Intressesfären: Den bortglömda cd-skivan

Intressesfären: Den bortglömda cd-skivan

En krönika om hur en i mängden kan bli alldeles speciell. Månatliga samlings-cd:s kan göra de flesta mätta snabbt. Men ger man dem chansen kan man absolut bli förtjust i innehållet och hitta nya intressanta artister.

En krönika om hur en i mängden kan bli alldeles speciell. Månatliga samlings-cd:s kan göra de flesta mätta snabbt. Men ger man dem chansen kan man absolut bli förtjust i innehållet och hitta nya intressanta artister.

Någon gång under 2007 fick jag tillsammans med pappersmagasinet Sweden Rock Magazine även en bland-cd. Det är inget ovanligt med detta, det medföljde varje nummer på den tiden. Men just denna skiva skulle visa sig bli alldeles särskild. Sannolikt var det dags för semester, långresa i bilen. Skåne till Ockelbo följt av en längre semester. Detta resulterade i att skivan fick snurra många varv – och fastnade så in i bomben! 

Skivan innehåller 15 spår av blandade artister, mer och mindre namnkunniga. Kanske är inte Mountain of Power, Gaia Epicus och Depressive Art riktigt på samma våglängd som Magnum, Saxon eller Crazy Lixx – men här delar de broderligt på utrymmet.

Efter många turer, en flytt och bilbyte kunde vi konstatera att cd-skivan var spårlöst försvunnen. Sannolikt hade den lagts i förvaring på något ”säkert ställe”. Svårigheten att enkelt återskapa den berodde på att jag inte kunde minnas de flesta av låtarna, då jag bara spelat den på cd i bilen, plus kanske lite via datorn. Emellanåt tändes hoppet då jag fann hela cd-snurror proppfulla med säkert 30 cd från Sweden Rock på. Girigt lästes dessa noga igenom alla men ”Härskar cd:n” var inte på plats.

Likt karaktären Gollum grubblade jag kring detta tills dess existens föll i glömska. Eoner av tid passerade; jag blev äldre, gifte mig, fick två fina barn och lyssnade hängivet på annan musik istället. Men ibland kom minnena tillbaka och jag spelade de där två låtarna jag kunde namnet på. ”Your Lies” med Magnum och ”Going down” med Sparzanza fick representera hela uppställningen från den bortglömda bland-cd:n.

Skärmklipp 2020-04-28 14.13.30.png


Skivor med blandade artister var väldigt stort när cd-skivan slog igenom på bred front. Fanbärare inom genren var ”Absolute records” släppen, som med sina utvalda låtar fick representera en hel genre. Vem i min generation minns till exempel inte album som Absolute Reggae eller Absolute Power Ballads?

Vem i min generation minns till exempel inte album som Absolute Reggae eller Absolute Power Ballads?

Men så en vacker dag kom en av mina små tottar, hobliknande kreatur, in på hemmakontoret och började girigt pilla på mina gamla Amiga och Mac spelboxar, som står här som dekoration. Äldste sonen noterade att det var samma gubbe på framsidan utav två av spelen, karaktären Malcolm från The legend of Kyrandia 1 och 3. Varpå det föll sig så att vi tillsammans kollade vad som var i dem. Bland floppydiskar, cool 90-tals reklam samt manualer låg även en Sweden Rock CD. Snabbt kunde jag utröna att det sannerligen var den mytomspunna utgåvan! Jag tog genast med den upp till frun, som blev lika glad som jag och satte samman en spellista på Spotify. Den innehåller 14 av 15 av låtarna på skivan, den saknar endast Flagellation "Threshold to Madness", som ej fanns i arkiven i den digitala tjänsten.

Idag, när jag skriver detta, är det Metal fredag – en trend som i vår grupp drogs igång av en gammal vän vid namn Marcus Olsson för ett antal år sedan. Kompisgänget bor ganska utspritt men vi håller fortfarande kontakten genom sociala medier. På en metalfredag brukar vi dela en musikvideo med varandra inom den genren. Men den här fredagen räcker det inte med endast en låt utan det blir istället hela Sweden Rock cd:n med heta nyheter inom hårdrock, antagligen kompilerad under juli 2007.

Lösningarna Knep & Knåp Kuxabladet v.18

Lösningarna Knep & Knåp Kuxabladet v.18

Boktips - för barn och ungdomar

Boktips - för barn och ungdomar

0