Rönnåstugan 75 år -  Ralph Erskines byggnad på Rönnåsklackens topp jubilerar

Rönnåstugan 75 år - Ralph Erskines byggnad på Rönnåsklackens topp jubilerar

– Bättre än jag trodde, det säger en ödmjuk Per Vilhelmsson om antalet besökare under Rönnåsens 75-årsjubileum som pågick under lördagen 9 september. Vid Rönnåsens fot stod skogsmulle och pratade med nyfikna barn och uppå Rönnåsklacken, vid stugan, bjöds det korv, musikunderhållning och, som alltid en fantastisk utsikt. 

Per Vilhelmsson

Det kom många och lyssnade på geologerna som pratade om klapperstensfältet och inlandsisens påverkan.  

– Allt som allt var det nog 250 personer under dagen, berättar Per som tillsammans med Lennart Larsson har arbetat med förberedelserna och tidningsurklipp om Rönnåsens historia, som ställdes ut under dagen. 

– Sista veckan hade vi jobbat med tidningar, kopierat och i huvudet hade jag nog arbetat inför den här dagen i någon månad.  

Friluftsfrämjandet i Ockelbo har legat i dvala under pandemin. 

– Ja, vi har inte haft några möten under Coronan, men nu hade vi en träff med styrelsen och förberedelserna inför jubileet. Och vi fortsätter med ett riktigt styrelsemöte längre fram. 




En kort historik bakom Rönnåsstugan

Från början fanns en timrad stuga vid Rännsjöarna i Ulvsta som ägdes av Kopparfors. Den togs ner och materialet användes till grund för det som skulle komma att bli Rönnåsstugan som vi känner den idag.

Men stugan byggdes inte upp på samma vis som den såg ut i Ulvsta. Det var den kände brittiske arkitekten Ralph Erskine som fick uppdraget och tog fram förslag på utformningen. Rönnåsstugan blev hans första byggnad i Sverige 

– Rönnåsen invigdes 1946 då var jag 1 år, berättar Per. min mormor och morfar var första stugfogdarna. K.E och Mia Dahlblom. 

Nils Erik Larsson dragspel , Bengt Eklund på gitarr spelade musik. 

– När jag kom hem till Ockelbo igen, på slutet av sjuttiotalet blev jag på det viset naturligt involverad i anläggningen. I början var det folk från gamla Kopparfors som var chefer där. 

– Timret till Rönnåsstugan kom ursprungligen från en stuga i Rännsjön, som dåvarande Kopparfors skänkte till Friluftsfrämjandet i Ockelbo. Av det timret byggdes sedan stugan som ritades av den världskända arkitekten Ralph Erskine. 

– Bror Lage Hellman åkte till Stockholms friluftsfrämjande, i Lida höll de på att bygga ett hus till sig. Vi tänker bygga en stuga i Ockelbo, sa Bror. 




– Till honom sa de att ”En kille från England, kan nog hjälpa er” 

– Då ritade han två förslag. Det ”Erskinska” förslaget och det andra var ett ”svenskt” förslag.  Det sistnämnda tog de. 

– Tack vare Rönnåsstugan fastnade han här uppe, och har ritat i Jädraås, Hamrånge, Norrsundet och Sandviken, bara för att nämna några platser. 

Det har varit mycket arbete på Rönnåsen under åren. 

Den ursprungliga stugan vars timmer användes till uppförandet av Rönnåsstugan.

Pengarna har kommit från bidrag och anslag och förstås ideellt arbete. 

– Vi har strukit in stugan med tjärolja och hållit den uppvärmd under åren. Tyvärr är det bara el-element i stugan, och det är nog sågspån som takisolering. Att hålla den uppvärmd har varit den största kostnaden. En annan har varit de urspungliga dörrarna som gick sönder och ersattes med en vanlig, inte lika bred, ytterdörr. 

– Men för 8-10 år sedan fick vi pengar från en fond i Gävle och då gjorde Snickarboa två nya dörrar med samma mått som de gamla, men kraftigare spröjs så att de skulle hålla. Det blev väldigt bra. 

Den slående utsikten från Rönnåsstugan

– I slutet av sjuttiotalet var jag med i Friluftsfrämjandet i Ockelbo som medlem.  Men nu har har jag varit ordförande i 17 år, efter Stanley Linell. 

I mars avgår Per Vilhelmsson som ordförande i Friluftsfrämjandet i Ockelbo. 

– Lennart Larsson har tagit på sig stugbokningen.  Det är honom man ringer när man vill hyra stugan. Nu är jag bara ordförande.


– Jag har då hållit på i 18 år och det är dags att någon annan tar över. Men jag kan bli vice ordförande under en övergångsperiod också så blir det lättare för den nya att ta över sedan.

Text: Johan Beijer, Henrik Westberg

Foto: Henrik Westberg




Friluftsfrämjandet i Ockelbo firar 80 år

Friluftsfrämjandet i Ockelbo firar 80 år

Boksläpp: Sagan om Okla

Boksläpp: Sagan om Okla

0