Boktips - för unga

Boktips - för unga

David Svensson, Barnbibliotekarie vid Ockelbo Folkbibliotek & Perslunda Skolbibliotek delar aktuella boktips med Kuxabladets läsare. Denna gång ett nedslag i bra läsning för- och tillsammans med barn i lågstadieåldern.


Kung Pow - Dödens dal

Ola Lindholm & Johan Lindqvist

(från 9 år)


Dödens dal är första delen i den nya serien ”Kung Pow”. Actionfyllda äventyr, starka karaktärer och en stor portion humor utlovas. Vi får följa den topphemliga ”Avdelning 33” på den internationella polisen. Avdelning 33 består av kampsportexperten Mästare Ju, hans lärling Sam och datageniet Aisha. De skickas jorden runt och får ta sig an de svåraste fallen som polisen inte har kunnat lösa. Sam har blivit upplärd och tränad av Mästare Ju och vid tolv års ålder är han redan hemlig agent och ett dödligt vapen i kampen mot brottsligheten.

I denna bok blir Sam och Mästare Ju skickade till Afrikas djungler för att ta sig an ett märkligt fall. 700 vilda gorillor som levt skyddade i Ugandas dimhöljda berg har blivit bortrövade och alla age nter somhar skickats dit för att undersöka saken har spårlöst försvunnit. Spåren efter gorillorna leder dem mot den så kallade ”dödens dal” som det sägs att ingen återvänder från levande. Långsamt börjar de förstå den ondskefulla plan som ligger bakom gorillornas försvinnande.


Svarta madam

Ewa Christina Johansson

(från 9 år) 

Ruggig spökhistoria inspirerad av leken ”Svarta madam”. Ni vet den när man ska stå framför en spegel i ett mörkt rum och säga: ”jag tror inte på svarta madam” tre gånger i rad. Om hon sedan dyker upp i spegeln eller inte råder det delade meningar om. När jag själv lekte leken som barn slutade det alltid med att jag blundade hårt när det var dags.

Stadens museum har en ny utställning som kallas ”Svarta madams handelsbod”. I denna återskapas en gammaldags affär som den såg ut på slutet av 1800-talet. Ägaren till denna affär hade på sin tid fått smeknamnet ”Svarta madam” eftersom hon alltid hade svarta kläder och håret i en stram knut på huvudet. Hon var en hård affärskvinna och skaffade sig många fiender under livet tills hon tillslut blev mördad - ett mord som aldrig blev uppklarat… Efter att som en kul grej ha lekt Svarta madam i en spegel i den gamla handelsboden börjar bokens huvudpersoner känna sig förföljda. Kan det verkligen vara så att det är spöket av den mördade kvinnan som de har lockat fram? En spännande upplösning väntar.

Läs också: Ewa Christina Johansson - Anden i GlasetDu hittar Ockelbo Folkbibliotek här!

 
Ekologiska jordgubbar - en hjärtefråga för Ingemar

Ekologiska jordgubbar - en hjärtefråga för Ingemar

Vem vill inte ha en snygg häck?

Vem vill inte ha en snygg häck?

0