Svalan - Förskolan på Landsbygden

Svalan - Förskolan på Landsbygden

Förskolan Svalan grundades i samband med att idrottsanläggningen byggdes upp vid Åbyggeby Landsbygdscenter år 2000. Man behövde dra igång fler parallella verksamheter för att få de bidrag som behövdes och en förskola var något som efterfrågades i bygden. 

Idag är förskolorna i kommunen fulla och nybyggnationer är att vänta. Agneta Enerhall är pedagog och förskolechef på deltid som varit med vid Svalan från början.

– Jag har trivts bra, vart tar åren vägen, funderar hon glatt. 

Hon förklarar att som personal på Svalan gör de mycket praktiska saker. Som att byta en glödlampa, då är det inte bara att ringa en vaktmästare. Agneta menar att det är bra för barnen att se att hon enkelt kan lösa saker.  

– Eller som när vi går ut och rensar ogräs eller planterar saker. Då är barnen gärna med och gräver. 

Agneta berättar att förskolan har ett framträdande milö- och ekologitänk.

Agneta Enerhall, förskolechef och pedagog vid förskolan Svalan i Åbyggeby, Ockelbo FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Agneta Enerhall, förskolechef och pedagog vid förskolan Svalan i Åbyggeby, Ockelbo FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB– Det märks framför allt på maten, som är övervägande ekologisk och barnen får lära sig plantera i trädgården. 

Svalan drivs i en kooperativ form vilket medför att föräldrar vars barn går i förskolan tar på sig ansvarsroller i styrelsen och ges möjlighet att delta i den vardagliga verksamheten.

– Rent krasst är föräldrarna våra arbetsgivare. Det är heller inte ovanligt att föräldrar erbjuds rycka in som vikarier och till diverse projekt på gården.


– Att föräldrarna kan vara här och se hur deras barn fungerar i grupp och lära känna oss som jobbar här är bra för alla parter, menar Agneta.


– Vi anordnar även gemensamma temadagar då alla ges möjlighet att träffas.

Svalan är planerad för 18 barn, idag har man 19 fyllda platser. Med full beläggning och med samma underlag, skolpeng, för barnen som i övriga kommunala motsvarande verksamheter kan man konstatera att ekonomin är stabil.

– Visst har det varit svajigt någon gång, men vi har alltid rett ut problemen och alltid haft full kapacitet.

De lantliga miljöerna ute i Åbyggeby är svårslagna. Barnen har tillgång till fotbollsplan, idrottsanläggning och på vintern spolas det en även en isbana.

– Det är fem minuters promenad till skogen, tillägger Agneta.

Hon berättar att barnen på Svalan kommer från olika håll i kommunen.

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB– Vi har till och med barn som bor centralt, i Gäveränge, som har hur nära som helst till andra förskolor men väljer att ha sina barn hos oss. Det är ett riktigt gott betyg!

Ett stenkast från Svalan ligger Åbyggeby skola där barnen kan gå vidare i förkoleklass och upp till årskurs 3.

Söndagen den 10 juni anordar Svalan en loppis mellan klockan 10-16. Ett lysande tillfälle för dig som vill göra dig av med lite prylar eller fynda. 

– Man kan hyra bord och även skänka saker till oss som vi kan sälja.

– Pengarna vi får in går till pedagogiskt material, berättar Agneta.

Val 2018: Vänsterpartiet

Val 2018: Vänsterpartiet

Val 2018: Kristdemokraterna

Val 2018: Kristdemokraterna

0