Val 2018: Socialdemokraterna

Val 2018: Socialdemokraterna

Foto: Mattias Färnstrand, KUXAGRUPPEN AB


Fram till valet presenterar Kuxabladet de partier som ställer upp i Kommunvalet i Ockelbo. Vi erbjuder en tillbakablick på de intervjuer som redan publicerats i Kuxabladet här på vår hemsida.

FAKTA OM SOCIALDEMOKRATERNA:*

Riksdag 2014: 31,01 % Mandat 113 av 349
Landstinget 2014: 34,27 %  Mandat 26 av 75
Kommunen 2014: 46,46 % Mandat 15 av 31
*Fakta taget från Valmyndigheten: data.val.se

Kuxabladet intervjuade Magnus Jonsson under vecka 35 2018.

Varför ska man rösta på Socialdemokraterna?

– Vi står för stabilitet och ett tryggt ledarskap som vågar ta beslut. Vår strategi blir aldrig gammal.

– Vi levererar en politik för hela kommunen med initiativ som är för alla.

– Vård, Skola och förskola samt förutsättningarna för de äldre står i fokus.

Ockelbo kommun har länge varit styrd av Socialdemokraterna; spelar det egentligen någon roll vilka som vinner riksdagsvalet?

– Våra lokala målsättningar påverkas i allra högsta grad av det nationella valresultatet. Fredrik Reinfeldt (M) var min statsminister i åtta år och alliansens skattesänkningar gav oss mycket mindre medel att jobba med. Görs nya skattesänkningar enligt alliansens budget kommer Ockelbo kommun direkt att ha sex miljoner kronor mindre att arbeta med.

– De fyra senaste åren under Stefan Löfven (S) har varit en helt annan sak, vi är mitt i en positiv utveckling och kommunen växer samtidigt som arbetslösheten sjunker.

– Den positiva utvecklingen syns överallt. Vindkraften fortsätter att byggas ut, en förhoppning är att det i framtiden ska kunna generera något för oss som bor här. Så är det inte idag. Förutom de som arrenderar ut marken och bygdepengen får vi inget för vindkraften, inte ens energin, det gör mig förbannad. Naturen är vårt vardagsrum och det är orättvist, det är upp till mitt parti och staten att jobba med den frågan.

– Bygdepengen, som ger byarna en del av vinsten från vindkraften, såg vi kommunstyrelsen till att den skapades. Det var ett absolut krav för att tillåta vindkraften.

– Förskolorna expanderar en ny utredning behövs, lägenheter byggs och vi har gått från mottagningskök till egna tillagninskök i många av våra kommunala verksamheter.

– Våra kommunala bilar drivs till 95% med fossilfritt HVO-bränsle som kan tankas lokalt och vi har även elbilar. Laddstolparna för elbilar kommer bli fler framöver men finns redan centralt och i byarna.

– Vi har lyckats investera 225 miljoner, det är en enorm utveckling!

Om arbetslösheten sjunker, är det fler som även kan få jobb lokalt?

– Idag kan alla få arbete lokalt, kommunen skriker efter folk. Ställer man krav på sig själv och utbildar sig finns det redan idag ett arbete att ta.

– Vuxenutbildningen erbjuder alla en andra chans för studier, den får en allt högre prioritering.

– Vi erbjuder alla kommuninvånare som går på vårdgymnasiet en möjlighet till jobb. Alla som utbildar sig till undersköterska erbjuds också arbete.

Det är inte bara i Ockelbo kommun det behövs fler inom vård och omsorg. Hur kan ni konkurrera?

– Vi måste jobba för att höja lönerna och fortsätta erbjuda en bra arbetsmiljö.

Hur tycker Socialdemokraterna att integrationen fungerar lokalt?

– Vår kommun har tagit ett stort ansvar och nu hjälps alla åt för att få det att fungera.

– Jag är trött på att prata om integrationen, blir det krig i världen och människor dör, då hjälper man varandra så enkelt är det!

– Inflyttning är något positivt, vårt försörjningsstöd har legat på samma nivå i många år.

Hur fungerar samverkan med de andra partierna?

– Alla bjuds in och det fungerar bra, vi har bra diskussioner även om vi har majoriteten i besluten. Vårt valtekniska samarbete med Centerpartiet är ett bra äktenskap.

– Det skulle inte skada om fler i demokratibranschen var mer pålästa. Flera har knappt ett lokalt partiprogram.

Magnus har varit förtroendevald sedan 2006 då han inledde sin första mandatperiod efter avgående Staffan Nordqvist. Han beskriver det som en tuff period både för honom själv och familjen. Han kände sig då inte särskilt hemma i det politiska spelet, det stormade i kommunen kring privatiseringsdiskussioner inom äldrevården och media satte hård press på det nya kommunalrådet.

– De ringde från växeln och sa att tidningar och tv väntade på mig. Jag gick ut och såg genom fönstret de samlade tv-bussarna och reportrarna som ville ha svar. Jag funderade över vad jag givit mig in på och övervägde att ta nödutgången, rymma helt enkelt!

Men Magnus valde att gå ner och möta mediauppbådet och gjorde ett milt sagt nervöst intryck.

– Det gick katastrofalt dåligt. Minns att mina föräldrar, som alltid brukar vara så stöttande, sa att “Det där kommer folk glömma snart nog”, skrattar Magnus.

Han beskriver att hans mentala resa började där och att han känner att hans bästa tid är nu.

När man suttit så länge vid makten finns det inte en risk att man bara går rutin?

– Börjar man gena i sitt uppdrag håller det inte. Att få företräda en kommun som förtroendevald är exklusivt och jag lever för politiken i min roll som förtroendevald.
– Jag kan vara självkritisk också. 2010 var vi inne i en negativ spiral, man behövde inte ens prata om utveckling då tron inte fanns där. Att vi skulle få slut på industrimark och bostadsbrist fanns inte på kartan. Det får vi betala för nu, vi borde ha vågat satsa mer redan då.

– Politik gör skillnad och jag hoppas alla tar sitt ansvar och röstar!

– Vi Socialdemokrater är inte färdiga än, med väljarnas förtroende fortsätter vi på den inslagna vägen. Det vi lovat göra har vi svart på vitt att vi även åstadkommit.

FAKTA: Magnus Jonsson

Aktuell: Sittande kommunalråd och förstanamn på Socialdemokraternas kommunfullmäktigelista
Från: Ockelbo, bor i Grönviken
Ålder: 47 år

Magnus är född och uppvuxen i Ockelbo. Som förtroendevald blir det inte många timmar över för fritid, Magnus lever för politiken och säger att det känns som hans kall.

– Men får jag tid över älskar jag att plocka svamp. Plocka, rensa och förvälla, det är för mig vad golf är för många andra.

Han är idrottsintresserad och har varit basketdomare på liganivå. Matlagning är ett annat intresse, med egna ord beskriver Magnus hur han gillar att “utmana kylskåpet”.

– Det är kul att laga utifrån det som finns hemma, jag är ingen nitisk receptföljare.

Närmast innan han blev kommunstyrelsens ordförande arbetade han som ombudsman. Magnus gick med i partiet som nittonåring på eget initativ.

– Många socialdemokrater har en facklig bakgrund, en del har gått med för att de är upprörda över någonting. Jag hade inget av det, jag gick in på expeditionen och ville vara med.

Profil - Petter Arkesjö

Profil - Petter Arkesjö

Val 2018: Sverigedemokraterna

Val 2018: Sverigedemokraterna

0