Insänt: Att skapa nya arbetstillfällen – en investering i framtiden

Insänt: Att skapa nya arbetstillfällen – en investering i framtiden

Kuxabladet har mottagit följande insändare av Kenneth Norén, som representerar Föreningen Service och Handel, och Susanne Engström ordförande i Företagarna i Ockelbo. De lokala företagarföreningarna redogör här sin syn på fördelarna med etableringen.

Synsams etablering i Ockelbo har av en privatperson överklagats till Förvaltningsrätten.

Att skapa nya arbetstillfällen – en investering i framtiden
Synsam Group har som ett led i sin hållbarhetsstrategi beslutat att flytta hem hela sin produktion av glasögon från Asien till Sverige. Genom att komma närmare sin marknad med kortare transporter som följd och med en tillverkning baserad på återvunnet material minskas klimatavtrycket. Att ett företag flyttar hem sin tillverkning till Sverige är lite av ett trendbrott och detta kan bli en förebild för andra.

Kenneth Norén FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

Kenneth Norén FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

Synsam har valt Ockelbo som tänkt etableringsort, mycket tack vare det geografiska läget med bra kommunikationer, men också tack vare det entreprenörskap och den ”Ockelbo-anda” som finns på orten. Här planeras en anläggning som blir Nordens största för glasögontillverkning, ett centrallager och ett utbildningscenter för ögonhälsa. Satsningen beräknas inledningsvis ge över 150 arbetstillfällen, vilket skulle motsvara över 4.000 personer i en ort av Gävles storlek.

En etablering av detta slag kräver tillgång till lediga produktionslokaler. Att en kommun har sådana att erbjuda är naturligtvis en konkurrensfördel jämfört med andra orter. Ockelbo har idag brist på lediga industrilokaler. Enligt avsiktsförklaringen mellan kommunen och Synsam Group bygger kommunen en industrilokal som sedan hyrs av företaget i minst 15 år. Synsam kommer att investera 250 miljoner kronor i den nya anläggningen under en treårsperiod för att anpassa lokalen för sin verksamhet, vilket tyder på en långsiktig strategi från företagets sida.

Susanne Engström FOTO: Johan Beijer, Kuxagruppen AB

Susanne Engström FOTO: Johan Beijer, Kuxagruppen AB

Synsams etablering i Ockelbo är av stor betydelse, inte bara för den lokala arbetsmarknaden utan för hela regionen. Att så många nya arbetstillfällen nu kan skapas är av avgörande betydelse för hela länet, en region med högre arbetslöshet än rikssnittet. Valet av Ockelbo som etableringsort bidrar till att utjämna skillnaderna mellan tätort och landsbygd – att hela Sverige ska leva och utvecklas. Dessutom kan satsningen i Ockelbo bana väg för ytterligare etableringar. Den ger synergieffekter genom indirekta arbetstillfällen, både under uppbyggnadsskedet och när verksamheten är igång.

Etableringen kommer att stärka framtidstron och öka inflyttningen, vilket ger en positiv effekt på bostadsmarknaden. Den utvecklar och stärker näringslivet liksom utbud och service i bygden och ger förutsättningar för än bättre kommunikationer till och från Ockelbo, till gagn för alla. Att Ockelbo på detta sätt medverkar i arbetet för ett minskat klimatavtryck är också positivt för marknadsföringen av orten.

Kenneth Norén
Föreningen Service och Handel i Ockelbo

Susanne Engström
Företagarna Ockelbo


Julmarknad i Rönnbacken

Julmarknad i Rönnbacken

Burpees för en god sak - i år igen!

Burpees för en god sak - i år igen!

0