid fått avslag, mycket beroende på att stavkyrkan är ett nybygge. Nu fanns det en pott kvar på turistpengar som vi fick ta del utav.

– Det rör sig om utvecklingspengar som ska gå till färdigställande av takläggningen på kyrkan och lilla kyrkboden, som hembygdsföreningen rår om. 

Även om de nu kan köpa in resterande 2 500 takspån av de drygt 5000 som behövs återstår mycket jobb för Anders som ska profilhugga varje spån innan de ska monteras av honom och en byggnadsvårdare. Om allt går enligt planerat schema blir det klart inför invigningen nästa år.

– Folkmusikdagen vi anordnar nu präglas av enkelhet och spontanitet, berättar Julia, planerna för invigningen är betydligt mer omfattande.

Utan att avslöja för mycket berättar Anders och Julia mer om invigningen: 

– Årsunda Viking kommer vara en central del och både bygdeföreningar och medeltidsföreningar skall inkluderas, berättar Anders.

– Vi jobbar enligt ett ramförslag med resten – det finns en uppsjö av idéer, avslöjar Anders.

Bland annat kommer kanske någon form av teater eller bygdespel att sättas upp.

– Det handlar mycket om hur mycket tid och energi vi har, avslutar Julia. 

Profil - Peter Månsson

Profil - Peter Månsson

Utställning - racingföraren som formade Ockelbo

Utställning - racingföraren som formade Ockelbo

0