Pulled Beef - med lokala råvaror

Pulled Beef - med lokala råvaror

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Sofie Davidsson, familj- och hälso skribent tipsar den här gången om barnens favorit - plockmat med recept på lokalproducerad biff från Ersk Ols Gård i Ockelbo

För lite mindre än två år sedan tog jag och min familj steget och flyttade från Uppsala till en liten gård i Ockelbo. En livsstilsförändring i positiv bemärkelse, en gemensam dröm om att få bo på landet.

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Nära vatten, naturens lugn och inverkan. Kanske ha djur och odla eget. Nu bor vi här, jag, min man med våra två barn och ett gäng hundar. Nya upptäckter, bekantskaper och med ett fint välkomnande. En annan sak jag verkligen gillar med att bo på den här platsen är att lokala råvaror alltid finns nära till hands och i det här receptet bidrar Ersk-Ols Gård med köttet till en härlig Pulled Beef som tillagas på högrev. Sven-Arne Eriksson och hans son David driver gården tillsammans och säljer kravmärkt, ekologiskt nötkött. Väl värt ett besök!

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Pulled Beef är långstekt högrev eller annat nötkött som dras isär till servering. Köttet kan lagas på flera olika vis och med olika kryddningar. Dessutom blir det massor med mat över som rester eller till matlådan och varför då inte göra en egen coleslaw att servera till, som variation mot fredagens tacotillbehör.

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Jag gillar att laga mat ute, året runt och att samla familj och vänner kring en eld nere vid sjön. Nu när det känns i luften att hösten är i antågande tycker jag att mustig mat kommer väl till pass. Det är mysigt att spendera tid ute tillsammans och matupplevelsen blir också ett sätt att mötas på, ett socialt sammanhang. Våra stunder kring matbordet numer, med en bebis och en aktiv tvååring är relativt korta men jag vill implementera det här med att sitta tillsammans och samtala en stund redan nu och då passar uteaktivitet i kombination med mat perfekt för detta ändamål. Att spendera tid i naturen har dessutom en gynnsam effekt på kroppens stressnivåer och naturen är en viktig resurs för mental återhämtning, balans och ökar vår prestation.

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Plockmat är fantastiskt och särskilt bra är det att servera till skeptiska barn. Jag vill verkligen uppmuntra till att våga prova lägga fram varierande tillbehör och vet ni, ge inte upp! Det krävs åtskilliga gånger till att introducera grönsaker för att barn ska acceptera nya smaker. Jag testade att servera bönor till det här receptet och det blev märkligt nog en hit då bönorna fäster sig bra i smaken till stekpannebrödet i kombination med guacamolen.

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Jag möter ofta föräldrar som menar att deras barn inte äter grönsaker men genom att lägga fram dom vid servering så blir det enklare att våga prova. Både brödet och Pulled Beefen kan med fördel tillagas inne i stekpanna. Eller värm den som vi har gjort här, på muurrkika över öppen eld. Och som vanligt har jag ändvänt svenska, ekologiska och närproducerade råvaror i min matlagning.


Pulled Beef

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Det här behöver du:

  • Högrev 2.5 kg ca

  • 2 burkar krossade tomater

  • Salt, peppar, örtkrydda och oregano

  • 1 hel knippe vitlök, ca 7 st vilöksklyftor

  • 2 st gula lökar

  • Hickorysås 5 msk eller efter smak och tycke

Så här gör du:

Gnid in rikligt av kryddorna i köttet och placera sedan högrevssteken i en gjutjärnsgryta. Häll över de

krossade tomaterna, hickorysåsen, skivad lök och skalad vitlök. Ställ in i ugnen på 125 grader i minst

6 timmar. Kika gärna till köttet någon gång ibland och häll tomatspadet över köttet. Detta är dock

inte nödvändigt. Tomatsåsen i detta långkok ersätter jag med den klassiska tomatsalsan som finns att

köpa i butik. Perfekt till tacos!


Guacamole

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

Det här behöver du:

3 st avokado

¼ gul lök

1 stor vitlöksklyfa

1 msk limesaft

1 kvist korriander

Salt och peppar efter smak

½ tomat

2 msk matlagningsyoghurtSå här gör du:

Mixa allt i en matberedare eller med en stavmixer. Gör gärna guacamolen precis innan servering då

det annars lätt bildas en brunaktig hinna från avokadon. Sedan är den klar för servering.


Glutenfria Stekpannebröd (8 st)


Det här behöver du:

4 dl kallt vatten

30 g fiberhusk

1 tsk havssalt

1 tsk bakpulver

150 g majsmjöl + lite majsmjöl till utbakningen

50 g rismjöl


Så här gör du:

Rör ihop samtliga ingredienser och låt sedan degen svälla i 10 minuter. Dela upp degen i 9 bitar och kavla dom tunt, mjölat med majsmjöl. Stek sedan bröden på hög värme i torr panna i några minuter på varje sida, tills bröden fått färg. Var noga med att täcka dom direkt efter tillagning för att dom inte ska torka ut.

Det går naturligtvis lika bra att steka bröden på spisen.

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB

FOTO: Mattias Färnstrand, Kuxagruppen AB


Det finns många bra anledningar att välja lokalproducerade råvaror. Kuxaregionen är fullt av högkvalitativa lokalproducenter som inte alltid ges utrymme på hyllorna i din lokala matbutik, som har större avanser på massproducerade varor under eget varumärke. Var miljösmart - besök dina lokalproducenter.

Så här hittar du till Ersk Ols Gård

 

Fotbollens dag - Djurgårdens IF på besök i Bergby

Fotbollens dag - Djurgårdens IF på besök i Bergby

Hälsodagen - säsongsavslutning på WIJ TRÄDGÅRDAR.

Hälsodagen - säsongsavslutning på WIJ TRÄDGÅRDAR.

0