Rockskolan i Norrsundet

Rockskolan i Norrsundet

På scenen på Fyren i Norrsundet står lärarna vid Rockskolan nästan redo. Det är tre dagar innan den stora avslutningskonserten för Rockskolans elever och lärare. Det råder en spänning i luften och det roddas för fullt på scenen. 

- Det här är första gången eleverna får höra varandra, säger Micke Hyvärinen, Lärare på skolan och arrangör av avslutningskonserten. Det är många av låtarna som lärarna, som ska kompa, hör först nu, idag, fortsätter Micke och han beundrar deras skicklighet att snappa upp nya låtar så pass fort. 

- Jag har ju varit proffsmusiker och turnerat runt om i världen med mitt band, men jag klarar inte av det dom gör, att lära sig ett musikstycke sådär fort, säger Micke och fortsätter med förberedelserna. 

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB


Han intar scenen och leken bland de yngsta artisterna lugnar sig snart och alla samlas på stolarna framför scenen. Även om det måste trugas en del med de äldre herrarna som satt sig i salens yttre hörn. Men till slut sätter sig även de bland de andra. För de är ju artister de blivit nu sedan lektionerna på Rockskolan i Norrsundet. 

- Det är elever från sju till sjuttio år, berättar Micke. Mest populärt är det att lära sig sång. Det är nog ”idol-effekten”, menar han. Det är svensk pop som Veronica Maggio som går hem bland de yngsta, men det sjungs och spelas även contry, rock, rockabilly och hiphop. 

- När en elev kommer till skolan lär vi ut grunderna i en rocksetning. Bas, gitarr, trummor och keyboard, och sång förstås. Rockskolan drivs av ABF och det är bara att anmäla sig och även om det inte är helt gratis, det tas ut en avgift, är lektionerna subventionerade via studieförbundet, säger Micke. 

Mitt under intervjun kommer en av elverna fram. Micke berättar senare att det är vanligt förekommande att eleverna, unga som gamla får scenskräck. 

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB


- Det händer de flesta att de ångrar sig, får kalla fötter och vill ställa in. Men det brukar lösa sig. 

Stunden senare har det löst sig även denna gång, artisten i fråga hittade en kompis att uppträda med då löste sig allt. 

Rockskolan har varit igång sedan 1999 och erbjuder både kurser i körsång och digital ljudteknik, bland annat. Eleverna och lärarna spelade sin avslutningskonsert den nionde december. 

Familjen Sjöberg lyser upp

Familjen Sjöberg lyser upp

Guld i Tyskland

Guld i Tyskland

0