Krönika: ”Så många smittade av Covid-19 i Ockelbo”

Krönika: ”Så många smittade av Covid-19 i Ockelbo”

I dag vimlar det av informationsvägar. Via sociala medier rapporteras det om kurer och självhjälp till att slippa smittan. Men sanningen är nog att karantän är det säkraste alternativet om du vill öka chansen att inte bli sjuk i Covid-19.   Men antalet missvisande och lockande rubriker är det svårare att värja sig emot. För visst lockar det att läsa nyhetsflödet som ständigt uppdateras där ute. 

Med all information kommer också statistik och tolkningarna är lika många som antalet läsare. Vad vi kan ta med oss är att vi har en epidemi i världen. I USA och många andra länder manas (tvingas) befolkningen till självkarantän. Många kritiserar nu landet Sverige för sin hållning, att vi ännu inte infört utegångsförbud och folksamlingar med fler än två personer. 

I en pressträff för utländska medier försvarar utrikesminister Ann Linde (S) strategin


– Det är en myt att livet pågår som vanligt i Sverige.
(läs mer här)    

Men kritiken är också stor internt i landet och vem vet vad som är rätt? Statsepidemiolog Anders Tegnell besvarar kritiken:

 – Vi har hela tiden jobbat jättehårt för att vi ska ha så hög kvarstående folkhälsa som möjligt i Sverige. Samhällsekonomin är det andra som räknar på. (läs artikeln här) 

 Hur resultatet blir med länders olika hållningar är något som kommer analyseras och utrönas i flera år framöver.

Men hur var det nu med antalet smittade i Ockelbo? Sanningen är att det inte går att säga med säkerhet. Det görs inga allmänna tester i stor skala. Jag har alltså inget svar på min vagt formulerade rubrik, det som ledde in dig på den här artikeln. Det var ett så kallat click bait. Vi är vana att se dem på nätet och inte minst i kvällstidningarnas rubriker, de som lever på klick. Vaga rubriker med sensationsantydningar som ska få dig att klicka.

Det var ett så kallat click bait. Vi är vana att se dem på nätet och inte minst i kvällstidningarnas rubriker, de som lever på klick. Vaga rubriker med sensationsantydningar som ska få dig att klicka.


I dessa tider frossar media i reklamintäkter och varje klick ger en krona i kassan. Varje minut finns något nytt att skriva om. Själv tar jag mig oftast till svt.se (som ni sett i mina två länkningar) där rubrikerna är klart uttryckta. 
Vill du gå till källan med antalet smittade i regionen tipsar jag om folkhälsomyndighetens hemsida. Där kan du läsa den senaste statistiken. Men beakta att det är antalet konstaterade fall och att mörkertalet antagligen är stort. Folkhälsomyndighetens torra sida är förstås inte lika lockande som en nonsensartikel spunnen av en skribent på en kvällstidning. Men det är den fakta vi har att gå på just nu, på ont och gott. 


Ockelbo IF informerar

Ockelbo IF informerar

Livestreama begravningen

Livestreama begravningen

0