Matkassen - ger till behövande i bygden

Matkassen - ger till behövande i bygden

Kuxabladet besöker Matkassen på Missionskyrkan i Ockelbo. Projektet som delar ut matkassar till behövande i bygden är nu inne på sitt andra år och är ett samarbete mellan Missionkyrkan och  Ockelbo församling. Vi träffar Malin Claridge vid Ockelbo församling som är huvudansvarig. 

– Fattigdomen är stor idag, men den syns inte, berättar Malin då vi sitter med vid fikat inför dagens utdelning av matkassar. 
– Matkassen är nu inne på sitt andra år, men jag tror att vi ändå inte når alla som behöver hjälp. Dels på grund av logistiken och dels på grund av att det finns en skam hos många. 

– Vi håller till i Missionskyrkans lokaler och varje torsdag klockan ett delar vi ut matkassar. När vi startade kom tretton stycken första gången, idag delar vi ut mellan 25-30 kassar varje vecka. 

– Till julen fick vi presentkort från Service och Handel och från ICA Ugglebo, men också varor från Basket Brigade i Gävle. Mängden varor och antalet kassar (fler än antalet presentkort) gjorde att vi höll på presentkorten till nu i januari. Men idag ska vi dela ut dem. 

– För många är den ekonomiska situationen extra ansträngd nu i januari då utgifterna ökar under julen. 

Matkasseprojektet mottar presentkort från Ica Ugglebo
Elisabeth Lindblom, Malin Claridge och Fredrik Holm. Foto: Henrik Westberg

I den här korgen efter kassorna på Ica Ugglebo kan du som privatperson skänka varor

Köp två och ge bort en
– På ICA Ugglebo i Ockelbo har vi även en korg där kunderna kan lägga en vara som sedan går till oss. Det är ett sätt som gör att alla kan bidra, oavsett sin personliga ekonomiska situation. Där finns också en skylt med Swish, så det är många som ger en gåva på det viset. 

Malin berättar att det är många företag som redan idag ger stöd till Matkassen men att de kommer vända sig till fler under året. 

– Tyvärr ser vi att behovet finns och det kommer inte minska med hur ekonomin i samhället ser ut idag. 

– Gästrike återvinnare, Länsförsäkringar är också två företag som sponsrar oss och även privatpersoner skänker pengar, det är vi oerhört tacksamma för. 

– Idag har vi fått matvaror från Matakuten i Gävle, frukt och grönt, bröd och mejerivaror utöver det vi också fått från ICA Ugglebo och Tempo Åmot. 

– Jag tycker vi gjort ett bra arbete under året, men det är synd att matkassen ska behöva existera. 

– Det är fantastiskt att vi kan hjälpa till, men tråkigt att vi behövs. 

Så går matkassen till

Matkassen får matvaror från ICA Ugglebo och Tempo Åmot och även andra stödorganisationer ibland. 

Allt packande sker åtskilt av volontärer från utlämningen, för att erbjuda bästa möjliga integritet för mottagarna. Varorna är färska, oftast med kort datum. Därför startades betala för 2 ge bort 1 – där kunder i ICA Ugglebo kan ge bort torrvaror. 

Matkassen öppnar alltid kl 13.00 på torsdagar i Missionskyrkan i Ockelbo. 

Nytt värmesystem i Åmots kyrka

Nytt värmesystem i Åmots kyrka

Mitt 2023 - sammanfatta för att gå vidare

Mitt 2023 - sammanfatta för att gå vidare

0