Nytändning i Norrsundets Arbetarteater

Nytändning i Norrsundets Arbetarteater

Arbetarteatern i Norrsundets motto är ”Vi har något att berätta” och efter en liten svacka på fem år verkar berättarlusten ha kommit tillbaka under 2017. De har satt upp två olika föreställningar som nått både kritiker och publikens gillanden. Med anslag från Gävle kommun har de även investerat i ny ljud och ljus-utrustning och med nya yngre samarbeten har arbetarteatern fått en injektion av yngre förmågor.

- Under 00-talet hade vi en rad uppsättningar, med en nyuppsättning av ”De bröto bygd” 2005, och en rad andra föreställningar fram till 2011 med uppsättningen ”Djävulens kona” — om häxprocessen i regionen. Men sedan har det varit en trevande tillvaro, berättar Curt Carlsson som är informationsansvarig för arbetarteatern då vi träffar honom vid Arbetarmuseet i Norrsundet.

- Men den första april i år hade revyn ”Aprilskämt” premiär, det hade revygänget arbetat med under hela vintern i samarbete med Rockskolan. I december samlades också gänget för sommarteatern och arbetet med föreställningen ”Stigman Sote", skriven av Christian Löf, tog sin början.

- Men vi hade ingen regissör till en början, men till slut hittades en ung regissör i Sandviken. Det var Jessika Andersson, som hållit på mycket med lokala uppsättningar, som blev ombedd att regissera. Hon är tjugofemårsåldern och det gjorde att vi utökade vårt kontaktnätverk till en yngre generation. Med hennes kontakter blev det en baggis att rollbesätta ”Stigman Sote”, berättar Curt.

- Vi har även i ett gott samarbete med Rockskolan, och det som förr var en svårighet att hitta musiker till uppsättningarna är inget problem längre. Det är väldigt roligt, berättar Curt.

Curt Carlsson är en av eldsjälarna och en sann veteran i Norrsundets Arbetarteater

Curt Carlsson berättar att Bo Silén, som är kassör i Arbetarteatern och mångårig ljud- och ljus-ansvarig tog initiativet att ansöka om pengar till ett nytt ljud- och ljussystem. Gävle kommun hade då en summa som skulle gå till speciella projekt i kommunen.

- Vi hade inte köpt någon utrustning sedan 1986, så det var på tiden. Vi fick 140000kr till nytt ljud och ljus.

Premiären för ”Stigman Sote” skedde den 8:e Juli i år och den togs väl emot av både kritiker och besökare. I GefleDagblad lyfts både huvudrollsinnehavarnas prestationer och manusförfattaren Löfs och regissören Anderssons ”lyckats med något som lyfter föreställningen från sagornas svartvita uppdelning mellan ont och gott till något igenkänningsbart.” (GD 9 Juli 2017)

Curt Carlsson är mångårig inom arbetarteatern och han började vid uppstarten i slutet av sjuttiotalet.

- Det tog ett år för mig att bestämma mig om jag skulle vara med. Jag tänkte att det alltid fanns någon annan som var bättre. Men till slut bestämde jag mig. Jag spelade inspektor Norman i första uppsättningen av De bröto bygd, 1979, berättar Curt.

- Arbetarteatern fungerar under parollen att alla är välkomna. Det spelar ingen roll om du kan skådespela eller inte, och det finns alltid något du kan göra bakom eller på scenen.

Den 17:e september är det dags för medlemsmöte. Det är cirka trehundra betalande medlemmar och under mötet ska de besluta om vad som ska ske under det kommande året.

- Brist på idéer är det aldrig, men sedan gäller det att kunna genomföra dem också, säger Curt. Teater, tillägger han, är det ultimata lagarbetet där alla är oumbärliga!

Det är en nytändning i Arbetarteatern i Norrsundet och de ser ljust på framtiden.

Profil - Tony Holm

Profil - Tony Holm

KUXABLADET - V32, 2017

KUXABLADET - V32, 2017

0