Intressesfären: bra musikdokumentärer

Intressesfären: bra musikdokumentärer

Regning dagar eller trött på solen? Vad passar då bättre än att både underhållas och förkovra sig? Musik har alltid haft en speciell plats i mitt liv. Från tidiga år då jag spelade in kortvågsradio på pappas hitachi-bandspelare, för att de svepande ljuden var häftiga, till idag då jag har en egen studio, med allt som hör det till.  (Detta är en repris från juni, 2019)



Teknik och musikalitet har alltid hört till musikproduktion på högre nivå, från de tidiga stenkakorna då hela bandet spelades in direkt in tratt och en nål svarvade ljudvågen i en vaxrulle, till senare år då banden spelade in på flera kanaler, till idag då det i princip går att göra vad som helst med ett ljud vid inspelning. 


Det går att höra på den nyproducerade musiken idag att den ofta är polerad och att det inte finns utrymme för misstag. För välpolerad skulle många säga, och jag kan nog sälla mig till de med den åsikten. När AC/DC saktar ner i tempo på den klassiska låten Black in black eller när John Lennon mumlar texten i fjärde versen på Ticket to ride – det är två exempel på ”misstag” som inte händer i moder musikproduktion. Men förr klarade de sig hela vägen till masterbandet och skivtrycket. 


Det här leder oss in på hur inspelningarna görs och vilka som gör det. Oftast talas det om artisterna men allt mer kommer nu producenterna och studioteknikerna fram i rampljuset. Mycket tack vare den uppsjö av dokumentärer som görs då arkiv med filmmaterial öppnas upp. Men en annan orsak till att dokumentärer om rock och pophistorien nu görs på löpande band är mer naturlig. De som var med förr blir allt färre till antalet och det, tror jag, ökar anledningen att hitta fler vittnesmål från förr. En annan aspekt av musiken som också får mer plats är de som hjäper artisterna att nå ut med sina musik –promotores som slipar diamanterna. 


Här kommer fem exempel på bra dokumentärer som både ökar förståelsen för arbetet med musiken både ur teknisk och musikalisk synpunkt, men också ur PR-synpunkt. De ger dig också en hel del rock och pop-pärlor att upptäcka eller återupptäcka. 


1. Muscle shoals handlar om FAME Studios i Muscle Shoals, Alabama. Den grundades av Rick Hall och är känd för sitt sound. Artister och låtskrivare går igenom vad som gjorde och gör studion speciell och varför just de valde att spela in där. Med artister som Greg Allman, Clarence Carter, Mick Jagger, Etta James, Alicia Keys, Keith Richards, Percy Sledge och många fler som berättar om det speciella med FAME Studios. 



2. Sound City – Dave Grohl (Nirvana, Foo fighters) återvänder till studion Sound city där han en gång spelat in, för att spela in i den legendariska studion en gång till innan den läggs ner. Med en härlig genomgång med  många av rockhistoriens största artister får vi följa med både i studions historia men också när Dave spelar in nya låtar med många av artisterna. I en av scenerna i slutet står en av rockhistoriens största i studion och du som åskådare blir lika stjärnslagen som musikerna i dokumentären.  Dave Grohl blir dock väldigt nostalgisk och dokumentärens ton inger en stark känsla av att musik var bättre förr och att det inte längre görs lika bra musik idag. Men jag skulle nog säga att även om tekniken förändras går allting i vågor och att det idag nog finns något för alla smaker. 




3. The Defiant Ones - Handlar lika mycket om affärerna bakom musiken som själva produktionen när två av musikvärldens giganter i respektive genre intervjuas om deras livsverk. Jimmy Iovine and Dr. Dre intervjuas och berättar om hur de kom in på musiken. Jimmy Iovines arbete med Bruce Springsteens born to run-skiva varvas med Dr.Dres arbete med NWA debut och på det sättet bygger dokumentären upp deras historia på ett mycket engagerande sätt. Med flertalet artister och andra i musikbranschen som berättar om herrarna. 





4. Wrecking Crew - Doldisbandet som bland annat spelade på Beach boys alla skivor, får äntligen stå i rampljuset. En väldigt fascinerande och bra dokumentär om studiomusiker i Los Angeles på 60- och 70-talet. Ett band som nog hörts av alla som någon gång gillat pop och rock-musik. Det är ett måste för varje musikintresserad att se denna dokumentär.  






5. Danny Says  - Här blir det mer glam, punk och rock än  pop. Dokumentären handlar om Danny Fields. Sedan 1966 har Danny Fields spelat en grundläggande roll i musik- och kulturlivet som vi känner det. han har arbetat för The Doors, Cream, Lou Reed, Nico, Judy Collins and och varit manager åt  som Stooges, the MC5 and the Ramones. En väldigt bra dokumentär om en av männen bakom artisterna.






Fler bra dokumentärer är Quincy -- om Quincy Jones,  Michael Jackson och Frank Sinatras producent och orkesterledare bland mycket annat.  Sedan följer du upp med dokumentären The Black Godfather om promotorn Clarence Avants liv. En liknande dokumentär som Danny Says men inom helt andra genres och med andra legendariska musiker. 


Ha en fin sommar framför surfplattan eller teven! 

Av: Henrik Westberg


Fler artiklar på Kuxa.se

Bästa Bond-filmerna? Vi listar dem.

Bästa Bond-filmerna? Vi listar dem.

Intressesfären - Kuxabladets kulturkrönika

Intressesfären - Kuxabladets kulturkrönika

0