Kuxabladet besöker Socialtjänsten: Våld i nära relationer

Kuxabladet besöker Socialtjänsten: Våld i nära relationer

Birgitta Jonsson, som är socialsekreterare för vuxna, Ockelbo kommun.

Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem med ett ännu större mörkertal. Kuxabladet besöker Socialtjänsten vid Ockelbo kommun och pratar våld i nära relationer med Birgitta Jonsson, som är socialsekreterare för vuxna. Hon upplever att ansökan om stöd samt antalet anmälningar inom vuxenområdet gått ner i Ockelbo under pandemin, fast siffror från övriga landet visar på att våldet i nära relationer ökat under samma period. 

– Jag är orolig. Min erfarenhet säger mig att det inte minskat, men pandemin har gjort det enklare för våldsutövarna att isolera de utsatta. 

– Kanske har vi kommit bort lite under pandemin och nu väntar jag mig att ansökningar och orosanmälningar kommer att öka. Våld i nära relationer är ett av mina områden, jag jobbar även med missbruk och boendefrågor, berättar Birgitta.

Alla kan göra orosanmälningar då våld i nära relationer, vuxna eller mot barn, misstänks.

– Många har det ansvaret när det gäller barn i sina yrkesroller. Men det är viktigt att våld mot vuxna uppmärksammas och att privatpersoner agerar också, hör man exempelvis att det ofta är mycket bråk i en lägenhet kan man göra en orosanmälan.

De som är våldsutsatta är oftast kvinnor, men även män. Ett av socialtjänstens huvudområden är att ta ansvar och hjälpa dem som är i behov av stöd oberoende av kön. Birgitta berättar att den drabbade i många fall själv inte kan se hur långt det gått, utan att det är andra personer i nätverket som gör en orosanmälan. 

– Det finns många typer av våld. Det kan röra sig om fysiskt, psykiskt, sexuellt, materiellt och även ekonomiskt våld där ena parten kontrollerar alla pengar.

– Våldet börjar ofta smått och eskalerar sedan. Det blir en normaliseringsprocess, en vana att utstå det som för andra skulle vara otänkbart. 

Oftast sker den första kontakten med socialsekreteraren genom Socialförvaltningens reception, som sedan kopplar vidare till rätt handläggare. 

Oftast sker den första kontakten med socialsekreteraren genom Socialförvaltningens reception, som sedan kopplar vidare till rätt handläggare. 

– Vi bokar ett möte så fort som möjligt och ibland är det väldigt bråttom. 

Då genomförs en riskbedömning med stöd av FREDA, som exempelvis inkluderar frågor om vilken typ av våld personen utsätts för.

– Utifrån det underlaget gör vi en bedömning och erbjuder skyddat boende om det behövs. Det finns också insatser i form av samtalsstöd.

– Oftast erbjuds relativt närliggande kvinnojourer som finns i Söderhamn, Sandviken och Gävle i akuta situationer. Men i de fall behov finns av att flytta längre bort har vi samverkan med flera kommuner i regionen och vi köper tjänster från företag som har skyddade boenden ute i landet.

Kvinnojourer har ingen kommunal koppling men vi samverkar med dem.

– Det är en kvinnojour på gång i Ockelbo också, Vi ska utveckla ett samarbete, det är väldigt nytt.

– Har riskbedömningen gjorts att den drabbade behöver flyttas till ett boende inkluderas oftast även barn Samverkan sker då med Barnenheten.



– Det uppstår fullt förståeligt en frustration hos den som tvingas lämna sitt hem och kommun. Barnen är ofta den utlösande faktorn när någon bryter upp från en destruktiv relation då föräldern inte vill att de ska behöva växa upp med våld och missbruk.

Det finns alltså både riskbedömning och åtgärdsplaner för att hjälpa dem som drabbas. Men finns några åtgärder för att komma till rätta med den som utövar våld?

– Vi erbjuder även samtal för våldsutövare, för att försöka ändra beteende och tankar.

Än så länge har Birgitta ej fått någon ansökan om stöd från våldsutövare i sin roll i Ockelbo, men har varit me om det tidigare i yrkeslivet då hon verkade i Kungsbacka.

– Det är vanligare att våldsutövaren tar emot hjälp då barn är inblandade, då utövaren riskerar kontakten me dem om de inte förändrar beteendet.

På riksnivå har undersökningar visat att våld i nära relationer ökat under pandemin, men socialtjänsten i Ockelbo har fått in färre ansökningar och orosanmälningar.

Birgitta tycker att synen på våld i nära relationer uppmärksammas mer nu än för tio år sedan. Socialtjänstens arbetssätt har också utvecklats. 

– Det är lättare att få hjälp idag och vi utreder behov av stöd och skydd på liknande sätt inom landet.

På riksnivå har undersökningar visat att våld i nära relationer ökat under pandemin, men socialtjänsten i Ockelbo har fått in färre ansökningar och orosanmälningar.

– Jag tycker det är bra att våld i nära relationer uppmärksammas lokalt och att människor får ett ansikte på mig.

 – Jag är endast ett telefonsamtal bort, betonar Birgitta.

Vid behov av hjälp eller frågor ring Ockelbo kommuns växel, så kopplar de dig vidare till rätt person.

Telefon 0297-555 00


Senaste artiklarna på Kuxa.se

Vintermarknad i Ockelbo - med bland annat Fotstugan

Vintermarknad i Ockelbo - med bland annat Fotstugan

Sin livs roll - eller den största rolltolkningen

Sin livs roll - eller den största rolltolkningen

0