Filmvisning om Frikyrkans 175 år  med inbjudna från folkrörelsen  - vi var med på förhandsvisningen

Filmvisning om Frikyrkans 175 år med inbjudna från folkrörelsen - vi var med på förhandsvisningen

Filmvisning hölls på Missionskyrkan i Ockelbo under lördagen den 25 november. Frikyrkans historia heter filmen och visas i samband med att frikyrkorna i Sverige firar 175 år. Olika representanter från kyrkan, frikyrkan, arbetar- och nykterhetsrörelsen var inbjudna till panelsamtal under ledning av Göran Åström.

Kuxabladet var inbjudna dagen innan för en förhandsvisning av filmen och en

diskussion tillsammans med Jan Söderström, Niklas Levin, Göran Strömner och Göran Åström. 

Genast när vi sett filmen om Frikyrkans 175-åriga historia är diskussionen igång. 

– Huvudfokuset i filmen ligger på frikyrkan men jag tycker det kommer fram hur frikyrkorna samarbetade med nykterhets- och arbetarrörelsen, säger Göran Strömner till Jan Söderström, som representerar nykterhetsrörelsen IOGT-NTO i Ockelbo.

– Ja, men om man tittar ur ett nykterhetsperspektiv ser jag stora likheter mellan frikyrkorörelsen och nykterhetsrörelsen. De stod inför samma utmaningar och båda strävade efter att vi skulle få en bättre värld. 

Göran Strömner håller med. 

– Det gäller nog alla rörelser: solidaritet, gemenskap och demokrati. Jag slogs av  tre liknande orden när jag besökte Gotan senast. 

– Ja, nykterhet, solidaritet och demokrati, fyller Jan Söderström i. 

I filmen är det påtagligt att frikyrkorna redan från starten gav kvinnorna rättigheter och en plats. 

– Men det slår mig när vi sitter och samtalar här idag, att vi bara är män. Kanske tar vi män för mycket plats, det är värt att tänka på, säger Jan. 

Niklas Levin, pastor i Missionskyrkan, slogs också av de kvinnor som redan tidigt gjorde ett avtryck inom frikyrkan. 

– Nelly Hall vara ett nytt namn för mig, en predikant och helbrägdagörare som predikade varje dag i nära tjugo års tid vid förra sekelskiftet. 

– Men för att återknyta till likheterna mellan rörelserna har vi just ordet ”möte”, som vi fortfarande säger att vi ska gå på, vi går på ett möte när vi har gudstjänst. Och hur lokalerna, med en stor åhörar-sal där den som talade kunde höras tydligt var likadan inom alla rörelserna. 

– Ja, i Brattfors, flikar Göran Strömner in, byggdes en samlingslokal som Missionsförsamlingen och IOGT använde. 

Göran Åström får ordet. 
– Väckelserörelsen organiserade tidigt sina medlemmar efter principen att alla hade en röst var, och blev därmed viktig för demokratins framväxt i Sverige. Det behöver lyftas fram mer.

– Vi levde i ett land där kungen och adeln styrde och här kommer frikyrkorna och säger att ”alla är lika mycket värda”, förstå att det stack i ögonen på makten — och det glöms ofta bort. 

Göran Strömner ser på samhället idag att gemene man tycker det är självklart att alla har lika rättigheter. 

– Men vad händer om det kommer in organisationer där den bilden inte delas, där det inte är självklart. Där tror jag att andligheten är viktig och kommer ha en framtid. 

– Det finns idag ett behov i samhället hos individen att vara rotad i en bärande tro som blir grund till värderingar och engagemang, säger Göran Strömner. 

– Det går ju att sätta många olika etiketter på det, säger Jan Söderström, och visst kan vi teoretisera vilket behov folk hade förr och hur de nådde ”frälsning” så att säga. Men jag tror det var bra att nykterhetsrörelsen hittade en mer sekulariserad väg, på det viset hittade vi fler i samhället som behövde hjälp med att avstå alkohol. 

Niklas Levin tar upp det ökade våldet i samhället idag och kopplar historien till nutidens svårigheter. 

– Jag läste en artikel där allt fler gängkriminella hittar en väg ut genom frälsning. Skribenten var själv inte religiös men skrev ”jag tror inte på Gud, men jag tror på frälsning”. 

– Vi behöver hitta in i de grupperna och som då kan vända om och hitta en ny syn på livet, säger Göran Strömner. 

Det ökade våldet i samhället och gängen kommer därmed upp i samtalet. 

– Idag har vi en våldsvåg och folk pratar om polisen, domstolar och rättsväsende för att hitta en lösning. Men där kan kyrkorna och andra folkrörelser spela en viktig roll, säger Göran Åström. Ungdomar behöver vuxen närvaro för att utvecklas på ett bra sätt.

Jan Söderström menar att just folkrörelsen och civilsamhället har en möjlighet att förändra, men att den nu är i en slags lågkonjunktur. 

– Visst kan folk engagera sig, men då helst som volontärer vid ett fåtal tillfällen. Men det är regelbundenheten som behövs. Det är en stor utmaning som alla våra rörelser står inför, att få folk att engagera sig och vilja komma. 

– Många säger idag att det är övermäktigt och att de inte har tid eller energi för något mer. Jag läste en artikel som tog upp just skillnaden mellan generationerna som är i samhället idag, där tidigare generationer såg det rätt självklart att engagera sig för att något ska hända. 

– Men generellt känns det som att idag är det inte självklart att engagera sig på det sättet och att man delvis tar för givet att allt kommer att fungera som det alltid har gjort.

– Men om ingen tar del av det och hugger i, då finns snart inget kvar av idrottsföreningar, föreningar och andra rörelser. 

Göran Åström berättar att idag är det väldigt goda band mellan Missionskyrkan och Ockelbo församling.

– Bland annat samlar vi ungdomar i ungdomsgården Källar’n. 

– Där är Gotan och Rio Bio (UNF - Ungdomens nykterhetsförbund, som bedriver den verksamheten, red anm) ett föredöme, fyller Niclas Levin i, det är många av ungdomarna som kommer till oss som även är med där och det märks att de får ett stort ansvar och växer där. 

Under lördagens panelsamtal kommer Göran Åström bland annat ta upp frågeställningar om den splittring som skedde mellan arbetarrörelsen och frikyrkorna under 1900-talet och även en rad andra frågor. Även rörelsernas roll i att motverka det växande våldet i samhället kommer samtalas om.

– Det kommer bli intressant att höra allas perspektiv, säger Göran Åström.

Text: Henrik Westberg
Foto: Göran Strömner
Publicerad 5/12-2023

Jul i Ockelbo 2023 - bildspel

Jul i Ockelbo 2023 - bildspel

Basketspelaren som förändrade spelet

Basketspelaren som förändrade spelet

0