Boktips - för unga

Boktips - för unga

David Svensson, Barnbibliotekarie vid Ockelbo Folkbibliotek & Perslunda Skolbibliotek delar aktuella boktips med Kuxabladets läsare. Denna gång ett nedslag i bra läsning för- och tillsammans med barn i lågstadieåldern.

Grisjakten

Caryl Hart

(från 6 år)

Grisjakten är en rolig kapitelbok för barn som kommit igång lite med sin läsning. Det är stor text, mycket bilder och en berättelse som är lätt att hänga med i.

Bästisarna Nell och Freddie ska åka på utflykt till en bondgård med sin klass. Det roligaste är att se de små griskultingarna. Nell tycker att den allra minsta griskultingen är jättegullig. Bonden berättar att man kan ha grisar som sällskapsdjur. När de är på väg hem från bondgården med bussen så får Nell en stor överraskning. Freddie säger att han har en present till henne och det visar sig att han har tagit med sig den lille griskultingen i sin ryggsäck. Nell blir både glad och rädd. Hur ska de kunna gömma en griskulting så att ingen ser att de har tagit den? Och är det verkligen rätt att ta en griskulting från sitt hem på bondgården? Tillslut bestämmer de sig för att de måste lämna tillbaka griskultingen som de har döpt till Kevin. Men när de är på väg till busstationen så rymmer plötsligt Kevin och springer iväg. Han har hoppat ner i en gammal tants handväska. Hur ska de nu få tag på honom?


Bästa vänner

Pia Hagmar

(från 6 år) 

Böckerna om Svante är en serie lite annorlunda hästböcker där hästen själv berättar som sitt liv i hagen och relationen med människor och djur runt honom. Svante är en häst med väldigt gott självförtroende och han tycker mycket om att påpeka hur smart och snygg han är. Han tycker inte om att anstränga sig i onödan men som han själv säger: ”om jag plötsligt skulle behöva anstränga mig så är det ju bra att vara ordentligt utvilad”.

Detta är den femte boken om Svante och nu är sommaren på väg vilket betyder att hästarna får vara ute i hagen dygnet runt. Det är härligt för nu kan han proppa magen full med precis hur mycket gräs han vill. När han är mätt tycker han om att umgås med stallkatten Stella som är hans bästis, hon gillar att lyssna på hans historier. Men något är konstigt med Stella den här dagen. Hon är tjurig mot Svante och vill hellre umgås med hunden Bazzen. Svante blir svartsjuk och gör allt han kan för att vinna tillbaka Stella från den där dumma och fula hunden.


Vem är bulltjuven?

Lars Mæhle

(från 3 år) 

Gullig deckare i förskolemiljö för de mindre barnen. Det är maskerad på förskolan och alla har klätt ut

sig. Men vem är det som har tagit en bulle utan lov? Det fanns tio bullar och nu finns det bara nio.

Det blir ett svårt fall att lösa för deckarna Leon och Liv.r eller bygga en flygande drake.


Lingbo - bangolf på Campingen

Lingbo - bangolf på Campingen

Matlagningstips - pimpa sylten

Matlagningstips - pimpa sylten

0