Glöm inte hunden i bilen

Glöm inte hunden i bilen

Foto: Tim Mossholder, @Unsplash


Varje år kommer sommaren som förvandlar bilen till en smärre bastu. Det är inte ovanligt att råka på flämtande hundar i heta bilar på diverse parkeringsplatser. Tyvärr är det fakta att det varje år förekommer hundar som inte klarar påfrestningen utan dör av värmen. Läs mer om varför det är så farligt att lämna en hund ensam i bilen när det är varmt ute och vad du bör ta för åtgärder om du ser en hund i fara.

Enligt en undersökning genomförd av SKK (Svenska Kennelklubben) visar att temperaturen i bilkupén kan stiga från 25 till 50 grader på bara en timme. Normaltemperatur för en hund är 38-39 grader och över 41 grader är direkt skadligt för våra fyrbenta vänner. 

Vid lunchtid en svensk högsommardag, då det är drygt 30 grader varmt och solsken blir värmen inuti bilen nära 60 grader. 

Hundar har en högst begränsad förmåga att svettas bort värme och det blir snabbt stressigt och plågsamt för dem. Överstiger temperaturen 41 grader kan en hund bli medvetslös och dö, till följd av en värmechock. 

Vid värmeslag ska hunden erbjudas vatten att dricka och gärna duschas eller så kan du fläkta den genom att vifta med en filt eller liknande.

Det finns flera tecken som hjälper dig identifiera att en hund har värmeslag. Hunden får ofta en glasartad blick och ser rädd ut, det är vanligt att den flämtar, dreglar och får rött eller lila tandkött. Det är heller inte ovanligt att hunden kräks eller ramlar ihop eller stapplar. 

Som hundägare finns en del saker att tänka på om du behöver ha din hund i bilen. Om du ska resa långt, kör iväg tidigt på morgonen eller på sen eftermiddag/kväll, då solen inte står som högst. Se till att hunden har tillgång till kallt färskt vatten. Rasta oftare än normalt, finns vattendrag i närheten kan du ge hunden en chans att svalka av sig. Måste hunden lämnas i bilen tänk på att undvika solen, som förflyttar sig snabbt. Om du har kombi är en god idé att installera grindar eller en bil vilket möjliggör att bakluckan kan lämnas öppen och hunden får frisk luft. Tänk även på att inte packa för mycket vilket kan strypa lufttillförseln till hunden. Kanske är det så att hunden skulle ha det bättre hemma eller hos en vän eller på ett hundpensionat. Då kan du släppa oron över värmeslag, längre bilresor och annat.

Källa: Polisen.se samt Svenska kennelklubben

Torsdagsrabatt på Tempo

Torsdagsrabatt på Tempo

PRO Vetarna.- Hur gick det för Hamrånge i Gästrikefinalen?

PRO Vetarna.- Hur gick det för Hamrånge i Gästrikefinalen?

0