King Kong – Apornas apa

King Kong – Apornas apa

Apor har länge fascinerat oss. Förmodligen på grund av att de i grund och botten är ganska lika oss men ändock mer djuriska och farliga på ett primitivt sätt. Därtill var djungeln länge ett outforskat territorium och många äventyrsberättelsen under förra sekelskiftet utspelade sig där. Ett exempel är Rudyard Kiplings verk, med Djungelboken i fokus. Där finns bland annat apan Kung Louie.

Men den händelse som verkligen gav apan sin plats i populärkulturen var premiären av biofilmen King Kong 1933. Den gigantiska apan som i slutet av filmen löper amok på Manhattan slog an en sträng hos biopubliken världen över. Det fanns givetvis redan tidigare filmer innehållande djungeläventyr och stora vilda apor, såsom några av Tarzan-filmerna samt filmatiseringen av Arthur Conan Doyles roman En förlorad värld. Men King Kong blev en oerhört inkomstbringande och kritikerrosad film. Snart kom flertalet uppföljare samt annan merchandise såsom leksaker och kläder. Uppföljaren Son of Kong kom redan 1933 och är riktigt sevärd. 

Under 1960-talet tog Japan och närmare bestämt studio Toho över den gigantiska apan vilket resulterade i ett monstermöte i King Kong vs Godzilla (1962) även om den filmen är vansinnig på många sätt. Begreppet ”så dålig att den blir bra” passar in här. Efter uppföljaren King Kong escapes (1967) där jätteapan slåss mot en robotversion av sig själv vilade King Kong i flera år. Ända till nyinspelningen av den första 1976. Idag anses den filmen vara en flopp men på sin tid fick den hyfsade recensioner och sågs av många. Den är egentligen ganska underhållande men faller mest om man jämför den med det överlägsna originalet. 

1984 kom den bedrövliga uppföljaren King Kong lives. 2005 kom ytterligare en nyinspelning av första filmen. Även en musikal och flertalet böcker och serier har utkommit. 

Skärmklipp 2019-01-07 10.50.10.png

King Kong lever

En mindre populär uppföljare kom 1984

King Kong har onekligen präglat populärkulturen och flertalet berättelser om liknande apor har gjorts. Den kanske bästa är Mighty Joe Young (1949). I Sverige hette filmen Fantomen från Afrika och mer eller mindre samma människor som gjorde den första filmen om King Kong ligger bakom denna som handlar om hur en afrikansk expedition tar med sig en liten apa som dock växer sig enormt. Apan, Joe Young, blir huvudattraktionen på en nattklubb men omständigheter gör att jätteapan löper amok. Filmen nyinspelades 1998 med den svenska titeln Joe- jättegorillan i en med moderniserad handling. Samma år kom också den animerade musikalen The Mighty Kong. Den enormt Disney-influerade filmen har idag fallit i glömska och där förtjänar den att förbli. Samma öde förtjänar dock inte den animerade TV-serien Kong som gick mellan 2000 – 2001. Detta var en äventyrsserie för barn som var riktigt underhållande. Låga tittarsiffror gjorde dock att TV-serien bara fick en säsong. 

De ovan nämnda filmerna/serierna gjordes dock med stor budget och förhoppningar om succé. Men det gjordes en ännu större mängd lågbudgetfilmer som försökte slå mynt av närliggande storfilmer. I samband med nyinspelningen 1976 släpptes lågbudgetrysaren Queen Kong som är en lågbudgetversion av King Kong men där alla karaktärer har bytt kön. Även filmerna A*P*E (1976) och Mighty Peking Man (1977) gjordes för att slå mynt av storfilmen. De kanske mest underhållande av dessa filmer är King Kong från 1962 och dess uppföljare Tarzan and King Kong från 1966. Bägge filmer är indiska så kallade Bollywood-filmer som gjordes utan rättigheter men de är mycket charmiga. Detsamma kan dock inte sägas om de amerikanska lågbudgetfilmerna Konga (1961) och The Mighty Gorga (1969) utan man kan helt enkelt konstatera att det är svårt att göra en övertygande jätteapa utan någon budget.

I mars utkom ytterligare en ny film om vår älsklingsapa, ”Kong: Skull Island” som påstås leda till mastodontfilmen ”King Kong vs Godzilla”. Glädjande nog var Kong: Skull Island” dessutom en mycket underhållande monsterfilm. Så vår älskade monsterapa verkar ännu ha mycket kvar att ge.

Text publicerad i Kuxabladet vecka 22, 2017

Omslaget till Vinylskivan av originalfilmen

Omslaget till Vinylskivan av originalfilmen

KUXABLADET - V32, 2017

KUXABLADET - V32, 2017

Livskraft i Eritrianska församlingen - Ockelbo

Livskraft i Eritrianska församlingen - Ockelbo

0