Go'fika & trädgårdsdrömmar!

Go'fika & trädgårdsdrömmar!

Trädgårdsministern Linda Hellström är tillbaka med en ny krönika inför odlingssäsongen. Häng med!

Ibland kommer livet emellan men nu är jag tillbaka igen och den här gången skriver jag lite om hur jag börjar planera inför kommande trädgårdssäsong. 
Tipsar även om några lättodlade finingar som ni måste ha i era odlingar.

Jag har alltid sagt att det här med trädgård måste vara lustfyllt. Så därför rivstartar jag årets säsong med ett helt våningsfat med godbitar och en full kanna kaffe som jag kan njuta av medan jag planerar för årets förhoppningsvis fantastiska växtkombinationer. 

För med ett riktigt gott fika tillsammans med skissblock och fröpåsarna blir det fart på hjärnkontoret.

När jag planerar brukar jag börja med att skalenligt rita upp de ytor jag har att tillgå. Sedan lägger jag ut alla fröpåsar på bordet framför mig och parar jag ihop de jag tror blir fina kamrater i odlingsbäddarna. 

Jag blandar alltid grönsaker och blommor i köksträdgården och ibland sker magi mellan olika sorter. Oftast uppstår ändå de finaste kontrasterna av en slump.

Det är ju inte så att jag har planerat allt innan jag köper, nej nej. I butik och på nätet går jag loss på alla som ser fina ut och verkar goda eller intressanta. Det slutar oftast i stora mängder med påsar.

Jag brukar även försöka basera lite av mitt färgval på årets färg (enligt Pantone),  och i år heter den 'Peach Fuzz'. Eftersom persiko och aprikosa toner länge varit trendigt på blommor så finns det nu många härliga växter att välja bland. Att matcha med kontrastfärger ger växterna ännu större wow-effekt. Exempelvis aprikosa ringblommor mot mörkt lilaröda kålblad.

Givetvis får man ju tänka på höjd, krav på växtplats och exempelvis form på växterna.
Sedan gör jag upp ett så-schema så jag vet när sorterna ska förodlas och om det ska göras inomhus, genom kallsådd eller direktsådd på friland.
Jag räknar också ut hur många plantor jag behöver och har plats för. Plantavstånd anges på fröpåsarna med övrig viktig information,  så spara påsen om sorten är ny för dig!

Några sorter som redan kommit i jorden hos mig är lejongap, chili och paprika. Även trädgårdsnattviol och stockros som är tvååriga men hinner blomma redan iår vid tidig sådd.

Speltest på kuxa.se/spel

Speltest på kuxa.se/spel

Skoterminnen - med Arne Lindström, del 1

Skoterminnen - med Arne Lindström, del 1

0