Familjen Sjöberg lyser upp

Familjen Sjöberg lyser upp

Familjen Sjöberg i Hamrånge fortsätter med julbelysningen i år igen. Nej, de fortsätter bara inte de ökar. Nu har de 60 000 lampor på gården! Kuxabladet träffar familjen då de är i full färd med att färdigställa årets julbelysning. 

Mikael Sjöberg, pappan i familjen, är i full färd med att bygga ett räck kring poolen uppe på trädäcket i mitten av tomten. 

- Det är nytt för i år det här med att besökare ska kunna gå upp här och titta, säger han medan han skruvar dit en stolpe till det provisoriska staketet som hägnar in poolen. I vattnet är det konstgjorda isflak och på dem står det småfigurer av isbjörnar och pingviner. 

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

- Man vill ju inte att någon trillar i, säger han och sedan presenterar Micke familjen. 

- Det är jag, min fru, sonen Joakim, vår dotter Emma med fästmannen Conny, som gör det här. Vi börjar i september och lägger nog i snitt fyra timmar per person resten av året. 

Han summerar arbetet med siffror. Sammanlagt har familjen dragit 13 kilometer kabel, det mesta fäst med skruv, de har ökat lamporna från tidigare år och  nu är de uppe i 60 000 lampor. Men som tur är drar LED-lampor inte så mycket ström. 

- Det är cirka tvåtusen watt hela installationen, berättar Micke. Det blir ju 2 kr i timmen. I fjol gjorde vi om allting från grunden och vi har nog gemensamt haft en budget kring på tvåhundra tusen kronor. 

- Till och med amerikaner som var på besök sa att det här hade de aldrig sett i USA, så då kanske vi nått till deras höjder. 

 Det märks att amerikanska julbelysningar är förebilden och influenserna är både Disney och nytt för i år, coca-cola. 

- Det är en modell av coca-cola lastbilen som nog många känner igen från reklamen som gått på tv, den är ny för i år. Den har 2500 lampor i sig bara den, berättar Micke.  

Mikael har bakgrunden som elektroniktekniker och drev under många år egen elektronikfirma på 90-talet. Den kunskapen ligger till grund att han bygger alla kretskort som styr de olika belysningarna själv. 

- Det går att köpa färdiga kit, men jag tycker inte riktigt de synkar med musiken. Därför köper jag in tomma kretskort och löder allting själv från grunden. 

Teman och idéer spånar familjen fram själva men en stark drivkraft är dottern Emma. Micke framhåller att hon är väldigt kreativ och duktig på att teckna. 

- I år har vi därför utökat Disneytemat från förra året och vi har med ett flertal figurer som Emma först ritat i ett mindre format och sedan förstorat upp och målat för hand. Sedan har Conny sågat ut figurerna, berättar Micke.  

Emma och Conny berättar att de tillsammans gjort figurerna under hösten. 

- Det är så roligt att se resultatet. Det är nog därför man fortsätter, för man får den där kicken när man väl ser hur det blev, säger Emma och korrigerar den figur av Musse Pigg som hon och Conny precis fäst i den frostiga gräsmattan. Hon visar sig inte vara riktigt nöjd med att fästpinnen syns bakom figurerna och de skruvar om figurerna så att benen täcker pinnen. Det sitter i detaljerna. 

- Där har jag gjort ”Musses husvagnssemester”. 

Det är Långben i förarsätet på den ökända bilen och husvagnen i all sin prakt. 

Klockan närmar sig fyra och familjen Sjögren har ännu inte färdigställt allt. 

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB


- Vi kommer fortsätta bygga på och utöka och förbättra under hela december, berättar Emma. Det var många projekt som var planerade till årets julbelysning men allt hanns inte med. 

- Till nästa år ska vi göra en rullande text på taket på huset där det står ”god jul”. 

Micke hör hur vi pratar och han har färdigställt staketet kring poolen. Det är mycket idéer som kommer under året och vad som blir nästa år kan de nog inte riktigt veta ännu, menar han. 

Men att det blir julbelysning även 2018 det kan vi nog vara säkra på. 

När Joakim slår på huvudströmbrytaren förvandlas den gråa, mörka, karga decembernatten till ett skimmer av barnslig glädje och julstämning. Det spritter till i bröstet och för en stund glömmer jag till och med bort mina kylslagna kamerafingrar. 

Smygpremiären som Kuxabladet fick vara med på gick lysande - om ni förstår skämtet - och även om inte allt är ute än har familjen hela lördagen och söndagsförmiddagen på sig att göra klart allting till premiären på söndagen den tredje december. 

- Det är roligt för vi får besökare varje kväll från en tjugomils radie, berättar Micke. 

Efter gruppfotot visar det sig vara något fel på tomteorkestern. Micke och Conny dyker ner bland kablarna och undertecknad säger hejdå. Om de fick ihop allting till premiären, det är jag säker på

KUXABLADET - V2, 2018

KUXABLADET - V2, 2018

Rockskolan i Norrsundet

Rockskolan i Norrsundet

0