Boktips - för ungdomar

Boktips - för ungdomar

David Svensson, Barnbibliotekarie vid Ockelbo Folkbibliotek & Perslunda Skolbibliotek delar aktuella boktips med Kuxabladets läsare. Bra läsning för- och tillsammans med barn och ungdom.

Isdrottningen

Mårten Melin

(från 10 år)

Isdrottningen är en superhjältehistoria som handlar om den 13-årige tjejen Cina som får superkrafter efter ett möte med en utomjording. Hon kan skjuta is-projektiler ur fingrarna vilket visar sig vara ett effektivt vapen men hon måste öva upp sin skicklighet så hon går ut i skogen och tränar. Till en början är hon inte så intresserad av att vara superhjälte utan vill istället använda sina nya krafter till att hämnas på en störig kille i sin klass och lära honom en läxa. Hon planerar att skrämma honom ordentligt när han är på väg hem från sin hockeyträning. Men eftersom hon inte vill bli igenkänd så skapar hon en förklädnad med hjälp av bland annat en konsåkningsdräkt och en blond peruk. Superhjälten ”Isdrottningen” är född.

Saker och ting går inte riktigt som hon har tänkt och istället för att hämnas måste hon istället rädda den störiga killen som blir hotad av gangsters som han är skyldig pengar. Ryktet sprids om den nya superhjälten som skjuter is och bekämpar brott och fler krav ställs på Cina att använda sina krafter i goda syften. Boken är underhållande från början till slut och innehåller många blinkningar till andra superhjälteberättelser.


Sjunga solo

Sofie Berthet

(från 11 år) 

Sjunga solo är en lättläst bok med hög igenkänningsfaktor. Den handlar om hur avundsjuka och rivalitet påverkar en bästisrelation mellan två högstadietjejer som heter Agnes och Elin. Elin är van vid att vara den som står i centrum medan Agnes är mer försiktig och undviker onödig uppmärksamhet. Elin försöker uppmuntra Agnes till att ta mer plats och ta för sig mer av livet och hon vill att Agnes ska börja sjunga i kören där hon själv redan är med. Hon tjatar och tjatar och tillslut så säger Agnes ja av ren utmattning. Det visar sig vara ett bra beslut då sjungandet är något Agnes har stor talang för, så stor talang att hon börjar överskugga Elin som tidigare varit körens stjärna. Att Agnes hamnar i centrum istället för henne är något som Elin har svårt att handskas med. Hon blir arg och bitter och börjar undvika Agnes sällskap. Frågan är om deras vänskap kan överleva konflikten.


KUXABLADET - Nr 167 - 2019

KUXABLADET - Nr 167 - 2019

Britta Heimer Dereborn  berättar - 70 år sedan första realexamen i Ockelbo.

Britta Heimer Dereborn berättar - 70 år sedan första realexamen i Ockelbo.

0