Ord om ord - Hamberg, Sundström, Lidbeck, Wollter.

Ord om ord - Hamberg, Sundström, Lidbeck, Wollter.

Detta blir min sista Ord om ord. I alla fall på ett tag. Tidigare har jag skrivit om mina samtal med bland andra Kalle Lind, Lena Andersson, Camilla Grebe och Johannes Pinter (läs på kuxa.se). Jag har haft den stora äran att prata med ganska många mer eller mindre kända författare. Som en sista Ord om ord tänkte jag bjuda på små inslag/ minnen av diverse författare jag samtalet med genom åren. 

hjartslaget-i-rosengadda.jpg

Emma Hamberg

Emma Hamberg är en svensk författare, illustratör, programledare och chefredaktör. Hon har varit chefredaktör för Veckorevyn, gjort serien Singel i stan, varit programledare för Go’ kväll och skrivit böcker som Linas kvällsbok, Resten av allt är vårt, Mossvikenfruar – chansen och kokböcker som Världens bästa kladdkakor! (tillsammans med Anette Rosvall). Mest känd är hon troligen för sin boksvit om Rosengädda. Om vilken hon avslöjade en intressant sak.

–  Många av karaktärerna finns på riktigt, säger Hamberg. De är alla personer jag mött och tänkt att den där varelsen kommer jag nog använda på ett eller annat sätt. Jane, Tessan, Farbod, Jonny och Bror – de finns alla på riktigt. Jag har möjligen skruvat till det lite. Men episoden om en tant med ekorrar under tröjan har jag upplevt själv. Och Bror är baserad på en urgullig kille som frågade mig om lov att dejta min dotter. Sabla unge, hon tackade nej fast jag sa ja. Men han blev nöjd över sin medverkan i mina böcker i alla fall. 





kring-denna-kropp.jpg

Stina Wollter

Stina Wollter är en svensk konstnär, tecknare, radioprogramledare, sångerska och författare. Hon är även känd enbart för att vara dotter till Sven Wollter. Innan vårt samtal bad hon mig att inte prata om sin pappa eftersom hon tycker det är ovidkommande. En åsikt jag delade, jag hade inte alls tänkt prata om Sven Wollter. Stina var ju då aktuell med sin mycket hyllade bok Kring denna kropp och det var mycket mer intressant att prata om den. Fast Stina Wollter gjorde i alla fall på eget bevåg en lång, mycket lång, utläggning om pappa Sven. 

Hon pratade även mycket om synen på kroppen (som hennes bok handlar om) och hur hon blivit behandlad på Instagram.

– Jag har fått oerhörda mängder dickpicks (fotografier av männs snoppar). Dom blev dock sura när jag började skicka deras dickpicks tiill varandra, skrattar Wollter. En dickpick såg förresten ut att vara fotad samtidigt som mannen cyklade. Det var ju ändå i sig lite imponerande. Jag klarar ju av att få dylika bilder, men värre är det ju när yngre flickor får dylika bilder skickade till sig. 


skrivliv-fran-forsta-boken-till-forsta-barnet.jpg

Gun-Britt Sundström

Gun-Britt Sundström är en svensk författare, översättare och litteraturkritiker. Som författare är Sundström mest känd för Maken från 1976 som är en diskussionsroman om parförhållanden. En bok hon själv tröttnat på.

– Maken är väl bra och det är kul att folk gillar den, säger Sundström. Men jag har skrivit så mycket annat också. Som jag tycker förtjänar lika mycket uppmärksamhet. 

Hennes senaste bok heter Skrivliv. Det är delvis en dagbok som handlar om tiden från Sundströms första bok fram till hennes första barn. Delvis resonerar hon i boken om litteratur och skrivande. I en sekvens i boken skriver hon hur en manlig person i maktställning flirtar lite med henne.

– Jag ångrar att jag hade med det i boken. Då jag valde att ha med den episoden tyckte jag det var kul och lite fånigt. Men sedan kom #Metoo och plötsligt läser folk in annat i denna episod på ett sätt jag inte uppfattade det alls. 


ga-forlorad.jpg

Agnes Lidbäck

Agnes Lidbäck är en svensk författare. Hon slog igenom med kritikerrosade boken Finna sig 2017. Sedan dess har hon skrivit ytterligare två romaner (Förlåten och Gå förlorad) och en diktsamling (Ur). Alla hennes böcker har fått idel lovord av en enig kritikerkår. Hon är ensamstående förälder och jobbar heltid på Svenska Institutet. Hur hinner hon skriva böcker?

– Jag försöker passa på när det är möjligt berättar Lidbäck. Ofta skriver jag i anteckningar på min mobiltelefon samtidigt som jag går med barnvagnen. Då finns det tid. Kanske inte så mycket möjlighet men det får jag lösa. Så anteckningar i mobilen har räddat mig många gånger. 


Med dessa fyra författarminnen tackar jag för mig. På återseende.

Film om vänskap och det undangömda språket

Film om vänskap och det undangömda språket

Hur sillen blev en symbol för den kommersiella musiktävlingen "Mello"

0